1. Humana Suomessa
  2. Medialle
  3. Uutiset
  4. Tukipuun perhekuntoutus­yksikkö sai toimintaa ajatellen rakennetut tilat

Tukipuun perhekuntoutus­yksikkö sai toimintaa ajatellen rakennetut tilat

Tukipuun perhekuntoutusyksikkö aloitti tällä viikolla toimintansa uusissa tiloissaan Seinäjoella. Uudella rauhallisella asuinalueella luonnonläheisessä maisemassa sijaitseva Tukipuu muodostuu kuudesta asunnosta, terapia- ja toimintatiloista sekä henkilöstön tiloista. Perhekuntoutusasunnoissa on kaksi neliötä, kolme kolmiota ja yksi kaksio, jotta palvelua voidaan tarjota monen kokoisille perheille.

Tukipuu perhekuntoutusyksikkö

Uudet, juuri perhekuntoutusta varten suunnitellut hirsirakenteiset tilat on toteutettu yhteistyössä Hoivarakentajat Oy:n kanssa. Raikas sisäilma ja avarat, valoisat tilat luovat hyvät puitteet perheiden kuntoutumiselle. Tukipuun perhekuntoutus muutti uusiin tiloihin Seinäjoen Ylistarosta.

Perhekuntoutusjakso yksikössä kestää tyypillisesti kolmesta kuuteen kuukauteen, mutta tarvittaessa myös pidempään. Perhekuntoutus yksikössä on intensiivinen ja usein varsin vaikuttava tapa auttaa perheitä erilaisissa haastavissa tilanteissa.

– Joskus toimintaympäristön muutos on tarpeen, jotta ajatukset saa vanhoista kaavoista irti ja muutos on mahdollinen, toiminnanjohtaja Sanna Ala-Kojola toteaa.

Intensiivistä ja joustavaa

Verrattuna kotiin vietävään tukeen yksikkökuntoutuksessa henkilöstön tarjoamaa palvelua voi räätälöidä joustavammin kulloisenkin tilanteen ja tarpeen mukaan. Pääsääntöisesti työskentely tapahtuu ennalta sovittujen aikataulujen mukaan, mutta tarvittaessa työntekijä voi tulla paikalle nopeastikin, jos perheen tilanne sitä vaatii.

Perhekuntoutuksessa perheen tilanteesta saada varsin kattava kuva, joka auttaa suuntaamaan palveluita oikein. Perhekuntoutukseen sisältyy perheohjauksen lisäksi terapiaa sen mukaan, mistä perheen ja sen jäsenten koetaan hyötyvän. Perheet osallistuvat myös itse kuntoutuksen suunnitteluun.

– Me emme kokoonnu puhumaan perheen asioista työntekijöiden kesken, vaan perhe on mukana prosessissa, terapeutti Sanna Tervasmäki kertoo.

Tukipuussa on keskustelutilojen lisäksi myös tiloja ja välineitä sekä musiikki- että taideterapiaa varten.

– On nuoria, jotka eivät aluksi suostu työskentelemään millään muulla kuin esimerkiksi taiteen keinoin, Tervasmäki sanoo.

Moniammatillinen tiimi ja laaja tarjonta mahdollistavat asiakkaiden tarpeiden huomioimisen kulloisenkin tilanteen mukaan. Musiikki- ja taideterapian lisäksi Tukipuussa voidaan tarjota perhe- ja pariterapiaa.

Humanan avopalveluihin kuuluvassa Tukipuun perhekuntoutusyksikössä työskentelee noin kymmenen hengen tiimi, joista suurin osa on kouluttautunut myös neuropsykiatrisiksi valmentajiksi.