1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Artikkelit
  4. “Luulin olevani yksin, mutta minulle ei käännettykään selkää”

“Luulin olevani yksin, mutta minulle ei käännettykään selkää”

Kymmeniä vuosia päihde- ja rikosmaailmassa viettänyt Toni on asunut viimeiset puolitoista vuotta Humanan Kuvernöörintien asumisyhteisössä. Yhteisön avoimuus ja rehellisyys ovat muuttaneet Tonin elämän.

Päihdekuntoutuja Tonin tarina.

Yli kolmenkymmenen vuoden rikos- ja päihdehistoria piti sisällään paitsi huumeita ja alkoholia, myös muun muassa varkauksia, pahoinpitelyitä ja petoksia, sekä vankeustuomioita ja laitoshoitoja. Tonin elämä ajautui väärille urille jo lapsuudessa koettujen traumojen vuoksi. Kun Toni sitten sai nuorena kaipaamaansa hyväksyntää rikollisilta ja päihteidenkäyttäjiltä, hän alkoi toimia seuransa tavoin.

– Joku saattaa kuvitella, että rikollisena elät jetset-elämää, mutta se on kaikkea muuta, väkivaltaa ja hyväksikäyttämistä. Päihdemaailmassa jokainen ajattelee vain omaa etuaan. Olet silloin hyvä ystävä, kun sinulla on rahaa ja aineita, raitistunut Toni kertoo.

Viimeiset vuodet päihteiden ja rikosten täyttämässä elämässä Toni oli siihen henkisesti aivan loppu. Lopulta raja tuli vastaan, kun sekä Tonin äiti että vaimo kuolivat vain puolentoista kuukauden välein. Silloin Toni päätti etsiä itsestään voimaa ja muilta ihmisiltä apua päihteiden käytön lopettamiseen. Toipuminen alkoi katkaisuhoidolla ja riippuvuuskuntoutuksella. Kun avun piiriin lopulta pääsi, se alkoi kannatella.

Viimeksi kuluneet puolitoista vuotta Toni on viettänyt Humanan Kuvernöörintien asumisyhteisössä Helsingissä. Yksikkö on tarkoitettu laitoshoidon päättäneille ja päihderiippuvuudesta toipuville. Toni sai paikasta suosituksia lähipiiriltään ja päätti siksi hakea paikkaa.

– Olin koko elämäni luullut, että olen yksin, ja että minun pitäisi vain ottaa itseäni niskasta kiinni ja pärjätä sillä, mitä olen saanut. Mutta kun pääsin toipumisen tielle, huomasin, ettei minulle käännetäkään selkää.

Yhteinen arki edistää toipumista

Kuvernöörintien asumisyhteisössä asukkaat saavat tukea päihteettömän elämäntavan opetteluun. Asumiseen ja hoitoon sisältyy terapiatyöskentelyä yksin ja ryhmässä, yhteisöön kiinnittymistä yhteisellä tekemisellä sekä säännöllisen päivärytmin ja oman taloudenhoidon opettelua. Lisäksi asukkaat käyvät itseapuryhmissä, kuten Nimettömien Narkomaanien tai Nimettömien Alkoholistien tapaamisissa.

Asumisyhteisön yhteisövalmentaja Aleksi Heinonen korostaa, että hoidollisuus on läsnä kaikessa, mitä yksikössä tehdään. Kun arkea eletään yhdessä, joutuu opettelemaan erilaisten ihmisten kanssa toimimista, ja samalla omien tunnereaktioiden käsittelyä.

– Yhteisöhoidon ydin on toisten peilaus. Omasta toiminnasta saa aina palautteen, Heinonen kertoo.

Asumisyhteisön terapeuttinen hoito pohjaa transaktioanalyysi-teoriaan, jonka avulla yhteisön asukkaat oppivat ​​ymmärtämään paremmin ihmisen persoonallisuuden kehitystä ja käyttäytymistä, ja siten myös itseään. Myös asumisyhteisön kantava ajatus pohjaa transaktioanalyysiin: ihminen itsessään on ok, vaikka hänen tekoja ei tarvitse hyväksyä.

– Halutessaan tekoja ja toimintaa pystyy myös muuttamaan, Heinonen lisää.

Tonin mukaan hoito on tuntunut vaikealta – mutta sitä sen hänen mukaansa tuleekin olla, jotta muutosta syntyy.

– Vaikeinta on ollut olla rehellinen ja puhua oikeaa asiaa eikä ympäripyöreitä. Olen myös joutunut oikeasti kohtaamaan omat muutostarpeeni. Valtaosa ajasta täällä on kuitenkin ollut tosi hyvää.

Yhteisövalmentaja Aleksi Heinonen.
Yhteisövalmentaja Aleksi Heinonen.

Yhteisö on monen ensimmäinen toimiva perhe

Rehellisyyden lisäksi Toni on oppinut Kuvernöörintiellä puhumaan omista tunteistaan ja käsittelemään niitä ilman päihteitä. Hermot pitävät myös paremmin.

– Nykyään osaan olla turvallinen muille ihmisille ja hyväksyn erilaisia persoonia. Vielä puolitoista vuotta sitten minulla meni ihan kenen vain ihmisen käytös todella tunteisiin, eikä minulla ollut mitään suodattimia.

Lisäksi Toni kokee oppineensa pyytämään apua ja puhumaan itsestään vähemmän kielteisesti. Paha tapa vähätellä itseä juontaa juurensa lapsuudesta.

– Lapsena minua lytättiin enkä vanhempieni mielestä osannut tehdä mitään oikein.

Tonin valmentaja Aleksi Heinosen mukaan osa hoidosta perustuu siihen, että ympärillä on perheen kaltainen yhteisö, jossa toisille annetaan ja heiltä pyydetään apua. Toimivaa perhettä kun monella asukkaalla ei ole koskaan ollut.

Syrjästä kohti muuta yhteiskuntaa

Heinosen mukaan asukkaita kannattelevat ennen kaikkea yhteiset rakenteet ja käytännöt. Kaikki asumisyhteisössä on ennakoitavaa ja erilaisiin tilanteisiin on valmiit pelisäännöt.

– Monella tänne tulevalla ei ole ollut elämässä mitään sääntöjä tai normeja, ja moraalikäsityksenkin on joutunut sivuuttamaan. Silloin ne kaikki pitää rakentaa uudestaan.

Parhaassa tapauksessa Heinonen saa nähdä, kun asukkaan elämä alkaa taas tuntua mielekkäältä, ja hänestä tulee oman arvonsa tunteva, täysivaltainen toimija, joka uskoo omaan paikkaansa yhteiskunnassa.

– Ihminen, joka on tuomittu kelvottomaksi ja pelkäksi menoeräksi, voikin löytää itsestään sen valtavan potentiaalin, joka kussakin ihmisessä on. Aika harva on oikeasti menetetty tapaus oikeanlaisella tuella ja kohtaamisella.

Yhteisövalmentaja Aleksi Heinonen ja päihdekuntoutuja Toni.
Yhteisövalmentaja Aleksi Heinonen ja päihdekuntoutuja Toni.

Takaisin omaan elämään voimavarojen mukaan

Tällä hetkellä Toni on työkokeilussa vahtimestarina. Keväällä hän aikoo muuttaa omaan asuntoon ja hakea lähihoitajakoulutukseen. Tulevaisuudessa hän haluaisi työskennellä mielenterveyden parissa.

Vaikka Toni on aiemmin ollut työelämässä parikymmentä vuotta, raitistumisen aiheuttama muutos on iso ja vaatii opettelua. Työtä tehdään omien voimavarojen mukaan.

Toni kertoo, että hoidon myötä hän on saanut elämänsä takaisin, ja yhteyden myös aiemmin huostaanotettuihin lapsiinsa. Sitä Toni harmittelee, että juuri Kuvernöörintien kaltaisia paikkoja on vain yksi.

– Toivoisin, että muutkin saisivat elämäänsä samanlaista hyvää kuin olen itse saanut. Intensiivinen laitoshoito on ollut minulle oikea ratkaisu.

Tutustu Kuvernöörintien asumisyhteisöön

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi

Humanan Kallion palvelukodit päihdekuntoutujille


Pääkaupunkiseudulla Humanan Kallioon kuuluu viisi palvelukotia päihdekuntoutujille.

  • Laajasalossa sijaitseva Kuvernöörintien 10-paikkainen asumisyhteisö tarjoaa kuntouttavaa asumispalvelua laitoshoidon päättäneille päihderiippuvuudesta toipuville.
  • Malmin Oskelakoti on 12-paikkainen päihdehuollon kuntouttava asumisyksikkö.
  • Alppikylän asumisyhteisön asukkaat ovat olleet raittiina jo jonkin aikaa. Yhteisössä eletään omissa asunnoissa, mutta tuki ja apu ovat lähellä.
  • Vantaan Kivistössä sijaitseva 10-paikkainen Helmi-yhteisö on tarkoitettu nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat tukea itsenäiseen asumiseen. Asumiseen kuuluu yhteisökokouksia ja omia yksilökeskusteluita.
  • Espoon Saunalahdessa sijaitsevassa, 10-paikkaisessa Itäviitta-yhteisössä tuetaan pitkään asunnottomana olleita nuoria aikuisia palveluohjauksellisin ja yhteisöllisin keinoin.