1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Uratarinat
  4. “Niittysarassa harjoittelijaa arvostetaan” – Harjoittelu Humanassa opettaa ja inspiroi

“Niittysarassa harjoittelijaa arvostetaan” – Harjoittelu Humanassa opettaa ja inspiroi

Harjoittelujakso vahvisti Saara Laitilan käsitystä oman työuran suunnasta. Laitilan mukaan Humanan Niittysarassa harjoittelijaa arvostetaan tasavertaisena työyhteisön jäsenenä.

Saara Laitila

Saara Laitila valmistui sosionomiksi vuonna 2023 ja hän työskentelee lastensuojeluyksikkö Niittysarassa sijaisohjaajana. Laitila on alanvaihtaja ja aiemmalta koulutukseltaan leipurikondiittori. Hän lähtikin opiskelemaan sosionomiksi ilman aiempaa alan koulutusta tai työkokemusta. Sosiaaliala oli kuitenkin aina vetänyt Laitilaa puoleensa.

– Minulla on halu tehdä työtä ihmisten hyvinvoinnin eteen, haluan omalla toiminnallani auttaa asiakkaita, Laitila pohtii.

Uusi lastensuojeluyksikkö oli unelmien harjoittelupaikka

Töihin Niittysaraan Laitila päätyi alun perin harjoittelun kautta. Ammattikorkeakoulussa opiskellessa lastensuojelutyö alkoi kiinnostaa Laitilaa ja kun hänen asuinpaikkakunnallaan avattiin uusi lastensuojeluyksikkö, oli luontevaa hakea sieltä töitä. Laitila otti nopeasti yhteyttä yksikönjohtajaan ja sai harjoittelupaikan.

– Halusin ennen kaikkea kokeilla harjoittelun kautta, sopiiko lastensuojelutyö minulle oikeasti. Niittysara ei ole vaativan tuen lastensuojeluyksikkö, joten koin sen itselleni sopivan kokoiseksi haasteeksi, Laitila kertoo.

Laitila pääsi nopeasti kiinni oikeisiin työtehtäviin ja jo harjoittelun aikana hän teki ensimmäisiä palkallisia sijaisvuoroja.

– Nyt sijaisena teen samoja ohjaajan töitä kuin vakituisetkin työntekijät. Omaohjattavia lapsia minulla ei kuitenkaan ole, Laitila jatkaa.

Saara Laitila
Saara Laitila

Kun Laitila aloitti harjoittelussa, uuden yksikön toimintaa vasta käynnisteltiin ja siksi kaikki asiakaspaikat eivät olleet vielä täynnä. Sen takia arki oli rauhallista ja Laitila sai tutustua rauhassa lastensuojeluun sekä työkavereihin ja lapsiin.

– Minua houkutti ajatus siitä, että pääsen työskentelemään täysin uudessa yksikössä, jossa arki ja toimintatavat kehitetään ja luodaan yhdessä alusta alkaen, Laitila kertoo.

Niittysarassa harjoittelijaa odottaa lämmin vastaanotto

Laitilan harjoittelujakso Humanalla oli opettavainen ja mielenkiintoinen. Hänen mukaansa merkittävintä oli nähdä konkreettisesti, mitä tapahtuu, kun lapsi sijoitetaan lastensuojeluyksikköön, millaisia sijoitusmuotoja on olemassa ja miten ne eroavat toisistaan. Laitila opiskeli aiheesta paljon itsenäisesti, mutta kun asiat näki myös käytännössä, oppiminen oli helpompaa ja nopeampaa.

– Parasta harjoittelussa oli oman osaamisen kehittäminen sekä nuorten kanssa työskentely. Kiinnostus alaa kohtaan vahvistui entisestään, Laitila toteaa.

Saara Laitila
Saara Laitila

Vaikka Laitila haluaa laajentaa osaamistaan myös muualta sosiaalialalta, hän aikoo ehdottomasti jatkaa Niittysaran molemmissa yksiköissä sijaisuuksien ja keikkavuorojen tekemistä.

– Harjoittelu on hyvä tapa saada jalka oven väliin ja samalla näyttää omaa osaamista. Työnantajankin on helppo tehdä päätös työpaikan tarjoamisesta, kun hän näkee itse harjoittelijan osaamiseen, Laitila lisää.

Laitila suosittelee harjoittelua Humanassa sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille. Hänen mukaansa jokaiselle löytyy varmasti itselleen mieluinen harjoittelupaikka. Hän rohkaisee hakeutumaan myös sellaisiin yksiköihin, joista työkokemusta ei vielä ole – se avaa parhaimmillaan aivan uusia ovia urapolulla.

– Minut otettiin harjoittelijana vastaan erittäin hyvin, en ole kokenut yhtä mukavaa vastaanottoa ja työilmapiiriä missään muualla. Niittysarassa on helppo työskennellä, sillä harjoittelijaa arvostetaan samalla tavalla kuin työntekijääkin. Asioita saa oppia rauhassa ja vastuuta tarjotaan sopivissa määrin.

Tutustu Humanan avoimiin työpaikkoihin osoitteessa ura.humana.fi Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi