1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Artikkelit
  4. Uudenlainen palvelukortteli edistää yhteistoimintaa ja suvaitsevaisuutta

Uudenlainen palvelukortteli edistää yhteistoimintaa ja suvaitsevaisuutta


Kesällä 2024 aukeaa uusi ja ainutlaatuinen palvelukortteli, joka tuo yhteen Humana Kuurinkallion vammaispalveluyksikön ja Pilke luontopäiväkoti Pionin. Jaettu kiinteistö mahdollistaa asukkaille ja lapsille mielenkiintoista yhteistoimintaa arjessa.

Humana Kuurinkallion yksikönjohtaja Riikka Mäkelä-Brunner.
Humana Kuurinkallion yksikönjohtaja Riikka Mäkelä-Brunner.

Espoon Kuurinniityssä sijaitseva Humana Kuurinkallio on moderni vammaispalveluyksikkö, joka tarjoaa kodin 26 vammaiselle ja vaikeavammaiselle asukkaalle. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole avattu pitkään aikaan uusia vammaispalveluyksiköitä ja vielä harvinaisempaa on, että saman kiinteistön jakaa kaksi eri toimijaa. Palvelukorttelista löytyy myös luontopäiväkoti Pioni, Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan. joka tarjoaa monipuolista varhaiskasvatusta kodikkaassa päiväkodissa. Pionissa on hoitopaikat reilu 60:lle lapselle.

– On todella hienoa, että tällainen palvelukortteli saadaan Espooseen. Me odotamme tulevaa yhteiseloa todella innostunein ja avoimin mielin. On aivan ihanaa päästä tutustumaan myös päiväkodin arkeen ja ihmisiin, Kuurinkallion yksikönjohtaja Riikka Mäkelä-Brunner iloitsee.

Mäkelä-Brunnerin mielestä on tärkeää, että yhteiseloon totutaan jo heti alusta asti. Näin erilaisten ihmisten kohtaaminen tulee luontevaksi osaksi kaikkien arkea ja lasten kanssa on mahdollista käydä tarpeellisia keskusteluja esimerkiksi erilaisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

Pilkkeelläkin yhteiseloa odotetaan positiivisin mielin, kertoo Pilke-päiväkotien Espoon aluejohtaja Anneleen Burmansson.

– Lapset oppivat yhteiselon avulla kunnioittamaan erilaisuutta. Tämä on ensimmäinen vammaispalvelun ja päiväkodin palvelukortteli, jossa Pilke on mukana, Burmansson sanoo.

Humana Kuurinkallion tilat on suunniteltu esteettömiksi ja kaikkia asukkaita palveleviksi.
Humana Kuurinkallion tilat on suunniteltu esteettömiksi ja kaikkia asukkaita palveleviksi.

Yhteistä tekemistä asukkaiden ja lasten ehdoilla

Palvelukorttelin mahdollistamasta yhteistyöstä aiotaan ottaa kaikki irti ja ideoita aktiviteetteihin on syntynyt jo paljon. Mäkelä-Brunner toivoo, että päiväkodin lapset voisivat esimerkiksi tulla esiintymään Kuurinkallion asukkaille tai osallistua yhteiseen askarteluun. Yhteistoimintaan voi parhaimmillaan osallistua matalalla kynnyksellä, mutta pakollista se ei ole – kaikki lähtee aina asukkaiden omista toiveista ja voimavaroista, Mäkelä-Brunner huomauttaa. Myös lasten toiveet ja halukkuus otetaan huomioon yhteistoiminnan suunnittelussa.

– Yhteisillä tapahtumilla ja vierailuilla rikastutetaan lasten oppimisympäristöjä, Burmansson kertoo.

Oppimisympäristöillä tarkoitetaan esimerkiksi tiloja, paikkoja, yhteisöjä ja käytäntöjä, joiden avulla tuetaan lasten kehitystä, oppimista ja vuorovaikutusta. Burmansson uskoo, että yhteistyö rikastaa erityisesti oppimisympäristön sosiaalista ulottuvuutta.

Riikka Mäkelä-Brunner uuden palvelukorttelin edustalla.
Riikka Mäkelä-Brunner uuden palvelukorttelin edustalla.

Luonto osana arkea

Yhteisen kiinteistön lisäksi luontoteema yhdistää Kuurinkalliota ja Pionia. Koska palvelukortteli sijaitsee Espoon keskuspuiston vieressä, on luonnonläheisyys huomioitu myös rakennuksen sisustuksessa. Kuurinkallion asuinryhmät on nimetty luontoteeman mukaan.

– Ryhmiämme ovat esimerkiksi Hopealaakso ja Pronssimetsä. Tämä vahvistaa entisestään luontoteemaa ja onhan tällainen nimi myös kaunis, Mäkelä-Brunner pohtii.

Luonnosta voi löytyä myös luontevaa yhteistä tekemistä asukkaille ja lapsille. Luontopainotteisessa päiväkodissa ulkoillaan paljon säästä riippumatta ja toiminnassa korostuu erilaisten luonnonilmiöiden tutkiminen.

– Metsä on lapselle hyvä leikkipaikka, josta löytyy lähes rajattomasti ideoita ja keinoja leikkiin, liikkumiseen ja luovuuteen. Lapsena ja nuorena saaduilla luontokokemuksilla on merkittävä vaikutus läpi ihmiselämän. Tulemme varmasti hyödyntämään keskuspuiston tarjoamia retkeily- ja ulkoilumahdollisuuksia, Burmansson kuvailee.

Kuurinkallion asukkaat voivat osallistua voimavarojensa mukaan ulkoiluun ja sekä kävelyretkiin luontopoluilla. Yhteisöllisyyden edistäminen ei kuitenkaan aina vaadi fyysistä kanssakäymistä – osalle asukkaista voi olla ihanaa vain nähdä ja kuulla lapsia pihalla.

– Lasten vilpitön ilo ja nauru ovat voimavaroja ja tällaiset pienet asiat ovat todella isoja Kuurinkallion asukkaille. Yksikön akustiikassa ja äänieristyksissä on tietenkin huomioitu asukkaiden mahdollinen aistiherkkyys, mutta halutessaan lasten ääniä voi kuunnella helposti lasitetulla terassilla tai parvekkeella, Mäkelä-Brunner pohtii.

Tutustu Humanan vammaispalveluihin
Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi