Hem

Puolet kevyempänä on helpompi hymyillä

Julkaistu: 2020-11-19

Kuvittele olevasi sata kiloa painavampi. Miten monella tavoin se vaikuttaisi mieleesi, itsetuntoosi ja arjen sujumiseen?


Humanan Muhoksen palvelukodissa asustaa Päivi Hyväri, joka on ottanut selkävoiton huomattavasta ylipainosta. Skitsofreniaa sairastavan 53-vuotiaan mielenterveyskuntoutujan alkutarina on tyypillinen: paino nousi pikkuhiljaa, kun psyykelääkkeet lisäsivät ruokahalua ja ajatukset pyörivät koko ajan lohturuoan ympärillä.

Päivistä tuli vuosien saatossa erilaisten dieettien kokemusasiantuntija, mutta kovistakaan puristuksista ei koitunut toivottua lopputulosta. Mielessä alkoi jo kolkutella, että tässäkö tämä oli – loppuelämä parisataakiloisena sänkypotilaana?

Kaikki muuttui, kun oululainen Päivi muutti vuonna 2012 Muhokselle tuetun asumisen mielenterveysyksikköön. Uusi ympäristö ja kannustava ilmapiiri saivat hänet tekemään tärkeän päätöksen elämäntaparemontista kohti kevyempää tulevaisuutta.

”Oma tahto on tärkein asia, jos haluaa laihtua. Ilman sitä ei tapahdu muutosta.”

Päiville oli jo aikaisemmin ehdotettu laihdutusleikkausta, mutta hän ei halunnut turvautua siihen. Aikuislukiosta vuonna 1997 ylioppilaaksi kirjoittanut nainen tiesi, että häneltä löytyy tahtoa laihtua, jos niin päättää.

Yhteisön tuki tärkeää

Laihdutusavuksi hän sai lääkkeet ja asumisyksikön moniammatillisen henkilöstön tuen. Päivi lähettää kiitokset myös kokille keittiöön: Hanna-Mari valmisti hänelle lautasmallin mukaiset ja laihtumiseen sopivat annokset.

”Säännöllinen ruokarytmi, paljon kasviksia ja pienempiä annoksia. Ihan kaikesta ei tarvitse kieltäytyä, sain pitää yhden herkuttelupäivän viikossa.”

Tuosta lähtölaukauksesta on kulunut pian kahdeksan vuotta. Paino alkoi tippua tasaisen varmasti ja muutaman pienen takapakin jälkeen se asettui vuosi sitten alle sataan kiloon. Haastattelupäivän aamuna puntari näytti 172-senttiselle naiselle 98,3 kiloa.

”Ulkonäköni on muuttunut niin paljon, että ihmiset eivät ole tuntea minua. Vaatekokoni on kutistunut 60–62 kokoluokasta noin 46–48:aan. Entiset vaatteeni ovat telttoja.”


Aivan kuin Amerikkaa

Päivin omahoitaja, sairaanhoitaja Anna Myllyaho kehuu Päivin vahvaa motivaatiota ja toteaa, että rinnalla kulkeminen on ollut hänelle hieno kokemus.

”Eihän tällaisiin laihdutustarinoihin ole aikaisemmin törmännyt kuin amerikkalaisissa televisio-ohjelmissa. Sadan kilon laihduttaminen on tosi kova juttu.”

Muhoksen palvelukoti tarjoaa hoiva- ja kuntoutuspalveluja mielenterveyskuntoutujille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille, jotka eivät tarvitse laitoshoitoa, mutta joiden itsenäinen asuminen omassa kodissa ei ole mahdollista. Yhteensä 13 asukaspaikan yksikössä korostuu kodinomaisuus. Lisäksi on neljälle kuntoutujalle tukiasunnot asumiskokeiluihin.

Päivi on kotiutunut niin hyvin palvelukotiin, että on viitannut kintaalla ehdotuksille muuttaa takaisin Ouluun johonkin tukiasuntoon.

”Minä olin siellä niin onneton ja yksinäinen, että en lähde täältä kulumallakaan. Kukaan eikä mikään saa minua muuttamaan.”


Aktiivista arkea ja yksilöllisyyttä

Palvelukodin toiminta pohjautuu Hyvän Mielen Koti -yhteisöhoitomalliin, jossa huomioidaan jokaisen yksilöllinen toimintakyky. Anna kertoo, että aktiivista arkea tukee jokaiselle asukkaalle yksilöllisesti laadittu asiakassuunnitelma. Siihen kuuluu monenlaista toimintaa ja paljon liikuntaa.

Päiville liikunnasta on tullut tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Kilojen karistessa hän on saanut vaihtaa menopelin pienempään rollaattoriin ja tykkää polkea kuntopyörää musiikin tahdissa. Tuttuja juttuja ovat myös kahvakuula, kuntosali ja tuolijumppa.

”Musiikki on minulle tosi tärkeää, saan siitä lisää voimaa kuntoilla.”

Anna on todella ylpeä Päivistä, joka on onnistunut löytämään elämässään uuden vaihteen. Itsetunto on kohonnut ja hän saa niin paljon hyvää mieltä liikunnasta, että mielikin pysyy positiivisena.

”Konkreettinen esimerkki Päivin toipumisesta on se, että nykyään hän leipoo herkkuja muille ja pidättäytyy itse syömästä.”

Paitsi silloin, kun on jonkun asukkaan synttärit. Silloin voi hyvällä omallatunnolla ottaa pienen palan täytekakkua.


Lue lisää Muhoksen palvelukodista