Hem

Pässi voi saada muistisairaan puhumaan

Julkaistu: 2020-08-05

Puput ovat loistavia puheterapeutteja, puhumattakaan tipuista. Pihtiputaan mummot ja vaarit olivat elementissään, kun Kotikylä Kaskeen tuli kesävierailulle tavallista karvaisempia kavereita. Palveluesimies Sanna Viitala oli koronakevään jälkeen ottanut yhteyttä Kukkulan Kotieläinpihaan ja kysynyt, olisiko mahdollista saada eläimiä vierailulle.

Kukkulan vierailijajoukon kuninkaana toimi Vilperi-pässi. Hän ilahdutti katsojia seikkaillen aidatulla alueella. Kasken väkeä jännitti, että aikooko pässi loikkia myös sisälle taloon, mutta Vilperi pysyi tontillaan. Suurta suosiota nauttivat pitkäkarvaiset puput Hattara ja Toffee, jotka kiersivät sylistä toiseen silitettävänä.

Muistisairaiden vanhusten ja eläinten kohtaaminen oli suloista katseltavaa.

”Oli liikuttavaa katsella, kuinka muistisairaat nauttivat pehmeistä eläimistä. Yksi asiakas, joka ei pysty enää paljon puhumaan, pusutteli pupua. Kyllä sitä katsellessa tuli tippa silmään”, Viitala toteaa.

Vastustamattomat tiput toivat iloa

Pikkutiput olivat varsinaisia hurmureita. Kanaemo Lumi ja hänen neljä poikastaan nostivat monelle hymyn, kun ne tepastelivat ympäri ja suostuivat jopa silitettäväksi. Moni muistisairas alkoi kertoa lapsuuden eläinmuistoista.

”Jotkut asiakkaat aluksi vastustelivat, etteivät osallistu vierailuun, mutta lopulta siellä oli melkein kaikki. Yksi ei suostunut tulemaan, mutta kun kävimme näyttämässä hänelle kania ja kysyimme, saisiko tipukin tulla vierailulle, vastaus oli myönteinen. Siellä tipu sitten asteli sängyssä makaavan asiakkaan päällä ja kumpikin tuntui nauttivan.”

Vaikka työvaatteet ovat täynnä kaninkarvoja, Sanna Viitala on tyytyväinen päivän antiin. Hän toivoo, että kotieläinpihan edustusjoukkue tulisi kylään toistekin. Eläinten vaikutus muistisairaan mielelle on merkittävä.

Entisessä seurakuntakodissa sijaitseva Kaski tarjoaa tehostettua palveluasumista. Asiakkaat ovat pääosin muistisairaita ikäihmisiä. Sanna Viitala kehuu remontoitua rakennusta, jossa on seurakuntamenneisyyden ansioista todella kaunis yhteistila. Lisäksi ulko-ovelta näkyy kivinen museosilta ja jokimaisema.