Hem

"Uuden edessä" – Kotkaan ja Kouvolaan suunnitellaan yhteistä nepsytyöryhmää

Julkaistu: 2022-06-03

Kotkan ja Kouvolan Humanan avopalveluiden toimipisteiden välille ollaan määrätietoisesti suunnittelemassa kaupunkien välistä neuropsykiatriseen valmentamiseen ja ohjaamiseen keskittyvää, perheohjaajista koostuvaa työryhmää. Hankkeen vetäjä, Kotkan toimipisteen tiiminjohtaja Mari Kotilainen kertoi meille hieman, mitä hankkeen suhteen on luvassa.

Moikka Mari ja tervetuloa haastateltavaksemme. Millaisista tarpeista ja millaisten haasteiden pohjalta ajatus kahden Kymenlaakson kaupungin yhteisestä nepsytyöryhmästä syntyi? 

Mari: ”Olemme kaksi samalla alueella, Kymenlaaksossa toimivaa kustannuspaikkaa. Teemme muutenkin paljon töitä rinnakkain. Nepsytyöryhmä tulee koostumaan nimenomaan nepsyvalmentajakoulutuksen saaneista perheohjaajista. Kuinka usein tulemme työryhmänä tapaamaan vuositasolla, on sekin vielä mietinnässä ja hahmottuu aikanaan. Työntekijämme tekevät asiakastöitä myös ristiin eli molemmille kustannuspaikoille. Tämä nepsytyöryhmä on siis tavallaan toimintamme luonnollinen jatkumo. Minä tiiminjohtajana ja itsekin nepsyvalmentajana organisoin tapaamiset ja kartoitan mahdollisen lisäkoulutuksen tarpeen yksikkömme toiminnanjohtajan kanssa. Tarkoitus on pitää yllä ihan kaikkien nepsyvalmentajien osaamista. Palvelua kysytään alueellamme runsaasti, ja myös liki jokaisessa muun työmuodon tilauksessa toivotaan "vahvaa nepsyosaamista. Jakamalla kokemuksia ja oppeja runsaamman joukon kanssa, lisää työmotivaatiota ja osaamisen ylläpitoa, sekä opittujen asioiden hyödyntämistä myös muissa työmuodoissa”, Mari kertoo. 

Mihin suuntaan näkisitte neuropsykiatrisen valmennus- ja ohjaustyön sekä niiden tarpeiden muuntautuvan tulevina vuosina? 

Mari: Uskallan väittää, että neuropsykiatrinen valmennus ja valmentava työote tulee olemaan iso osa perheohjaajan työnkuvaa, oli tilaus valmennukselle tai mille muulle työmuodolle vaan. Eli valmennus ikään kuin sekoittuu perustyöhön. Perheohjaajien nepsyosaamisen karttuessa he oppivat löytämään nopeasti menetelmiä, joita lähteä kokeilemaan asiakkaiden kanssa. Nepsykoulutuksen hyödyistä on meidän tiimissä tullut näyttöä jo nyt, aivan koulutuksen alkuvaiheilla.

Lopuksi voit lähettää terveiset Humanan nepsy-haasteiden parissa painiville kollegoillesi. 

Mari: ”Me painimme samojen haasteiden kanssa, olisi mahtavaa jos kokeilisimme niiden haasteiden selättämiseksi myös verkostoitumisen voimaa! 

Lopuksi haluaisin vielä korostaa sitä, kuinka etuoikeutetussa asemassa olemme, kun saamme nepsy- koulutuksen työnantajan tarjoamana. Kannustan kaikkia nepsyohjauksen ja -valmennuksen parissa työskenteleviä rohkeuteen eri menetelmien kokeilemisen kanssa! ” 

Kiitämme Maria mielenkiintoisesta haastattelusta! 

Jutun on kirjoittanut Humanan avopalveluissa perheohjaajana työskentelevä Mikko Nissinen.