1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Artikkelit
  4. Monivammaisille suunnattu hoitorinkitoiminta mahdollistaa 14-vuotiaalle Veetille elämän ja asioiden kokemisen

Monivammaisille suunnattu hoitorinkitoiminta mahdollistaa 14-vuotiaalle Veetille elämän ja asioiden kokemisen

Hoitorinki tukee paitsi 14-vuotiaan Veetin itsenäisyyttä, myös koko perheen arkea. Joensuun ja koko Pohjois-Karjalan alueen kattava Humanan monivammaisten lasten ja nuorten hoitorinkitoiminta koostuu ammattilaisten tiimeistä, jotka tarjoavat yksilöllistä tukea ja hoitoa vammaisille asiakkaille sekä heidän perheilleen.

Hoitoringin ohjaaja ja poika
Anne-Mari Sippola on yksi hoitoringin työntekijöistä, jotka tukevat Veetin ja koko perheen arkea.

Kun varhaiskasvatuksen opettaja Heidi Kettunen lähtee aamulla töihin, hän tietää poikansa Veetin olevan luotettavissa käsissä. Vaikeasti vammaisen ja neliraajahalvaantuneen Veetin arkea tukee ja rytmittää hoitorinki, joka koostuu vammaisalan ammattilaisista. He tukevat Veetiä ja koko perhettä arkisissa asioissa sekä hoidollisissa toimenpiteissä.

– Tiedän, että homma toimii ja Veetillä on kaikki hyvin, vaikka en ole itse koko ajan paikalla. Se on korvaamaton apu, Kettunen kiteyttää hoitoringin merkityksen.

Ammattitaitoa ja läsnäoloa

Veetin perheessä arki pyörii pitkälti samalla tavalla kuin missä tahansa perheessä koulun, työn ja arkisten asioiden ympärillä, vaikka Veetin kohdalla kaikki päivittäiset toimet vaativatkin avustamista ja erityisjärjestelyitä.

– Veetillä on trakeostomia ja PEG-ruokinta eli henkitorvi- ja ruokinta-avanteet. Hän tarvitsee jatkuvaa valvontaa ja apua kaikessa aina aamutoimista iltapesuihin asti ja myös yön yli. Muun muassa kaikkeen tähän saamme apua hoitoringiltä, Veetin äiti kertoo.

Kaikki hoitoringin ohjaajat ovat lähi- tai sairaanhoitajia. Työssä vaaditaan päivittäin sairaanhoidollista osaamista, kuten muun muassa lääkitysten toteuttamista, voinnin tarkkailua, trakeostomian hoitoa ja erilaisten hoitolaitteiden käyttöä. Vaikka hoitoringin ohjaajien työtehtäviin kuuluu paljon hoidollisia toimenpiteitä, he myös järjestävät erilaista tekemistä ja ohjelmaa asiakkaan voinnin, tarpeiden ja toivomusten mukaan. Ringin tarjoama tuki on paljon muutakin: kyse on asiakkaan ja tämän perheen kokonaisvaltaisen elämänlaadun parantamisesta sekä asiakkaan itsemääräämisoikeuden ja itsenäisyyden tukemisesta.

– Palkitsevin osuus työssäni on, kun näen, että asiakas on tyytyväinen ja hän hymyilee. Siitä tulee itsellekin hyvä mieli, kun asiakkaalla on onnellinen olo, kertoo Anne-Mari Sippola, joka on yksi hoitoringin työntekijöistä.

Hoitoringin ohjaaja ja poika
Vaikka hoitoringin ohjaajien työtehtäviin kuuluu paljon hoidollisia toimenpiteitä, he ovat myös järjestävät asiakkaalle paljon erilaista tekemistä, kertoo Anne-Mari Sippola.

Tukea koko perheelle

Heidi Kettunen arvostaa erityisesti sitä, että hoitoringin kautta hän voi työnsä lisäksi luottavaisin mielin käydä itsekin harrastamassa ja hoitaa arkisia asioita. Arkisin ohjaajat auttavat Veetin aamulla kouluun ja avustavat koulun arjessa. Iltapäivisin koulun päätyttyä ohjaajien työpäivä jatkuu kotona. Kerran viikossa Veetillä on myös yöhoito.

– Se, että minun ei tarvitse huolehtia kaikesta yksin on uskomattoman tärkeää. Saan olla Veetille ennen kaikkea äiti, en pelkästään hoitaja, äiti kertoo.

Hoitoringin tuki näkyy tavallisissa arjen tilanteissa, jotka muuten voisivat olla Veetille ja perheelle haastavampia. Veeti käy säännöllisesti esimerkiksi allasterapiassa, ja hoitoringin ohjaajat tekevät yhteistyötä eri yhtistyötahojen, kuten terapeuttien kanssa, jotta harrastukset ja muut toiminnot solahtavat luontevaksi osaksi arkea. Hoitoringin avulla Veeti saa myös virikkeitä ja mielekästä tekemistä, jota hoitajat järjestävät Veetin kanssa yhdessä miettien.

– He ovat ammattilaisia myös sopivan tekemisen keksimisessä. Ohjaajat kommunikoivat Veetin kanssa, että mikä olisi mukavaa puuhaa juuri tänään, äiti kiittelee.

Vaikka Veeti ei pysty puhumaan, hän kommunikoi ilmeillä ja eleillä. Oikeita kysymyksiä esittämällä Veeti pystyy kertomaan mielipiteitään. Tämä kuitenkin vaatii tutustumisen ja luottamuksellisen suhteen, Sippola painottaa. Hoitoringin työn onnistumisen edellytys on aito kiinnostus asiakasta kohtaan, jotta hän tulee ymmärretyksi arjen pienissäkin hetkissä.

– Asiakas tulee nähdä ihmisenä siinä missä kuka tahansa. Voimme tehdä asiakkaan kanssa asioita, jotka kiinnostavat juuri häntä ja suunnitella aktiviteetit hänelle sopivalla tavalla.

Saan olla Veetille ennen kaikkea äiti, en pelkästään hoitaja.

Heidi Kettunen

Pitkäjänteistä yhteistyötä

Humanan hoitorinki on toiminut Joensuun ja koko Pohjois-Karjalan alueella vuodesta 2016 lähtien. Sippola on ollut mukana toiminnassa aivan alusta asti, ja hän on nähnyt, miten pitkäjänteistä yhteistyötä ja luottamussuhdetta rakennetaan perheiden kanssa.

– Kun perheeseen tulee uusi työntekijä, luottamuksen rakentaminen on ensisijaista. Koska työskentelemme asiakkaan kotona, on tärkeää, että he kokevat meidän läsnäolomme luontevaksi osaksi arkea. Näin työntekijälläkin on tervetullut olo, Sippola kertoo.

Hoitoringin ohjaaja ja poika
Lenkit ja ulkoilu ovat osa arkea Veetille ja hoitoringin työntekijöille.

Veetin äiti Heidi Kettunen arvostaa ohjaajien rautaista ammattitaitoa, jonka ansiosta hän voi huoletta luottaa Veetin hoidon ohjaajille.

– Veeti ei pärjää yksin ja hänen henkensä on meidän ulkopuolisten käsissä. Tämän lisäksi minulle vanhempana on tärkeää saada ohjaajilta sanatonta ymmärrystä. Jos joskus on vaikeampi päivä, voin vain antaa itkun tulla ja ohjaajat ymmärtävät tasan, mistä on kyse, äiti jatkaa.

Hoitorinki on avannut Veetille mahdollisuuksia elää omannäköistä elämää:

– Hoitorinki mahdollistaa Veetille elämän ja asioiden kokemisen. He ovat hänelle käsinä, jalkoina, suuna, korvina, tukena ja turvana.

Palvelua tuotetaan palvelusetelillä: Mo­ni­vam­mais­ten las­ten ja nuor­ten ko­tiin an­net­ta­vien hoi­va- ja hoi­to­pal­ve­lu­jen pal­ve­lu­se­te­li. Palvelusetelin myöntää hyvinvointialueen vammaispalvelun sosiaalityöntekijä jokaisen asiakkaan asiakassuunnitelman mukaisesti.

Tutustu Humanan avopalveluihin

Tutustu Humanan vammaispalveluihin

Ota yhteyttä Pohjois-Karjajan avopalveluihin

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi