Hem

Viisi vinkkiä mielen hyvinvointiin koronakriisin keskellä

Julkaistu: 2020-04-22

Koronavirusepidemia ja sen mukanaan tuomat rajoitteet vaikuttavat arkeemme monin tavoin. Koronavirus ja mahdollinen sairastuminen saattavat pelottaa. Epidemialla voi olla taloudellisia vaikutuksia, jotka lisäävät huolen määrää. Sosiaalisten suhteiden ylläpito on nyt hankalampaa. Monet harrastukset ja mielekäs tekeminen on tauolla. Vähintäänkin koronavirustilanne on tuonut elämään uudenlaista epävarmuutta, kun ei ole tietoa siitä, kauanko elämä poikkeusoloissa jatkuu.

Huolet ja epävarmuus kuormittavat mielenterveyttä. Mielen hyvinvointiin ja omiin voimavaroihin onkin hyvä kiinnittää nyt erityistä huomiota.

Humanan asiantuntija, psykiatrinen sairaanhoitaja Mia Huttunen antaa viisi neuvoa mielen hyvinvoinnista huolehtimiseen koronavirusepidemian keskellä.

1. Älä päästä mieltä ylikierroksille. Jos ahdistus iskee rajuna, rauhoita ensin itsesi. Hengitä rauhallisesti muutaman kerran, syvään sisään ja hitaasti ulos. Joillakin auttaa musiikin kuunteleminen tai muu mielekäs tekeminen, esimerkiksi käsityöt tai luonnossa liikkuminen. Löydä itsellesi sopiva tapa lieventää stressireaktiota. Voit myös etsiä internetistä mindfulness- ja rentoutusharjoituksia avuksi ajatusten rauhoittamiseen.

2. Selvitä faktat. Katso tai lue luotettavista lähteistä (esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL), mikä koronavirusepidemian tilanne todella on ja mitä voit itse tehdä. Vältä kaikkea sellaista kasvokkain tapahtuvaa sosiaalista kontaktia, mikä ei ole välttämätöntä. Huolehdi hyvästä hygieniasta THL:n ohjeistuksen mukaan. Pese käsiäsi saippualla, ja tarvittaessa voit käyttää desinfioivaa käsihuuhdetta. Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi: syö hyvin, liiku ja keskustele toisten ihmisten kanssa. Se riittää.

3. Älä jää yksin. Puhu läheisillesi mielessä pyörivistä asioista. Puhuminen usein auttaa ja keventää mieltä, vaikka varsinaista ratkaisua tilanteeseen ei tulisikaan. Jos et pääse tapaamaan läheisiäsi kasvokkain, soita heille videopuhelu tai kirjoita viesti. Voit myös lähettää perinteisen kirjeen tai kortin. Yhteydenpito läheisiin kohentaa muutoinkin mielialaa ja saa ajatukset välillä muualle, pois koronavirusepidemiasta.

4. Pidä arjen rytmi mahdollisimman normaalina. Monella työ tai opiskelu on siirtynyt kotiin ja päivittäisistä tehtävistä täytyy huolehtia varsin omatoimisesti. Arjen toimivuutta helpottaa se, että säännöllinen rytmi jatkuu. Koeta pitää kiinni hyvästä uni- ja ateriarytmistä ja muista myös liikkua, jotta pysyt virkeänä. Työ- ja koulutehtävien tekoa voi helpottaa se, että suunnittelet itsellesi viikkoaikataulun tai lukujärjestyksen, jota noudatat. Kun tilanne ympärillä muuttuu, mieltä rauhoittaa arjen toimintojen tuttu ja suunniteltu rytmi.

Keksi vaihtoehtoista tekemistä tauolla olevien harrastusten tilalle. Jos olet tottunut käymään kuntosalilla, mieti mitä voit sen tilalla tehdä, jotta saat aikaan saman olon. Monet kuntokeskukset tarjoavat asiakkailleen etäyhteydellä ryhmäliikuntaa tai liikuntaohjausta. Internetistä löytyy paljon treeniohjelmia ja -videoita myös maksutta. Jos kaipaat ravintolaillallista, valmista kotona jotain hyvää, arkiruoasta poikkeavaa, ja kata pöytä hienoksi. Kun ystävän kanssa ei voi käydä kahvilassa kahvilla, keittäkää kahvit samaan aikaan kumpikin tahoillanne ja nauttikaa kupillinen videopuhelun äärellä.

Älä keskity ajattelemaan, mitä et voi tehdä nyt, vaan avaa silmät sille, mikä kaikki on mahdollista. Voit myös keksiä jotain uutta toimintaa. Kokeile esimerkiksi joogaa tai opettele tekemään käsilläsi jotain uutta. Aloita joku uusi verkkokurssi tai opiskelu. Vaihda huonekalujen järjestystä huoneessasi tai maalaa vaikka pöytä tai seinä uudella värillä.

5. Haaveile tulevasta. Pohdi, mitä kaikkea kivaa voit tehdä, kun koronavirusepidemia ei enää rajoita elämää. Mieti, ketä tapaat ensimmäisenä tai mihin haluat matkustaa.

Tutustu Humanan itsenäistymiskoteihin ja palveluihin mielenterveyskuntoutujille