Humanan intensiivisen tuen lastensuojeluyksikössä nuori kohdataan yksilöllisesti ja lämpimällä asenteella
Liperiin avattava intensiivisen tuen lastensuojeluyksikkö on suunnattu nuorille, jotka tarvitsevat erityistä tukea haastavien elämäntilanteiden vuoksi. Uuden yksikön tilat ja rakenteet on suunniteltu niin, että tulevaisuudessa se on mahdollista muuttaa vaativalle tasolle.

– Tavoitteenamme on tehdä Liperin Pirtistä paikka, jossa jokainen nuori kohdataan yksilöllisesti ja positiivisten puolien kautta, yksikönjohtaja Tiina Kuokkanen kiteyttää.
Maaliskuussa 2025 toimintansa aloittava Humanan uusi lastensuojeluyksikkö on suunnattu 13–17-vuotiaille nuorille, jotka tarvitsevat intensiivistä tukea vaativissa elämäntilanteissa. Yksikkö koostuu kahdesta osastosta Ingasta ja Albinista, jotka tarjoavat nuorille modernin ja rauhallisen ympäristön kodinomaiseen arkeen. Kahdella osastolla työskentelee 22 hengen tiimi sekä yksikön johtaja. Humanan lastensuojelupalveluissa on käytössä eri tasoja, joista intensiivinen tuki sijoittuu erityistason ja vaativan tason väliin. Intensiivisellä tasolla nuorille tarjotaan vahvempaa arjen struktuuria sekä mahdollisuus pitkäaikaiseen sijoitukseen, joka tuo nuorelle vakautta ja turvaa vaikeissakin elämäntilanteissa.
– Intensiivisellä tasolla meidän on pystyttävä tukemaan sellaisia nuoria, joilla on haasteita esimerkiksi koulunkäynnissä sekä mielenterveyden ja päihteiden kanssa. Teemme tiivistä yhteistyötä moniammatillisen verkoston ja nuoren perheen kanssa, Kuokkanen lisää.
Intensiivisen tuen yksikössä työntekijöiltä vaaditaan erityisosaamista ja mahdollisuutta tarjota enemmän henkilökohtaista ohjausaikaa kuin perustason yksikössä. Kuokkasen mukaan tiimin monimuotoisuus ja laaja erityisosaaminen ovat merkittäviä vahvuuksia.
– On tärkeää, että tiimissä on eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ammattilaisia. Tämä mahdollistaa sen, että jokainen nuori voi löytää juuri itselleen sopivan, luotettavan aikuisen, Kuokkanen korostaa.
Keskeisessä roolissa ovat myös erityisesti ohjaajien taidot kohdata sekä kuunnella nuoria ja työskennellä heidän kanssaan tavoitteellisesti.
– Osaaminen esimerkiksi neuropsykiatrisesta valmennuksesta on todella arvokasta intensiivisen tuen yksikössä ja siksi työntekijöitä tullaan kouluttamaan monipuolisesti esimerkiksi juuri nepsy-haasteisiin liittyen, Kuokkanen lisää.
Opetustila tukee nuorten koulurutiinia
Yksi yksikön erityispiirteistä on oma opetustila, joka mahdollistaa nuorten opintojen jatkumisen mahdollisista haasteista huolimatta. Intensiivisen tason nuorisokodissa lasten ja nuorten koulukuntoisuus on palvelujohtaja Ari Puumalan mukaan tyypillisesti melko heikkoa, eivätkä nuorten omat kyvykkyydet pääse loistamaan perinteisessä kouluyhteisössä. Monet nuoret eivät välttämättä pysty osallistumaan koko koulupäivään tai tarvitsevat pienryhmäopetusta.
– Yksikön opetustila madaltaa kynnystä käydä koulua. Olisi tärkeää, ettei koulu irtaannu täysin nuoren elämästä vaan pysyisi kantavana voimana ja arkeen kiinnittävänä tekijänä, Puumala kertoo.

Opetustilassa nuoria voivat opettaa yksikön ohjaajat ja lisäksi oppilaitosten opettajat. Sen avulla koulurutiinissa pysyminen on helpompaa ja nuorella on jokin syy herätä aamulla, syödä aamupala ja ryhtyä päivän puuhiin.
– Vaikka nuori ei menisi kouluun koko päiväksi, on jo iso askel päästä omasta huoneesta erilliseen opetustilaan, Puumala painottaa.
Valmiudet vaativammalle tasolle
Uusi nuorisokoti avataan aluksi intensiivisen tuen yksikkönä, mutta tilat ja rakenteet on suunniteltu niin, että tulevaisuudessa se on mahdollista muuttaa vaativalle tasolle. Esimerkiksi sisustuksessa on huomioitu aistiyliherkkyydet ja rauhallinen värimaailma. Turvallisuusnäkökulmasta yksikköön on asennettu esimerkiksi lukitusjärjestelmiä ja turvaikkunoita.
– Aloitamme intensiivitasolla, jotta voimme ensin rakentaa toimivan ja toisilleen tutun työyhteisön, jolla on vankkaa kokemusta yhdessä työskentelystä. Voi olla, että tulevaisuudessa esimerkiksi toinen osastoista muutetaan vaativan tason yksiköksi, Puumala pohtii.
Vaativan tason toimintaan siirtyminen edellyttää henkilöstömitoituksen kasvattamista ja tiimin erityisosaamisen kehittämistä entisestään. Vaativalla tasolla nuorten henkilökohtaisen tuen tarve on suurempi, eli työntekijöitä tarvitaan enemmän yhtä nuorta kohden, Kuokkanen painottaa.
Henkilöstön osaaminen ja kouluttaminen ovat avainasemassa heti Liperin nuorisokodin alkutaipaleelta asti. Työntekijöille tarjotaan heti aluksi koulutuksia muun muassa MAPA-menetelmästä sekä ensiaputaidoista. Osa ohjaajista pääsee myös osallistumaan neuropsykiatriseen valmennukseen liittyville kursseille.
– Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että kunnioitamme Humanan arvoja eli myös Liperin yksikössä ilo sekä kohtaaminen ovat aivan keskeisen tärkeitä, Puumala kiteyttää.
Tutustu Humanan lastensuojelun laitospalveluihin.
Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi