“Työpaikka ei vaihtamalla parane” – Humanassa arvot ja ihmiset ovat työn suola
Miten Humanassa vaalitaan työntekijöiden viihtyvyyttä ja työhyvinvointia? Toiminnanjohtaja Jani Nyyssönen uskoo, että pitkien työurien salaisuus on työntekijöiden kohtaaminen.
Jani Nyyssönen on työskennellyt samassa työpaikassa yli 20 vuotta ja toimii Aavan ja Aurin Linkki toiselle sivustolle. sekä Alkulan toiminnanjohtajana Itsenäistymiskodit Aava ja Auri tarjoavat 18–30-vuotiaille nuorille aikuisille yhteisöllistä asumista. Asukkaita tuetaan kaikkina viikonpäivinä yksilöllisesti ja yhteisöllisesti.
Nyyssösen tavoin monilla muilla Aavan ja Aurin työntekijöillä on takanaan pitkät työurat Humanassa. Nyyssönen uskoo, ettei työssä viihtyminen useinkaan parane työpaikkaa vaihtamalla, vaan haluaa tuoda esiin niitä asioita, jotka lisäävät pitovoimaa hänen tiimissään. Mitkä asiat saavat pysymään pitkään samassa työpaikassa?
Vapautta, vastuuta ja merkityksellisiä kohtaamisia
Nyyssösen työ on läpi vuosien ollut ammatillisesti haastavaa, kiinnostavaa ja palkitsevaa – yksikään päivä ei ole samanlainen. Yhä edelleen työpaikalle on kiva mennä ja työn suola on ennen kaikkea ihmiset.
– Olen aina tykännyt nuorten kanssa työskentelystä, se on minulle palkitseva asiakasryhmä. Muistelen kaikkia työvuosieni aikana kohtaamiani ihmisiä lämmöllä; vanhoja kollegoita, esihenkilöitä ja asiakkaita. Nyt toiminnanjohtajana pääsen tutustumaan myös oman alueeni ulkopuolisiin osaajiin esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyn kautta. Se on hienoa, Nyyssönen kertoo.
Samanhenkisten kollegoiden ja mieluisan asiakasryhmän lisäksi työssä viihtymiseen vaikuttaa merkityksellisyys. Nyyssöselle on tärkeää, että hän voi allekirjoittaa yrityksen arvot eli sitoutumisen, vastuullisuuden sekä kohtaamisen ja ilon.
– Humanassa ei ole myöskään liikaa rajoituksia, että jonkun työntekijän tulisi olla jotain muuta kuin oma itsensä, hän lisää.
Kouluttautumiseen kannustetaan
Humana tukee työntekijöiden oppimista ja kouluttautumista. Oman työn rinnalla voi suorittaa erilaisia täydennyskoulutuksia. Moni onkin kouluttautunut päivätyön ohessa esimerkiksi nepsy-valmentajaksi. Työntekijät pitävät siitä, että työnantaja mahdollistaa oman ammatillisen kehityksen, Nyyssönen tietää.
– Vaikka kouluttautuminen mahdollistetaan ja sille annetaan aikaa, siihen ei kuitenkaan painosteta. Omaa ajankäyttöä pystyy oikeasti rajaamaan. Jatkuvasti ei siis tarvitse olla kouluttautumassa lisää, Nyyssönen huomauttaa.
Pienet, arkiset teot kertovat arvostuksesta
Humanan arjessa työntekijöiden arvostaminen näkyy ennen kaikkea pieninä, konkreettisina eleinä. Esimerkiksi erilaiset henkilöstöedut, kuten Epassi, otetaan aina ilolla vastaan. Henkilökohtaisten kulttuuri- ja liikuntaetujen lisäksi ihmiset odottavat yhteisiä tapahtumia ja tekemistä. Etenkin pikkujouluja muistellaan vielä vuosienkin päästä. Nyyssösen mukaan tärkeintä on kuitenkin se, että yksikön johtajat jalkautuvat työpaikoille tutustumaan arjen tekemiseen ja kysymään, mitä henkilöstölle kuuluu.
– Ainakin minun tiimiläiseni pitävät siitä, että johtajat arvostavat heidän työtään ja tietävät oikeasti, mitä työpaikoilla tapahtuu. Näistä vierailuista tulee aina niin hyvää palautetta, että niitä voisi olla enemmänkin, Nyyssönen pohtii.
Omassa esihenkilötyössään Nyyssönen haluaa myös osaltaan vaikuttaa työntekijöidensä viihtyvyyteen ja yrityksen pitovoimaan. Tämäkin lähtee perusasioista: merkityksellisintä on olla läsnä, paikalla ja tavoitettavissa.
– Vaikka ihmiset tykkäävät eduista ja bonuksista, kaikista tärkeintä on se, että työntekijöistä välitetään ja heidät nähdään yksilöinä. Meillä Humanassa jokainen ihminen kohdataan arvokkaasti, Nyyssönen summaa.