Hem

Huippu-urheilun ja työelämän paletti vaatii joustavuutta työnantajalta, perheeltä, urheiluseuralta sekä tukiverkostolta

Julkaistu: 2022-04-04

Pesäpalloilija Veli-Pekka Yli-Hirvelä työskentelee ohjaajana Nuorisopsykiatrisessa asumiskoti Purossa. Miten huippu-urheilu, työelämä, opinnot ja perhe-elämä yhdistetään onnistuneesti?

”Pelaan pesäpalloa miesten superpesiksessä Koskenkorvan Urheilijoissa. Aloitin lajin jo pienenä poikana. Innostus lajiin on varmasti tullut vanhemmilta, jotka molemmat ovat pelanneet myös. Superpesisura alkoi vuonna 2004 ja siitä saakka on Suomea kierretty kesäisin. Suurimman osan urastani olen edustanut Koskenkorvan Urheilijoita, mutta olen edustanut myös Seinäjoen JymyJusseja sekä Vimpelin Vetoa. Tähän mennessä olen saavuttanut kaksi SM-pronssia sekä seitsemän Itä-Länsi-edustusta”, Veli-Pekka kertoo urheilu-urastaan.

Veli-Pekka on töissä oppisopimuksella Nuorisopsykiatrisessa asumiskoti Purossa Mäki-Marttila-yksikössä Laihialla. Parasta Veli-Pekan mielestä työssä on se, että päivät voivat olla hyvinkin erilaisia.

”Työskentelen ohjaajana Purossa. Päivät vaihtelevat kovasti, mutta urheiluhenkisenä menen mielelläni nuorten kanssa liikkumaan ja tekemään jotain konkreettista. Työpäivän aikana huolehdin nuorten arkisista asioista, kuten koulunkäynnistä. On todella palkitsevaa, kun saa luotua luottamussuhteen nuoreen, ja se alkaa kantaa hedelmää jokapäiväisissä asioissa”, Veli-Pekka kertoo.

Oppisopimuskoulutus vaatii oma-aloitteellisuutta ja itsenäistä otetta opiskeluun. Ammattitutkinto suoritetaan yhdistämällä työssä oppimista, kouluopetusta sekä näyttötehtäviä.

”Näytöt pystyn suorittamaan työpaikalla työaikana. Tietenkin koulussa ollessa työtunnit kerääntyvät tehtäväksi sitten johonkin muuhun ajankohtaan, eli vapaa-aikaa jää vähemmän. Koulusta saa hyviä työkaluja käytännön työhön, vaikka tämän ammatin oppii parhaiten töitä tekemällä ja tätä työtä tehdään omalla persoonalla”, Veli-Pekka toteaa.

Veli-Pekalla on myös pieni lapsi. Huippu-urheilun, työelämän ja perhe-elämän yhteensovittaminen vaatii tukea niin työnantajalta kuin lähiverkostoilta.

”Helppoa se ei ole. Tämä paletti vaatii todella paljon joustavuutta työnantajalta, perheeltä, urheiluseuralta sekä tukiverkostolta, esimerkiksi isovanhemmilta. Viikoittainen aikataulutus täytyy miettiä todella tarkasti ja aikataulut tulee olla selvillä mahdollisimman paljon etukäteen, koska puolisoni tekee vielä töitä yrittäjänä. Joskus joudun olemaan yhteisistä harjoituksista pois töiden tai muiden syiden takia. Isovanhempien auto pihassa on myös tuttu näky, jos molemmilla on töitä yhtä aikaa, tai jos itse yritän opiskella etänä kotona. Töihin tai treeneihin vaihdot suoritetaan välillä läpsystä vaihto -periaatteella, kun toinen odottaa eteisessä valmiina lenkkivaatteet päällä”, Veli-Pekka kuvailee.

Veli-Pekka kiitteleekin Nuorisopsykiatrista asumiskoti Puroa, joka on ollut omalta osaltaan tukemassa urheilu-uran jatkumista.

”Yksikön johtaja sekä työyhteisö ovat joutuneet sumplimaan aikatauluja varmasti paljon takiani. On mahtavaa huomata, miten olemme saaneet aina aikataulut sovittua ja työkaverit sekä nuoret ovat kiinnostuneita urheilustani”, Veli-Pekka kertoo. 

Oppisopimuskoulutusta lastensuojelualalla Veli-Pekka suosittelee ihmisille, jotka ovat aidosti kiinnostuneita lasten ja nuorten hyvinvoinnista.

”Asiat eivät tapahdu sormia napsauttamalla töissä, joten lehmän hermoja ala vaatii. Opinnot työ ohella vaativat pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista, että koulun saa kunnialla läpi”, Veli-Pekka toteaa. 

Lue lisää Nuorisopsykiatrisesta asumiskoti Purosta: www.humana.fi/puro

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Humanassa: https://www.humana.fi/meilla-toissa/opiskelijoille/

”Tykkään kovasti touhuta nuorten kanssa liikuntaan liittyviä asioita”, Veli-Pekka kertoo.