Eritasoiset lastensuojelun laitospalvelut mahdollistavat hoidon ja tuen, joka vastaa lapsen yksilöllisiä tarpeita
Lastensuojelun laitospalvelut on tarkoitettu lapsille ja nuorille, joiden kotiympäristö ei pysty tarjoamaan riittävää tukea ja turvaa. Ne jaetaan eri tasoille lasten tarpeiden mukaan. Lue vastaukset yleisimpiin kysymyksiin lastensuojelun laitospalveluiden tasoista.

Mitä lastensuojelun laitospalvelut ovat, ja miksi niitä tarvitaan?
Mikäli lapsen tai nuoren arki ja elämä kotona ei suju erilaisista tukitoimista huolimatta, tarvitaan sijaishuoltoa. Lastensuojelun laitospalvelut ovat lapsille ja nuorille tarkoitettuja sijaishuollon yksiköitä, joissa asutaan, kun asuminen kotona ei ole lapsen edun mukaista. Päätös laitoshoidosta perustuu aina sosiaaliviranomaisen arvioon ja sille on oltava vahvat perusteet.
Mitä lastensuojelun laitospalvelut tarjoavat lapselle ja nuorelle?
Kaikilla laitospalveluiden tasoilla lapsille tarjotaan turvallinen elinympäristö, ympärivuorokautista tukea, hoitoa ja huolenpitoa sekä arjen hallinnan tukemista lapsen omien tarpeiden mukaan. Myös lasten perustarpeista huolehtiminen, eli esimerkiksi päivittäisten ruokailujen järjestäminen, on jokaisen lastensuojeluyksikön vastuulla. Lapsia myös kannustetaan ja tuetaan harrastamisessa sekä tarvittaessa autetaan löytämään mielekäs harrastus.
Humana käyttää lastensuojelupalveluissa RAI-arviointia, joka on hyvä väline lastensuojeluyksikössä asuvan lapsen tai nuoren kokonaisuuden hahmottamisessa. RAI-arvioinnin avulla lapsen kokonaiskuvasta saadaan mahdollisimman laaja käsitys, mikä antaa hyvän pohjan hoidon suunnittelulle.
Kaikissa eri tasojen lastensuojeluyksiköissä keskiössä on aina lapsen oikeus turvalliseen ja kuntouttavaan ympäristöön. Lastensuojelun laitospalveluiden tärkeänä tavoitteena on mahdollistaa ainutkertainen lapsuus ja nuoruus, joka ei sisällä pelkästään hoitoa ja arviointia, vaan myös tavallista arkea kavereiden tai harrastusten parissa.
Mille eri tasoille lastensuojelun laitospalvelut voidaan jakaa?
Humanassa lastensuojelun laitospalvelut jaetaan perus- ja erityistason yksiköihin, intensiivisen tuen yksiköihin sekä vaativan tason yksiköihin. Laki ei edellytä tällaista erottelua, mutta kilpailutusten myötä on huomattu tarve jaotella yksiköitä eri tasoille esimerkiksi tilojen toiminnallisuuksien, henkilöstön osaamisen ja lisäkoulutuksen sekä henkilöstömitoitusten perusteella. Henkilöstömitoitus määrittelee, kuinka paljon henkilökuntaa on suhteessa yhtä lasta kohden sekä millaisia palveluita yksikkö tarjoaa.
Miten eri tasojen yksiköt eroavat toisistaan?
Lastensuojelun sijaishuollon eri tasojen erot ovat lastensuojeluyksikön henkilöstömitoituksessa, hoitomuodoissa ja palveluiden sisällössä. Mitä korkeampi yksikön taso on, sitä enemmän yksikössä on aikuisia lasta kohden, joten hoito on tiiviimpää, henkilökohtaisempaa ja jatkuvampaa.
Jokaisessa yksikössä kohdataan eri taustoista tulevia lapsia ja nuoria, joilla on omat haasteensa. Siksi jokaisella lastensuojelun tasolla työskentelee esimerkiksi nepsyvalmentajia. Yksikköjen suurimmat erot näkyvätkin ennen kaikkea arjen rakenteissa, hoidon intensiivisyydessä sekä moniammatillisessa yhteistyössä. Jokaisen yksikön suuntautuminen ja profiili vaihtelevat, ja eri yksikössä on aina omat osaamisen kärkensä.
Perustason laitospalvelut
- Suunnattu lapsille, jotka ovat melko toimintakykyisiä.
- Tarjoavat kodinomaista asumista sekä tukea arjen hallintaan ja harrastuksiin.
- Tiivistä yhteistyötä koulun ja perheen kanssa.
- Henkilöstömitoitus 1,0: Yksikössä on seitsemän aikuista seitsemää lasta kohden.
Erityistason laitospalvelut
- Suunnattu lapsille, jotka tarvitsevat arjen tueksi esimerkiksi enemmän psykiatrista osaamista.
- Tarjoavat tukea esimerkiksi päihteitä käyttävälle nuorelle tai vakavasti käytöshäiriöiselle lapselle.
- Henkilöstömitoitus 1,3: Yksikössä on yhdeksän aikuista seitsemää lasta kohden.
Intensiivisen tuen yksiköt
- Vain Humanassa käytössä oleva tukimuoto, joka sijoittuu perustason ja vaativan tason väliin.
- Suunnattu lapsille, joiden haasteena ovat esimerkiksi keskeytyneet laitossijoitukset tai koulunkäynti, aggressiivinen käytös, rikokset tai päihteet.
- Tarjoavat intensiivisempää arjen struktuuria ja pitkäaikaista sijoitusta.
- Tiivistä yhteistyötä moniammatillisen verkoston ja perheen kanssa.
- Henkilöstömitoitus 1,6: Yksikössä on 11 aikuista seitsemää lasta kohden.
Vaativan tason yksiköt
- Suunnattu lapsille, joilla on vakavia oireita, kuten esimerkiksi itsetuhoisuutta, vakavaa rikollista oireilua tai runsasta päihteiden käyttöä.
- Tarjoavat erittäin aikuisjohtoista arkea sekä henkeä uhkaavan käytöksen hoitoa.
- Tiivistä, moniammatillista yhteistyötä sairaanhoidon kanssa.
- Henkilöstömitoitus 1,8–2,0: Yksiköissä on joko 11 aikuista kuutta lasta kohden tai 10 aikuista viittä lasta kohden.
Millä perusteella päätetään, mille tasolle lapsi tai nuori sijoitetaan?
Sijoituspäätös perustuu aina asiantuntija-arvioon, jonka sosiaalityöntekijä tekee tapauskohtaisesti. Sosiaalityöntekijä huomioi päätöksessään lapsen elämäntilanteen ja mielenterveyden sekä kuuntelee tarvittaessa myös terveydenhuollon ja koulun edustajien mielipiteen. Valmista taulukkoa ei ole olemassakaan eikä kenenkään lapsen otsassa ole suoraa leimaa siitä, mille lastensuojelun tasolle hän kuuluu – päätös on siksi aina yksilöllinen. Lisäksi yksikön valintaan vaikuttavat käytännön asiat sekä inhimillisyys: esimerkiksi pääkaupunkiseudulla asuvaa lasta ei lähtökohtaisesti sijoiteta Pohjois-Suomeen. Prosessin kaikissa vaiheissa lapsen etu on aina etusijalla ja sitä valvoo viranomainen.
Tutustu Humanan lastensuojelun laitospalveluihin
Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi
Asiantuntijana artikkelissa on Humanan lastensuojelupalveluiden kehitysjohtaja Harri Hyvärinen.