1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Artikkelit
  4. Ympäristötekoja ja onnistumisen kokemuksia – Pikku Puron koulu sai Vihreä lippu -tunnustuksen

Ympäristötekoja ja onnistumisen kokemuksia – Pikku Puron koulu sai Vihreä lippu -tunnustuksen

Pikku Puron koulussa suodatinpaperi kahvipuruineen tipahtaa sisäkompostiin. Samoin ruoantähteet ja muu maatuva jäte. Kompostin tuottama multa hyödynnetään keväällä ja kesällä pihamaan kasvien hoidossa. Syksyllä korjataan satoa ja tehdään siitä ruokaa.

Pikku Puron koulu, vihreä lippu -sertifiaatti

Vähässäkyrössä sijaitsevan Pikku Puron koulun toiminnassa on jo pitkään huomioitu ympäristön hyvinvointi. Koulun pihapiirissä on kasvatettu hyötykasveja, metsästä on kerätty sieniä ja marjoja ja syksyisin on vietetty jo perinteeksi muodostunutta sadonkorjuujuhlaa. Opiskelussa on hyödynnetty kierrätettäviä materiaaleja. Esimerkiksi erilaisissa ajatuskartoissa aikakauslehdet ovat saaneet uuden elämän.

Nyt Humanan lastensuojeluyksiköissä asuville lapsille opetusta tarjoavalla koululla on myös Vihreä lippu -sertifikaatti tunnustuksena kestävää kehitystä edistävästä työstä. Kun Pikku Puron koulussa kuultiin Vihreä lippu -ohjelmasta, siitä innostuttiin välittömästi. Vihreä lippu -toiminta tarkoittaa käytännössä sitä, että oppilaat kehittävät toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien kanssa.

Pikku Puron koulun yksikönjohtaja Kirsi Kandolin kehuu nuorten omatoimisuutta tiedonhaussa ja suunnitelmien teossa.

– Etsimme netistä tietoa ja luimme kestävästä kehityksestä. Sen jälkeen nuoret itse pohtivat, millaisia ympäristötekoja koulussa voisi tehdä, Kandolin kertoo.

Työryhmä päätti parantaa jätteiden lajittelua ja hankkia kouluun kompostin. Nuoret kokosivat listan tarvikkeista, joita tätä varten tarvittiin, kyselivät myös kaupassa myyjältä lisätietoja ja asensivat kompostin ja muut lajitteluastiat paikoilleen. Aikuinen on ollut mukana auttamassa, mutta nuoret ovat itse huolehtineet suunnittelusta ja toteutuksesta.

Ympäristökasvatus opettaa ajattelemaan itse

Vihreä lippu -hankkeen myötä Pikku Puron koulussa on opittu paljon uutta hyödyllistä tietoa. Kierrättämisestä on tullut osa koulun arkea.

– Teepusseja ei kannata laittaa biojätteeseen, koska niissä on mikromuovia, oppilas kertoo.

– Täällä ruokaa ei heitetä pois. Jos ruokaa jää ylimääräistä, opettajat vievät sitä esimerkiksi koirilleen. Niin ei tule ruokahävikkiä, toinen toteaa.

Pikku Puron koulussa ympäristökasvatus on ennen kaikkea sitä, että kannustetaan hakemaan tietoa ja pohtimaan asioita itse.

– Minun mielestäni on hyvä, että kirjoja ei päällystetä kontaktimuovilla. Se on turhaa, kun kirjoja käytetään vain vuoden, eräs koulun oppilas tuumii.

Koulussa on muun muassa huomattu, että monia asioita voi korjata, eikä aina tarvitse ostaa uutta.

– Mietimme yhdessä, että mitä kestävä kehitys käytännössä tarkoittaa. Olemme esimerkiksi korjanneet koululaukkuja, Kandolin kertoo.

Pikku Puron koulu, vihreä lippu -sertifiaatti

Puutarhuri saa töitä

Pikku Puron koulussa saaduista ympäristöopeista ovat hyötyneet myös Nuorisopsykiatrisen asumiskoti Puron yksiköt. Eräs oppilas kertoo kannustaneensa lastensuojeluyksikkönsä muita asukkaita kierrätykseen. Oppilaat ovat osanneet jakaa ympäristöystävällisyyteen liittyviä neuvoja myös yksiköiden ohjaajille.

Koulun oppilaat ovat suunnitelleet kevään tullen istuttaa koulun pihapiiriin erilaisia kasveja ja hyödyntää siinä kompostista saatua multaa. Kesällä koulun toiminnan ollessa tauolla tarvitaan joku huolehtimaan puutarhasta.

– Aiomme työllistää jonkun Puron tukiasunnoissa asuvan nuoren hoitamaan puutarhaa kesän ajan, Kirsi Kandolin suunnittelee.

Näin Pikku Puron puutarha saa tarvitsemaansa hoitoa ja nuori arvokasta työkokemusta.

Pikku Puron koulu on Vaasan seudulla kolmas Vihreä lippu -sertifikaatin saanut koulu.

Vihreä lippu on Suomen suurin kestävän kehityksen ohjelma ja kansainvälinen ympäristömerkki päiväkodeille, kouluille, oppilaitoksille ja vapaa-ajan toimijoille. Ohjelman osallistujille myönnetään Vihreä lippu -sertifikaatti osoitukseksi toiminnan jatkuvasta kehittämisestä kestävämmäksi.

Tutustu Pikku Puron koulun toimintaan koulun omalla sivulla.

Lue lisää Nuorisopsykiatrisen asumiskoti Puron lastensuojeluyksiköistä.

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi