Hem

Vesku on Metsätähden vakiasukki, jolle lapsen on helppo näyttää tunteitaan

Julkaistu: 2021-03-29

Metsätähdessä Lohjalla eläinavusteinen toiminta on osa arkipäivää. Yksikössä asuu Vesku-kissa, joka nauttii lasten paijauksista ja huomionosoituksista.

”Vesku tykkää huomiosta. Tulee lähelle ja pyörii jaloissa. Nauttii herkuista ja paijauksista. Tykkää ulkoilla, ja välillä pihalta on löytänyt metsästettyjä saaliita. Sinnikkyyttä löytyy myös. Kun Vesku johonkin huoneeseen haluaa, niin raapii kyllä tasan niin kauan, että ovi aukeaa – oli sitten yö tai päivä”, Tähden ohjaaja Heidi Malmgren nauraa kuvaillessaan Veskua.

Vesku on asunut Tähdessä yksikön perustamisesta lähtien, ja helmikuussa vuosia tuli täyteen 13.

”Vesku on jo eläkeläinen. Vesku nukkuu nykyään paljon ja nauttii loikoilusta lasten sängyissä. Välillä ulkoilee ja käy omilla reissuillaan ja sitten palaa taas takaisin talolle”, Heidi kertoo Veskun tyypillisestä päivästä.

Vesku on tuonut Heidin mielestä Metsätähteen kodinomaisuutta sekä auttanut lapsia kotiutumisessa.

”Veskulla on ollut tapana ottaa aina uusi asukas vastaan eli Vesku nukkuu aina uuden lapsen vieressä ja näin helpottaa sopeutumista. Eräs lapsi yksikössämme juuri pohti, miten hyvin kissakin sopeutuu muutoksiin, ja hyväksyy muun muassa uudet ihmiset”, Heidi kertoo.

Eläimen hoitoon osallistumalla lapset voivat opetella vastuuntuntoa, ja eläimestä huolehtiminen kehittää myös lapsen toiminnanohjauksen taitoja.

”Vesku tuo myös oman lisänsä yksikön ilmapiiriin: Veskun läsnäolo vähentää stressiä ja sillä on positiivinen vaikutus mielialaan. Veskulle on lapsen helppo näyttää tunteita ja ottaa siltä vastaan hellyyttä, vaikka tunteiden näyttäminen muuten olisi hankalaa”, Heidi toteaa.

Vesku on talon asukkaita yhdistävä tekijä, josta riittää juttua, ja jonka tekemisiä on kiva yhdessä muistella.

”Nykyään Vesku ei enää innostu leikkimisestä, kun on jo arvokas vanha herra, mutta makupalat, joita lapset antavat maistuvat hyvin. Ja paijausta ei saa koskaan liikaa”, Heidi nauraa.

Kuvassa Vesku lempihommassaan "univahtina".

Lue lisää Metsätähdestä