Hem

Luontokokemukset voimaannuttavat ja tarjoavat elämyksiä

Julkaistu: 2021-03-09

Green Care -toiminnan avulla edistetään Kuusamossa sijaitsevan Hotkunrannan asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua. Luontohoiva saa asukkaat aktiivisiksi ja tukee kuntoutumista.


Luonnossa oleilu palauttaa, elvyttää, laskee verenpainetta sekä vähentää levottomuutta ja jännitystiloja. Luonnossa oleskelu myös kohottaa mielialaa ja auttaa ylläpitämään hyvälaatuista unta. Mielenkiinto suuntautuu luonnossa helpommin oman itsen ulkopuolelle, ja tällä tavoin saadaan hyvän olon kokemuksia, jotka auttavat arkiaskareissa selviytymisessä. Luonnon elementtejä voidaan tuoda ja käyttää hyvin myös hoivakotiympäristössä.

”Green Care -toiminta tarkoittaa meillä Hotkunrannassa luonnon hyödyntämistä ja sen lähelle tuomista asumispalveluissa ja hoivatyössä. Mahdollistamme asukkaillemme erilaisia luontokokemuksia, joiden kautta he pääsevät osallisiksi luonnon hyvistä vaikutuksista”, Hotkunrannan palveluesimies Sari Kallio kertoo.


Tavoitteellista aktivointia ja kuntoutusta


Green Care -toiminta on tärkeä osa Hotkunrannassa asuvien ikäihmisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden viikko-ohjelmaa.

”Hyödynnämme luontoa muun muassa ryhmätoiminnoissa, joissa käytämme luonnonmateriaaleja askartelussa ja hoidamme yhdessä kasveja. Säännölliset retket luontoon ja laavuille makkaranpaistoon ovat voimaannuttavia elämyksiä asukkaillemme. Hyödynnämme myös upeaa lähiluontoamme tekemällä kävelyretkiä viereiselle puistoalueelle ja kävelyreitille”, kertoo Kallio.

Ikääntyneillä on usein fyysisiä rajoitteita, minkä vuoksi heidän voi olla vaikea päästä luontoon. Luontosuhdetta on kuitenkin mahdollista ylläpitää muillakin keinoin. Jos luontoon ei pääse itse fyysisesti, on esimerkiksi luontoäänien kuulemisesta hyötyä. ”Palauttavia vaikutuksia syntyy jo silläkin tavoin, että asukas katsoo luontokuvaa tai ikkunasta näkyvää maisemaa”, Kallio kuvailee.

Hotkunrannan luontoperustaisen toiminnan tavoitteena on asukkaiden aktivoituminen, kuntoutuminen, voimaantuminen ja osallisuus. Kokemuksellinen yhteys luontoon tukee näitä tavoitteita. Tavoitteet voivat olla yksiköllisiä, jolloin ne kirjataan myös asukkaan hoito- ja kuntoutumissuunnitelmaan.


Lisää luontohoivaosaamista kouluttautumalla


Lisää ammatillista osaamista Hotkunrannan Green Care -toimintaan tuo Sari Kallion ja fysioterapeutti Anu Arokiven kouluttautuminen luontohoivaohjaajiksi.

”Opintoihimme liittyen järjestimme Hotkunrannan asukkaille monipuolisen luontoperustaisen tapahtumapäivän, joka sisälsi yhteistä mukavaa toimintaa sisällä ja ulkona. Toimintojen teemoina olivat vuodenaikojen tunnistaminen ja arvostaminen, läsnäoloharjoittelu sekä voimaantuminen luontoavusteisilla menetelmillä”, kertoo Kallio.

Asukkailta saatujen kommenttien mukaan tapahtumapäivän aktiviteetit olivat olleet mieltä virkistäviä ja niistä oli tullut hyvä olo.

Lue lisää Hotkunrannasta