Hem

Hyvää oloa, toimintakykyä ja juttuseuraa – Lipporannan liikuntaryhmä hellii kehoa ja mieltä

Julkaistu: 2021-08-18

Senioriliikuntaryhmän kokoontumiset ovat viikon kohokohtia, joita ei haluta jättää väliin. Oulussa sijaitsevan palvelukeskus Lipporannan liikuntaryhmässä pätee yhteinen sopimus siitä, että vaikka joku päivä tuntuisi siltä, ettei jaksaisi liikkua, tullaan mukaan ainakin juttelemaan ja tapaamaan muita.

”Usein vähän kuin vahingossa tulee tehtyä edes jotain”, liikuntaryhmän ohjaaja, fysioterapeutti Noora Jokelainen toteaa.

Ryhmässä ei treenata vain lihaksia tai paranneta kuntoa, vaan se on myös tärkeä tuki henkiselle hyvinvoinnille. Oma tuttu porukkaa tarjoaa juttuseuraa, yhteishenkeä, vertaistukea ja motivoi huolehtimaan omasta jaksamisesta.

“Aina kun sieltä lähtee, tuntee itsensä hetken aikaa pirteämmäksi”, ryhmään kuuluva Marja-Liisa kiittelee.

“Kuntosali tuo myös rutiinia viikkoon. Koko päivä menee aina siihen, että lähtöä kuntosalille odottaa”, Marja-Liisa jatkaa.


Rollaattori sai jäädä nurkkaan

Ryhmän tavoite on tukea ja vahvistaa sekä fyysistä että psyykkistä toimintakykyä sekä tarjota säännöllisesti mukava yhteinen hetki.

”Liikuntaryhmä on antanut minulle semmoista sisäistä voimaa ja fyysistä rentoutumista. Henkinen voimaantuminen on numero yksi. Myös fyysisen kunnon ylläpitäminen on tärkeää tällä iällä. Kun liikunta on ohjattua, kehon eri osat tulee mukaan harjoitteluun. Yksin harjoittelu jää helposti yksipuoliseksi”, Aimo kokee.

Vaikka liikkuminen on aina ollut hänelle tärkeää ja osa elämää, on ryhmä lisännyt myös omatoimista liikuntaa.

”Tuntuu siltä, että on ihana elää, kun pystyy liikkumaan”, Aimo toteaa.

Marjatta on saanut liikuntaryhmästä suurta tukea omaan liikkumiseensa.

“Kun aloitin kuntosalin, en liikkunut lainkaan. Käytin rollaattoria koko ajan. Enää pitkään aikaan en ole käyttänyt rollaattoria”, Marjatta sanoo.

Nykyisin Marjatta pyrkii liikkumaan ja käymään ulkona päivittäin.

”Enintään tunnin lenkeillä kävellen, mutta matkaa en mittaa. Ja kotona teen jumppaliikkeitä aika usein. Tuntuu, ettei kotona jaksa tehdä, mutta teen vaikka 15 minuuttia kerrallaan”, Marjatta kertoo.


Tavoitteellisesti, mutta rennosti

Liikuntaryhmään osallistumista tarjotaan Lipporannan palveluasunnoissa asuville senioriasukkaille.

”Etenkin silloin, jos kotihoidon työntekijät havainnoivat, että ohjattu liikuntaryhmä tukisi asiakkaan toimintakykyä, niin fyysistä kuin psyykkistäkin”, palveluvastaava Anniina Mattila kertoo.

Lipporannan liikuntaryhmä kokoontuu kaksi kertaa viikossa, yleensä talon omalla kuntosalilla. Ohjaaja Noora varmistaa, että kuntosaliharjoittelu on turvallista ja kunkin tilanteeseen sopivaa.

”Vaikka he ovat ikääntyneitä, pyritään kuitenkin progressiivisesti harjoittelemaan eli harjoittelu on tavoitteellista. Päivän vointi ja tila otetaan kuitenkin aina huomioon”, Noora kuvailee.

Ryhmässä ei siis harjoitella verenmaku suussa. Tärkeintä on, että tekeminen on kaikkien mielestä mukavaa ja salilta saa mukaansa hyvän olon.

Lipporannassa asuva Aimo on innokas liikkuja.

Tutustu Lipporantaan