Työhyvinvointi on yksilön ja yrityksen voimavara
Työhyvinvointi ei ole vain lääkärikäyntejä ja fyysistä työssä jaksamista, vaan jokaisen ihmisen henkilökohtainen kokemus. Vaikka työnantaja voi tarjota edellytykset työntekijän hyvinvoinnille, vastuu omasta työhyvinvoinnista on lopulta jokaisella itsellään, kertovat henkilöstöjohtaja Nina Leppäkangas ja työkykykoordinaattori Olli Kaidesoja.
Työhyvinvointi ei ole staattinen, kiveen hakattu tila, vaan jokaisen työntekijän henkilökohtainen ja jatkuvasti muuttuva kokemus omasta voinnista ja jaksamisesta. Yksinkertaisin työhyvinvoinnin mittari on työkykyisyys: kykeneekö työntekijä tekemään sitä työtä, johon hänet on palkattu?
Työnantaja voi tukea työhyvinvointia tarjoamalla erilaisia etuja, kuten Epasseja ja laadukasta työterveyshuoltoa. Jokaisella työntekijällä on omat odotuksensa ja tarpeensa, jotka on tärkeä tunnistaa ja huomioida. Se, mikä lisää yhden henkilön työhyvinvointia, ei välttämättä tee sitä toiselle.
On tärkeää luoda työntekijöille kokemus ja tunne siitä, että omaan työhönsä voi vaikuttaa. Vaikka meillä Humanassa tehdään pääosin lähityötä asiakkaiden kanssa, omaan arkeen voi vaikuttaa esimerkiksi työvuorosuunnittelulla. Kun työ solahtaa luontevaksi osaksi muuta elämää, se parantaa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia entisestään ja näkyy positiivisesti myös työpaikalla.
Onko työpaikalle mukava mennä?
Vaikka hyvä johtaminen luo vankan perustan työhyvinvoinnille, myös kollegat ja työilmapiiri voivat joko vahvistaa tai heikentää työhyvinvointia. Työnantaja voi osaltaan tarjota parhaat mahdolliset eväät työhyvinvoinnin tueksi järjestämällä tilaisuuksia kouluttautua sekä purkaa haastavia tilanteita esihenkilön kanssa, mutta lopulta jokaisen on itse otettava vastuu omasta voinnistaan. Jos oma jaksamisesi ja työhyvinvointisi mietityttävät, kirkasta mielessäsi ne tarpeet, joita sinun työhyvinvointisi vaatii. Alkuun pääset pohtimalla esimerkiksi sitä, onko töihin pääsääntöisesti mukava lähteä.
Jos työhyvinvoinnissa huomaa notkahduksen, se kannattaa sanoa ääneen omalle esihenkilölle. Paraskaan työnantaja ei voi tietää, että työntekijä puurtaa hampaat irvessä, jos asiasta ei uskalleta keskustella. Jo pienillä arkisilla muutoksilla on mahdollista saada parannusta omaan oloon – esimerkiksi omasta kunnosta huolehtiminen auttaa jaksamaan raskaassa työssä, johon kuuluu asiakkaiden nostamista ja fyysistä avustamista. Yhtä tärkeää on psykologisen turvallisuuden tunne; jos työpaikalla kohtaa tilanteen, joka jää painamaan mieltä, siihen on syytä pyytää tukea ja keskusteluapua.
Työkykykoordinaattori on arjen tukena ja apuna
Työhyvinvointi ei ole vain työterveyskäyntejä ja lääkärin määräämiä sairaslomia, vaan ennen niitä on paljon tehtävissä jo työpaikan sisäisesti. Panostamme Humanassa työntekijöiden työhyvinvointiin ja teemme sen eteen konkreettisia tekoja. Yksi esimerkki on syksyllä 2023 aloittanut työkykykoordinaattori Olli Kaidesoja, joka kartoittaa ja selvittää eri työkykytilanteita sekä auttaa selvittämään haastavia pulmia. Esihenkilöiden lisäksi myös työntekijät voivat saada Kaidesojalta arvokasta tukea omaan rooliinsa. Työkykykoordinaattori tekee tiivistä yhteistyötä työterveyshuollon ja työeläkeyhtiön kanssa, mutta kaikista olennaisinta on tarjota käytännön tukea työarkeen sekä myös välittää tietoa yrityksen johdolle henkilöstön työkykytilanteesta.
Kuluneen vuoden aikana Kaidesoja on esimerkiksi ollut mukana tukemassa esihenkilöä, jolla oli haastava tilanne. Asia vaivasi esihenkilöä eikä hän tiennyt, miten olisi ratkonut pulmaa eteenpäin. Kun asiaa mietittiin yhdessä työkykykoordinaattorin kanssa, myös esihenkilö sai tilan purkaa omia tunteitaan sekä arvokkaita työkaluja työnsä tueksi. Asialle saatiin hyvä jatkosuunnitelma ja tällä hetkellä tilanne on selkiintynyt ja etenee hyvällä mallilla.
Työpaikoilla tulee vastaan erilaisia työhyvinvointiin vaikuttavia tilanteita ja se on aivan normaalia. Humanalaiset voivat luottaa siihen, että niihin löytyy myös ratkaisuja. Haluamme kannustaa jokaista puhumaan rohkeasti omista tunteistaan ääneen, tilanteisiin löytyy aina apua – vaikka se ei heti siltä tuntuisi.
Humanan Paremman huomisen rakentajat -blogisarjassa humanalaiset jakavat ajatuksiaan ajankohtaisista ja tärkeistä sosiaalialan aiheista. Blogin kirjoittajat henkilöstöjohtaja Nina Leppäkangas ja työkykykoordinaattori Olli Kaidesoja haluavat rakentaa parempaa huomista kannustamalla työntekijöitä huolehtimaan omasta työhyvinvoinnistaan ja muistuttamalla, että jokainen työpaikan tilanne on aina ratkottavissa.
Tutustu Humanan etuihin urasivuillamme Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.
Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi