Hem

Humanassa juhlitaan sijaishuollon juhlapäivää perjantaina 19.2.2021

Julkaistu: 2021-02-17

Care Day:ta eli sijaishuollon juhlapäivää vietetään Suomessa perjantaina 19.2.2021 nyt toista kertaa. Kansainvälisen juhlapäivän tarkoituksena on juhlistaa sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia ja nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Humanan lastensuojelupalveluiden yksiköt ovat mukana juhlimassa monin eri tavoin.

”Tänä vuonna vietämme Care Day:tä hakemalla pizzat sekä munkit Loimaan ihanasta Munkkis-ravintolasta. Nämä munkit ovat olleet parin nuoren toiveena jo jonkin aikaa”, Loimaankoivun ohjaaja Emmi Hakala kertoo.

Myös Jyväskylässä Pienkoti Aurassa herkutellaan. Perjantaiaamu alkaa herkkuaamiaisella – luvassa on ainakin macaronseja ja kakkuja. Nuoret saavat myös omat, henkilökohtaiset kirjeet.

”Oma-aikuiset kirjoittavat nuorille kirjeet ja nuoret saavat ne aamulla. Näihin kirjeisiin kirjoitetaan nuorista hyviä asioita ja rohkaisuja elämää varten. Haluamme kirjoittaa nämä kirjeet, koska joskus arjessa usko itseen häilyy ja on hyvä muistuttaa, että nuoressa on niin paljon huippuja juttuja ja potentiaalia. Kirje myös jää muistoksi ja siihen voi palata myöhemminkin”, Pienkoti Auran ohjaaja Milla Suorsa toteaa.

Valokissa Jalasjärvellä aamu alkaa spesiaalilla aamupalalla nuorten toiveiden mukaisesti, ja myös päivällisellä tarjolla on nuorten toiveiden mukaista ruokaa. 

”Näiden lisäksi suunnittelimme ennen juhlapäivää olevaan toimintailtaan yhdessä nuorten kanssa toteutettavan posterin, johon nuoret saavat kirjoittaa ajatuksiaan sijaishuollosta. Tämä laitetaan sitten juhlapäivänä esille. Juhlapäivänä tullaan jakamaan myös jokaiselle nuorelle oma palkinto”, Valokki 3:n ohjaaja Maria Kujala kertoo.

Polussa Vihdin Nummelassa Care Day -tapahtumaa vietetään etuajassa jo torstaina, jotta kaikki lapset pääsevät siihen osallistumaan. Suunnitelmissa on tilata pizzaa kotiinkuljetuksella, pitää levyraati lasten lempibiiseistä sekä pystyttää jätskibaari, josta lapset pääsevät ”tilaamaan” herkullisia jäätelöannoksia. Illaksi on suunnitteilla myös rentoutushetki sekä leffailta. Lisäksi lapset saavat pienet lämpöiset ja herkulliset muistamiset juhlan kunniaksi.

”Care Day:n tarkoituksena on juhlistaa meillä sijoitettuna olevia ihania lapsia sekä meidän ammattitaitoisia aikuisia, jotka suurella sydämellä tätä työtä tekevät. Ajattelen, että tällä tapahtumalla muistutamme, että jokainen lapsi meillä on arvokas ja tärkeä – ja samalla toki myös aikuisia siitä, kuinka merkityksellistä työtä me täällä teemme”, Polun yksikönjohtaja Minttu Päivärinta toteaa.

Olet ihana -kortit odottavat Polun lapsia Vihdissä.