Hem

”Aina on koskettavaa, jos nuori saa tarvitsemaansa apua ja tukea, itsenäistyy, ja jatkaa elämässä eteenpäin.”

Julkaistu: 2021-02-08

Maarit Pollari ja Eveliina Kuusisto ovat työskennelleet meillä jo yli kymmenen vuotta. Työura alkoi kummallakin Pihakoivun sijaishuollossa ja nyt molemmat työskentelevät avopalveluyksikkö Tukipuussa.

Maarit Pollari aloitti työt Pihakoivussa sijaishuollossa vuonna 2009, ja noin viiden vuoden jälkeen hän siirtyi Pihakoivun avohuollon puolelle Tukipuuhun työskentelemään pääosin jälkihuoltonuorten parissa. Eveliina Kuusisto taas aloitti Pihakoivussa vuonna 2010, ja viimeiset seitsemän vuotta Eveliina on työskennellyt Tukipuussa jälkihuollon ohjaajana.

Maaritille tärkeitä asioita työssä viihtymiseen ovat monipuoliset ja vaihtelevat työtehtävät, mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön sekä myös työaikaan.

”Hyvät työkaverit ja esimiehet ovat tietenkin tärkeässä osassa. Ja joululahjavilttikin on lämmittänyt pakkasilla”, Maarit kertoo.

Myös Eveliina nostaa esille työn vaihtelevuuden sekä työn sisällön.

”Mikään päivä ei ole samanlainen, ja saan vaikuttaa työni sisältöön aika paljon. Aina on ollut hyvä tiimihenki ja yhteen hiileen puhaltamisen meininki. Esimies luottaa ja antaa vapaat kädet työn toteuttamiseen. Myös työstä saatu hyvä palaute palkitsee. Tuntuu, että työlläni on merkitystä ja työnantaja arvostaa työtäni”, Eveliina sanoo.

Monipuolisuus ja asiakkaat ovat työn suola

Maaritin mielestä jälkihuollossa parasta on ehdottomasti työn monipuolisuus.

”Nuoret tulevat hyvin erilaisista taustoista ja myös tuen tarpeet vaihtelevat paljon. Nuorten kanssa välit saattavat tulla läheisiksi, koska tapaamiset ovat säännöllisiä ja asiakkuudet pitkiäkin. On paljon itsestäkin kiinni, miten työskentelyä viedään eteenpäin. Pääpaino on varsinkin alkuun tuen tarpeen ja palveluiden kartoittamisessa sekä käytännön asioiden hoidossa, mutta sen jälkeen mukaan voi mahtua myös esimerkiksi taidenäyttelykäyntejä, ulkoilua tai voimauttavaa valokuvausta. Erilaiset lähialueen palvelut ja verkostot ovat vuosien saatossa tulleet tutuksi, ja tämä on myös itselle ammatillisesti opettavaista”, Maarit kertoo.

Eveliinan mielestä parasta työssä ovat asiakkaat.

”On kiehtovaa tutustua uuteen nuoreen ja olla osa tämän elämänpolkua. Tämä työ on rinnalla kulkemista, tapahtui sitten nuoren elämässä mitä tahansa. Hyvässä ja pahassa ohjaajaan voi tukeutua. Ohjaaja ei tuomitse, eikä väisty, vaan auttaa eteenpäin. Työ on myös todella haastavaa, sillä aika monesta asiasta pitää tietää ja ottaa selvää, että nuorta voi ohjata oikeisiin tukitahoihin. Haastavuus tuo oman suolansa työhön”, Eveliina toteaa.

Asiakkuudet jälkihuollossa kestävät usein vuosia, joten työskentelyyn saattaa mahtua monenlaista tapahtumaa.

”Aina on koskettavaa, jos nuori saa tarvitsemaansa apua ja tukea, itsenäistyy, ja jatkaa elämässä eteenpäin. Ja voi ajatella, että elämä kantaa”, Maarit sanoo.

Koskettavimpia hetkiä työuralla on Eveliinan mielestä nähdä, kuinka nuoret pääsevät vaikeista elämäntilanteista eteenpäin jälkihuollon tuen avulla.

”Nuoria on valmistunut ammattiin, lapsia on syntynyt ja naimisiinkin on menty. Nuorten kanssa väistämättäkin välit lähentyvät ja tärkeisiin hetkiin on pyydetty mukaan. Tämä lämmittää mieltä”, Eveliina kertoo.

Saumaton työpari tuo työhön näkökulmaa ja työn iloa

Eveliina saa lämpimät kiitokset Maaritilta yhteistyöstä.

”Teimme hetken jo sijaishuollossa samassa yksikössä töitä ja nyt olemme jo vuosia olleet yhdessä jälkihuollossa. Töitä tehdään samoilla arvoilla ja samoin tavoittein, vaikka olemmekin aika erilaisiakin persoonia. Aina voi luottaa, että toinen tekee omalta osalta parhaansa ja auttaa jos vain on mahdollista. Kynnys soittaa Evelle asiassa kuin asiassa on todella matala. Toiselta saa hyvää näkökulmaa asioihin. Välillä puidaan ilonhetkiä, välillä huolta ja turhautumista. Eve tekee töitä suurella sydämellä”, Maarit toteaa.

Myös Eveliina kehuu työpariaan saumattomasta yhteistyöstä.

”Molemmat tekevät aika yksilöllisesti tätä työtä omalla persoonallaan, mutta kumminkin luotetaan, että toinen auttaa aina tarvittaessa. Työkaverille pystyy purkamaan hankalat tilanteet aikalailla heti. Maarit jaksaa kuunnella, oli tilanne mikä tahansa”, Eveliina kiittelee.

Eveliina ja Maarit tekevät saumatonta yhteistyötä.