Hem

Humanan Lipporannassa pysytään liikkeessä päivä kerrallaan: ”Yhteisöllisyyden merkitys on kasvanut”

Julkaistu: 2020-04-17

”Huolehdimme nyt siitä, että asukkaat pysyvät terveenä ja että iloisuus ja avoimuus säilyy henkilöstön keskuudessa”, kertoo Lipporannan palveluesimies Anne Kaan.

Humanan ikäihmisten palvelukodissa Oulun Lipporannassa asukkaiden fyysisestä kunnosta pidetään koronatilanteesta huolimatta yhtä hyvää huolta kuin aikaisemminkin. Viikko-ohjelman mukaiset aamujumpat ja aamunavaukset kuuluvat yhä päivärutiineihin, tokikin vain aiempaa pienemmissä ryhmissä ja harvempaan oleillen.

Ulkopuolisten järjestämästä kerhotoiminnasta vastaa nyt omat hoitajat.

”Asukkaiden henkilökohtaisia kuntoutumissuunnitelmia toteutetaan yhä. Ryhmäkoon pieneneminen ei välttämättä edes näy asukkaalle, mutta hoitohenkilöstö tietää ja huomioi turvallisuuteen liittyvät uudet säädökset harrastetoiminnassa”, kertoo Lipporannan palveluesimies Anne Kaan.

Asukkaiden lihaskuntoa ylläpidetään hoitajien kinestetiikkaosaamisen sekä jumppaharjoitusten avulla.

Ulkoilujen aikana muiden ihmisten kanssa ei olla tekemisissä. Seniorikotien asukkaille viedään aktiviteetteja ja varmistetaan, että myös heistä jokainen pääsee ulos ja saa nauttia keväästä. Ketään ei jätetä yksin ja apua tarjotaan säännöllisesti kaikille. Yhteisöllisyyden merkitys on kasvanut.

Tärkeää, että huolet tulevat kuulluksi

Säännöllisen päivärytmin säilyttäminen on muistisairaille erittäin tärkeää ja luo turvallisuuden tunnetta. Koronasta keskustellaan palvelukodin muistisairaiden kanssa heille sopivalla tavalla.

”Osa on ahdistuneita ja osan mielestä on hyvä, että on tiukat rajoitteet”, Kaan selvittää. ”Tärkeää on kuitenkin säilyttää myös iloisuus, positiivisuus ja kohtaaminen. Lipporannassa mennään eteenpäin päivä kerrallaan iloisesti ja positiivisesti uskoen, että tästä selvitään yhdessä. Työyhteisö toimii upeasti ja noudattaa säännöksiä”, Kaan kehuu kannustavin mielin.

Kaan haluaa muistuttaa, miten tärkeää tällaisessa tilanteessa on yhteen hiileen puhaltaminen.

”Huolehdimme nyt siitä, että asukkaat pysyvät terveenä ja että iloisuus ja avoimuus säilyy henkilöstön keskuudessa”, Kaan priorisoi. ”Meillä kaikilla on sama päämäärä, mitä kohti menemme, joten yhdessä tästä selvitään. Jos pelottaa tai ahdistaa, ei haittaa, vaikka sen näyttää. Tunteet ovat sallittuja, niistä keskustellaan ja ne auttavat jaksamisessa. Nyt on tärkeää, että tuetaan ja autetaan toista, ja että niin asukkaiden, omaisten kuin henkilöstönkin huolet tulevat kuulluksi”, Kaan painottaa.