Kalliola Oy osaksi Humanaa – yksityisen ja kolmannen sektorin yhdistyminen vahvistaa erityisesti lastensuojelun palveluja
Valtakunnallinen sosiaali- ja hoivapalveluja tarjoava Humana on ostanut Kalliola Oy:n koko osakekannan. Kaupassa muodostuu yli 3000 sosiaalialan ammattilaisen kokonaisuus, jossa on noin 130 erilaista toimintayksikköä ja toimipistettä. Yhdistymisellä valmistaudutaan sote-uudistukseen ja vahvistetaan osapuolten toimintakykyä tilanteessa, jossa moniongelmaisuus sekä erityisesti lasten ja nuorten ahdinko on kasvanut.
Humanalle siirtyivät kaikki Kalliolan lastensuojelun laitos- ja avopalvelut sekä asumispalvelut nuorille, päihde- ja mielenterveyskuntoutujille sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Kalliolan klinikka eli päihdekuntoutuksen yksikkö jäi osaksi Kalliola-konsernia, jonka omistaa edelleen Kalliolan Setlementti ry.
Kalliola Oy:n toiminta jatkuu osana Humanan konsernia tästä päivästä alkaen. Humanaan siirtyvät palvelut sijaitsevat pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Kanta-Hämeessä.
-Jatkossa voimme auttaa vahvan tuen tarpeessa olevia asiakkaita entistäkin kattavammin ja vaikuttavammin. Lapsiperheet, nuoret ja aikuiset kohtaavat tällä hetkellä moninaisia ongelmia, joihin sosiaalialan toimijoiden on vastattava yhteistyöllä. Kalliolan kanssa täydennämme toisiamme palvelujen, osaamisen ja sijaintimme näkökulmasta, avaa Humanan toimitusjohtaja Anu Kallio kaupan taustoja.
-Kalliolan toiminta on jo yli sadan vuoden ajan perustunut hyvän elämän ja arjen sekä yhdenvertaisen yhteiskunnan edistämiseen. Humanan arvot ja missio tukevat vahvasti tätä inhimillistä ja asiakaslähtöistä lähtökohtaa, jatkaa Kalliola-konsernia johtava Heidi Nygren.
Uudessa kokonaisuudessa on yhteensä noin 130 erilaista toimintayksikköä ja toimipistettä sekä laaja avopalveluiden valtakunnallinen verkosto. Asiakkaina on kaikkiaan noin 120 kuntaa ja työntekijöitä erilaisissa työsuhteissa kaikkiaan reilut 3000.
-Meille oli tärkeää varmistaa laadukkaan palvelun jatkuminen ja Kalliola Oy:n henkilöstön työpaikkojen säilyminen. Humanalla on edellytykset investoida palvelujen kehittämiseen ja työntekijöiden osaamiseen. Pandemia-aika on heikentänyt pienten sosiaalialan organisaatioiden toimintaedellytyksiä, ja meillä se on näkynyt tappiollisina vuosina. Kaupan myötä varmistamme toiminnan jatkumisen ja toisaalta vakautamme Kalliolan Setlementti ry:n talouden. Kalliolan Setlementti ry keskittyy jatkossa perustehtäväänsä eli järjestö- ja kansalaistoimintaan, kertoo Nygren.
Yhteisenä haasteena kasvavat sosiaaliset ongelmat
Meneillään oleva sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on yksi tekijä Humanan ja Kalliolan yhdistymisen taustalla.
-Valmistaudumme näin sote-uudistukseen, jossa ennaltaehkäisevien, laadukkaiden ja ketterien palvelujen tuottaminen sekä muutoksiin sopeutuminen vaatii riittävän ison organisaation. Pystymme paremmin vastaamaan sekä jatkuvasti kasvaviin sosiaalisiin ongelmiin että hyvinvointialueiden palveluntarjoajille asettamiin vaatimuksiin, kertoo Kallio.
Kalliola Oy:n liiketoimintojen liittyminen osaksi Humana-konsernia auttaa erityisesti pääkaupunkiseudun lapsia ja nuoria. Alueen palvelujen kokonaisuudessa yhdistyvät nyt entistä kattavammin ennaltaehkäisevät avopalvelut sekä lastensuojelun laitos- ja asumispalvelut.
-Lasten ja nuorten ahdinko näkyy nyt monella tavalla. Esimerkiksi mielenterveysongelmat, syrjäytyminen, päihteiden käyttö ja väkivaltainen käyttäytyminen ovat lisääntyneet. Meidän – julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin – on yhdessä kyettävä syventämään yhteistyötä ja löytämään vaikuttavia tapoja vastata näihin haasteisiin. Muuten kohtaamme lastemme ja nuortemme pahoinvoinnin 10–15 vuoden päästä moninkertaisena, jatkaa Kallio.