1. Humana Suomessa
  2. Hyvinvaikuttajat.fi
  3. Uratarinat
  4. Luottamusta ja esimerkin voimaa – työ lastensuojelussa on Mohamad Al Qadin unelmaduuni

Luottamusta ja esimerkin voimaa – työ lastensuojelussa on Mohamad Al Qadin unelmaduuni

Ohjaaja Mohamad Al Qadi löysi lastensuojelusta itselleen sopivan työpaikan. Hän kertoo, että työssä parasta on lasten auttaminen sekä työyhteisön keskinäinen luottamus. Lue Al Qadin uratarina.

Mohamad Al Qadi

Palestiinalainen Mohamad Al Qadi tuli Suomeen joulukuussa 2015 Syyriasta pakolaisena. Suomessa hän alkoi opiskella varasto- ja kuljetusalaa, mutta työllistyminen oli haastavaa.

– Minun oli vaikea löytää töitä nimeni takia, sain todella paljon kielteisiä vastauksia. Mietin silloin, että ehkä lähihoitajan ura voisi sopia minulle paremmin, Al Qadi muistelee.

Al Qadi lähti nopeasti opiskelemaan uutta alaa ja valmistui alle kahdessa vuodessa lähihoitajaksi. Ensimmäinen alan työpaikka oli vanhusten parissa, mutta sekään ei tuntunut vielä täysin omalta jutulta.

– Vanhustyössä saattoi kuulla suoraan asiakkaan omaiselta, ettei halua maahanmuuttajan hoitavan hänen äitiään. Se oli raskasta, mutta onneksi vaimoni on tukenut ja rohkaissut minua koko ajan, Al Qadi kertoo.

Mohamad Al Qadi
Mohamad Al Qadi työskentelee Lahden Namikassa.

Lopulta Al Qadille sopiva työpaikka löytyi lastensuojelun parista, Humanaan kuuluvasta Namikan pienryhmäkodissa. Al Qadin nykyinen esihenkilö Sanna Tallgren näki hänen potentiaalinsa ja työ lastensuojelun parissa alkoi. Työssään Al Qadia kiinnostaa etenkin mahdollisuus auttaa lapsia.

– Olen menettänyt vanhempani 11-vuotiaana ja ymmärrän, millaisia rankkoja asioita ihminen voi kokea. Kukaan ei synny päihdeongelmaisena, vaikka lasten oireilu näkyisikin esimerkiksi alkoholin käyttönä. On tärkeä löytää pinnan alta syyt lapsen käytökselle.

Aurinkomies arvostaa hyvää yhteishenkeä

Al Qadin mielestä Humanassa on ehdottomasti parasta ihmiset ja työryhmä, jonka vertaista hän ei ole löytänyt mistään muualta. Hän kuvailee työyhteisöä perheeksi, jossa jokainen saa olla oma itsensä.

– Namikassa ei tarvitse esittää roolia tai vetää naamaria päälle. En ole rahaihminen, vaan arvostan yhteisöllisyyttä ja hyvää yhteishenkeä. Se on minulle merkityksellisempää kuin mikään rahapalkka. Lastensuojelutyötä ei tehdä yksin, vaan tiimin keskinäinen luottamus on kaikki kaikessa, Al Qadi painottaa.

Mohamad Al Qadi
Mohamadia kutsutaan aurinkomieheksi.

Sanna Tallgrenin mukaan työtiimin hyvästä yhteishengestä saa kiittää paljolti Al Qadia itseään.

– Mudi tekee työtään täydellä sydämellä ja asenteella. Hän on opettanut tiimillemme läsnäoloa ja välittämistä. Hän kertoi minulle työhaastattelussa olevansa aurinkomies, joka haluaa luoda positiivista ilmapiiriä. Se viimeistään vakuutti minut – ja oli täysin totta, Tallgren hymyilee.

Al Qadi on arvokas työntekijä myös kielitaitonsa ansiosta, sillä hän pystyy puhumaan arabian kielellä ja toimimaan tulkkina lasten vanhemmille. Tallgren kertoo, että Al Qadi käyttää kielitaitoaan yli yksikkörajojen.

– On korvaamattoman suuri etu, että kielimuureja saadaan murrettua Mudin avulla, Tallgren lisää.

Ei sohvalla istuskelijoille!

Kun Al Qadilta kysyy hänen tavallisesta työpäivästään, hän naurahtaa iloisesti; työtehtäviä on laidasta laitaan ja jokaisessa päivässä on jotain erilaista. Tärkeintä kuitenkin on, että esihenkilö luottaa työntekijään, antaa työrauhan ja kannustaa toimimaan niin kuin itsestä tuntuu oikealta.

– Työtehtäviini kuuluu esimerkiksi raportointia sekä yhteydenpitoa sosiaalityöntekijöihin ja lasten perheisiin. Lisäksi kokkaan, siivoan ja vietän tietenkin aikaa lasten kanssa. Tykkään kaikenlaisista työtehtävistä, mutta en ole ollenkaan toimistoihminen! Haluan olla aktiivinen, eikä tämä työ sohvalla istuskelijalle sopisikaan, Al Qadi huomauttaa.

Mohamad Al Qadi
Mohamad Al Qadi

Al Qadin mukaan lastensuojelutyössä esimerkin voima on myös valtava. Hän esimerkiksi myöntää itse virheensä ja pyytää lapselta anteeksi, jos tilanne sen vaatii. Näin lapset ja nuoret oppivat, että hekin voivat pyytää anteeksi ja myöntää, jos joskus on toiminut väärin.

– On paljon lapsia, joilta kukaan ei ole koskaan pyytänyt anteeksi. Siksi se, että aikuinen tekee niin, on heille hieno ja tärkeä kokemus.

Lastensuojelutyössä tärkeimpään rooliin nousevat hyvät ihmissuhde- ja vuorovaikutustaidot; omat surut ja huonot päivät täytyy jättää työpaikan ulkopuolelle. Ammattilaisen on pystyttävä luomaan lapseen luottamussuhde, jotta lastensuojelutyötä pystyy ylipäätään tekemään.

– Minä en lastensuojelussa ole lapselle vanhempi tai kaveri, mutta korvaan tietyllä tavalla näitä rooleja. Se on suuri kunnia ja vastuu, Al Qadi kiteyttää.

Tutustu Humanan avoimiin työpaikkoihin osoitteessa ura.humana.fi Linkki toiselle sivustolle, avautuu uuteen ikkunaan.

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi