Hem

Yhteinen toiminta lastensuojeluyksiköissä lisää yhteisöllisyyttä

Julkaistu: 2021-09-24

Yhteisöpäivä, Yhteisen toiminnan ilta, Toimintamaanantai. Vaikka yhteisen tekemisen päivän nimet vaihtelevat yksiköittäin, ajatus niissä on kaikissa sama – yhdessä tekeminen. Kysyimme yksiköistämme Loimaalta, Siuntiosta ja Jyväskylästä, mitä päivien aikana tehdään ja miksi nämä päivät ovat tärkeitä.

 

Loimaankoivussa Loimaalla yhteisen tekemisen päivä kulkee nimellä Yhteisöpäivä, ja sitä vietetään aina torstaisin.

”Lapset tietävät, että silloin siivotaan omat huoneet ja yhteiset tilat kiertävän listan mukaan, ja sen jälkeen tehdään ilta jotain kivaa yhdessä. Tekeminen on mietitty yhdessä maanantain yhteisökokouksessa. Joskus ohjaajat voivat ehdottaa ja auttaa ideoinnissa, joskus ideat tulevat suoraan lapsilta”, yksikönjohtaja Annikki kertoo.

Loimaankoivussa yhteisöpäivänä on muun muassa tehty pakohuonepelejä yksikköön, käyty keilaamassa, vietetty leffailtaa herkkujen kera, käyty lenkillä, paistamassa makkaraa laavulla, pidetty kauneushoitolaa ja spata sekä pelattu lautapelejä, joista Haaste-peli on tällä hetkellä yksikön suosikki.

”Sulkapallo on ollut sellainen kestosuosikki. Ja nyt on toivottu taas pitkästä aikaa kuntosalille menemistä”, ohjaaja Emmi lisää.  

Arjen Sydämessä Siuntiossa yhteisen toiminnan iltaa vietetään joka maanantai.

”Toiminnan suunnittelussa otetaan nuorten mielipiteet huomioon. Suurinta suosiota ovat saaneet nuotiolla grillaaminen, uiminen sekä leipominen. Muita toimintoja ovat olleet muun muassa leffailta talolla, keilaus, Kahootin pelaaminen, kävelylenkki, seinäkiipeily ja biljardin peluu. Korona on välillä rajoittanut toimintoja, ja silloin tehdään asioita enemmän talolla”, ohjaaja Elina kertoo.

Pienkoti Aurassa Jyväskylässä kalenterissa on joka lauantai Lauantaitoiminta, johon nuoret voivat ehdottaa tekemistä. Lauantaitoimintana voi olla retki vaikka jonnekin vähän kauemmas. Suunnitteilla on esimerkiksi reissu Kuopioon kauppakeskus Matkukseen.

”Nyt lisättiin maanantaille myös Toimintamaanantai, jolloin ohjaajat järjestävät kädentaitoja tai teemme lähiretkiä. Ensi maanantaina järjestämme reissun Laukaaseen Peurungan kylpylään. Auran porukan hyvä henki on meille tärkeää, joten yhteisen toiminnan järjestäminen on prioriteeteissa korkealla”, Milla toteaa. 

Myös Elinan mielestä yhteinen toiminta luo yhteisöllisyyttä.

”Yhteinen toiminta on siksi tärkeää, että nuoret eivät vetäydy iltaisin vain omiin huoneisiinsa, vaan teemme yhdessä kivoja juttuja. Erityisesti ne nuoret, jotka välttävät tai pelkäävät sosiaalisia tilanteita, oppivat turvallisesti niitä harjoittelemaan. Ketään ei kuitenkaan pakoteta mihinkään, vaan vahvalla tuella ja kannustuksella saadaan nuoret mukaan. Kun yhteinen toimintapäivä järjestetään kerran viikossa, ja aina samana päivänä, nuoret osaavat sitä jo odottaa. Kun nuoret saavat ehdottaa tekemistä, niin silloin he mieluiten myös innostuvat lähtemään mukaan. Yhteinen toiminta myös lisää yhteisöllisyyttä, ja nuoret oppivat toimimaan yhdessä”, Elina summaa yhdessä tekemisen hyötyjä.