Hem

Syntymäpäivä on tärkeä juhlapäivä, jota lapsi voi viettää haluamallaan tavalla yksiköissämme

Julkaistu: 2021-06-14

Yksi tärkeimmistä juhlapäivistä yksiköissämme ovat lasten ja nuorten syntymäpäivät. Kysyimme yksiköistämme Nummelasta, Siuntiosta ja Jyväskylästä, miten lasten ja nuorten synttäreitä juhlitaan ja miksi niiden juhliminen on tärkeää.

Metsäapilassa Nummelassa synttäreitä juhlistetaan oman porukan kesken, ja mielellään niin, että ainakin toinen omaohjaajista on paikalla. Synttäriperinne yksikössä on pysynyt samana jo 11 vuoden ajan.

”Lapsi saa toivoa meillä synttäriherkut: mitä limua, mitä herkkuja ja mikä kakku, ja luonnollisesti hän saa esittää myös lahjatoiveita. Meillä on esimerkiksi yhdellä lapsella ollut hieno apinakakku, nyt taas Oreo-kakut ovat lasten suosiossa. Lapsi juhlii myös usein omien läheistensä kanssa synttäreitä esimerkiksi kotiharjoittelussa. Jos tämä ei ole mahdollista, kutsutaan läheiset meille juhlimaan – ja taas tarjolla ovat uudet herkut ”, Metsäapilan yksikönjohtaja Anne kertoo.

Metsäapilassa on myös tapana jutella aiheesta vanhempien kanssa.

”Lapsen vanhemmalle soitetaan ja onnitellaan myöskin äitiä/isää: Onneksi olkoon sinulle, olet 10 vuotta sitten tuonut tähän maailmaan ihanan pojan”, Anne kertoo esimerkin.

Herkut ja lahjat ovat isossa roolissa synttäreillä myös Arjen Sydämessä Siuntiossa ja Pienkoti Aurassa Jyväskylässä.

”Meillä synttäreitä juhlitaan niin, että nuori saa päättää millaisen kakun ja herkut hän haluaa. Hän saa myös päättää mitä ruokaa syödään, jos haluaa. Ohjaajat tekevät nuorelle kortin, joka perinteitä noudattaen sisältää runon sekä kivoja kuvia nuoresta. Ohjaajat pitävät pienen onnittelupuheen sekä antavat lahjan”, Arjen Sydämessä ohjaajana työskentelevä Elina kuvailee.

”Meillä Pienkoti Aurassa on aika perinteinen tapa viettää synttäreitä: synttäreitä juhlitaan herkuilla ja nuorelle ostetaan synttärilahja. Synttärilahjaan saa nuori antaa vinkkejä. Halutessaan nuori voi toivoa syntymäpäivänä myös erityistä oma-aikuisaikaa viikoittaisen oma-aikuisajan lisäksi. Oma-aikuinen myös huolehtii syntymäpäiväkortin tekemisestä”, Pienkoti Auran ohjaaja Milla toteaa.

Pienkoti Aurassa synttärisankari saattaa herätä myös aamulla onnittelulauluun.

”Viimeksi kun olin täällä nuoren syntymäpäivänä, me ohjaajat menimme herättämään nuoren ja lauloimme ´Paljon onnea´, Milla kertoo.

Syntymäpäivät herättävät monenlaisia tunteita

”Synttärit ovat kaikille tärkeitä ja muistuttavat myös ehkä synttäreistä, joita ei joskus vietetty tai ne pahimmillaan jopa unohdettiin. Haluamme tuoda lapselle tunteen, että hänen syntymäpäivänsä ja varsinkin hän on meille tärkeä. Me haluamme luoda uusia hyviä muistoja”, Anne toteaa.

Elinan mielestä monelle lapselle ja nuorelle on tärkeää saada edes yhtenä päivänä olla ison porukan keskipisteenä ja huomion kohteena.

”Näin on varmasti ihan tavallisissakin perheissä, mutta erityisesti lastensuojeluyksikössä, jossa on paljon aikuisia ja lapsia, moni voi kokea jäävänsä vähemmälle huomiolle. On myös nuoria, jotka eivät ole koskaan saaneet kunnolla juhlia synttäreitä, joten he ovat syntymäpäivistä erityisen innoissaan”, Elina kertoo.

Vaikka syntymäpäivien vietto on pääsääntöisesti iloinen asia, kaikki nuoret eivät syntymäpäiviään syystä tai toisesta halua juhlia. Juhlapäivään voi liittyä esimerkiksi pettymyksiä, tai huomion kohteena oleminen voi tuntua ahdistavalta. Synttäreitä voidaan silloin juhlia myös hyvin pienimuotoisesti.

”Jos nuori ei halua, että juhlia pidetään, niin on tehty niinkin, että nuori on päättänyt herkut ja niitä on syöty sitten ilman sen suurempaa juhlimista, ja lahja on viety nuorelle erikseen yksityisesti”, Elina kertoo.

Jos lapsi kieltäytyy juhlista, omaohjaaja käy silloin esimerkiksi lapsen toivomassa paikassa hänen kanssaan syömässä.

”Niille, jotka eivät halua viettää synttäreitään, se heille suodaan. Toki yritämme vakuuttaa, että syntymäpäivä on tärkeä juhla ja sitä voi viettää aivan omaan tyyliin”, Milla toteaa.