Example image

Itsenäistymiskodit – Aava ja Auri

Jyväskylässä sijaitsevat itsenäistymiskodit Aava ja Auri tarjoavat kuntouttavaa yhteisöllistä asumista 18-30-vuotiaille nuorille aikuisille mielenterveyskuntoutujille, aikuissosiaalityön asiakkaille ja lastensuojelun jälkihuollon asiakkaille. Itsenäistymiskodeissa me otamme vastuun asiakkaan arjen aktiivisesta tukemisesta tavoitteellisesti kohti mahdollisimman itsenäistä elämää.

Asuminen

Itsenäistymiskodit Aava ja Auri sijaitsevat kerrostalossa Jyväskylän Kivistössä rauhallisella, idyllisellä ja luonnonläheisellä alueella, reilun kahden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta. Vuonna 1971 valmistunut talo on remontoitu ja peruskorjattu 2022-2023. Joukkoliikenneyhteydet ovat erinomaiset.

Itsenäistymiskodeissa on yhteensä 35 asuntoa, yksiöitä ja kaksioita. Aavassa ja Aurissa on isot yhteiset oleskelutilat, aistihuone, ruokailu- ja keittiötilat, suihku- ja saunatilat, pesutupa, kuntosali ja musiikkitila soittimineen. Jokaiseen asuntoon kuuluu myös oma varastokoppi. Viihtyisällä piha-alueella on grillipatio.

Toiminta

Aktiivinen kuntoutus on ollut kantavana ajatuksena Humanan itsenäistymiskotien toiminnassa vuodesta 2013 lähtien. Olemme kiinnostuneita asiakkaamme elämästä, aamusta iltaan. Itsenäistymiskodeissamme työskennellään päivittäin kello 7-20 välisenä aikana. Muina aikoina asukkailla on käytössään puhelinpäivystys. Me ylläpidämme ja otamme vastuun asiakkaan arjen aktiivisesta tukemisesta. Autamme opiskelussa ja työnteossa onnistumisessa, saatamme kohti aikuisuutta ja itsenäisyyttä. Vahvistamme asiakkaan voimavaroja, toimintamalleja ja psyykkistä vointia kohti mahdollisimman itsenäistä elämää asumiskuntoutuksen jälkeen. Onnistunutta asumiskuntoutusta tuemme myös liikkuvalla työllä, jota nuoren on mahdollista saada ennen Itsenäistymiskotiin tuloa tai asumiskuntoutuksen jälkeen omaan asuntoon.

Aavassa ja Aurissa asiakkaalla on aina hänelle määritelty oma työntekijä, jonka kanssa työskentely pääasiallisesti toteutuu. Oman työntekijän myötä asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioidaan ja kokonaisymmärrys asiakkaan elämäntilanteesta ja suunnitelmista säilyy. Jokainen asiakas kohdataan ainutkertaisena yksilönä ja hyväksytään omana itsenään. Kuntoutussuunnitelma rakennetaan yhdessä tilaajan ja asiakkaan kanssa yksilölliset tarpeet huomioiden.

Yhteisöllisyys

Yhteisöllisyys on yksi iso kuntoutumista tukeva voimavara. Yhteisöllisyys näkyy heti aamusta alkaen yhteisenä aamupalana. Aamupalan jälkeen nuorten on mahdollista saada yhteiskuljetus esimerkiksi kouluun tai työharjoittelupaikkaan. Olemme räätälöineet ryhmätoimintojamme asiakkaiden tarpeiden mukaan, jotta toiminta palvelisi kuntoutumista parhaalla mahdollisella tavalla. Työntekijöidemme ammattitaito näkyy ryhmien moninaisuudessa. Ryhmätoimintoina on vuosien aikana toteutettu erilaisia keskustelevia, toiminnallisia ja luovia ryhmiä, joista esimerkkeinä on toimintapäivä, "mummokerho" ja ruokaryhmä. Ryhmätoimintojen ohella yksiköistä tehdään myös säännöllisesti erilaisia yhteisiä retkiä ja matkoja. Lisäksi asukkailla on mahdollisuus päästä mukaan Aavan ja Aurin nuorten ohjattuun musiikkitoimintaan, joka voi olla yksilöohjausta tai bänditoimintaa.

Yksiköissä on tarjolla nuorille päiväaikaan välipalaa ja myöhemmin iltapalaa. Yksiköistä löytyy asukkaiden käyttöön yhteinen keittiö ja ruokailutila ja olohuone. Perinteisesti yksiköissä on juhlittu asukkaiden syntymäpäiviä ja valmistujaisia. Lisäksi juhlaperinteiksi on muodostunut Halloween -juhla sekä muut juhlapyhät.

Vahvuudet

Pitkä kokemuksemme itsenäistymiskotityöstä on näyttänyt meille asiakkaiden vahvan tarpeen neuropsykiatriseen tukeen. Aavassa ja Aurissa neuropsykiatrinen valmennus on osa yksilöllistä ja yhteisöllistä työtä. Neuropsykiatrinen valmennus sopii esimerkiksi asiakkaille, joilla on haasteita toiminnanohjauksen taidoissa tai neuropsykiatrinen oireyhtymä, esimerkiksi ADHD/ADD tai Asperger. Valmennuksen tavoitteena on tukea nuorten aikuisten arjen- ja elämänhallinnan taitojen sekä uusien myönteisten toimintatapojen kehittymistä ja elämänpolun rakentumista ratkaisu- ja voimavarakeskeisesti.

Neuropsykiatrisen osaamisen lisäksi Aavan ja Aurin työntekijöiden erityisosaamiset tukevat tuloksellista kuntoutustyötä. Aurin työryhmästä löytyy psykiatrista osaamista sekä lastensuojeluun, päihdetyöhön, vammaistyöhön ja kuntouttavaan työotteeseen liittyvää osaamista. Työryhmään kuuluu myös liikunnanohjaukseen ja ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan perehtyneitä ohjaajia.

Aavan työryhmästä löytyy vahvaa psykiatrista osaamista. Lisäksi Aavan työryhmässä on seksologiaan, päihdetyöhön, vammaistyöhön ja kuntouttavaan työotteeseen liittyvää osaamista. Itsenäistymiskodeissamme perhetyö ja traumojen kanssa työskentely on tuttua. Kaikessa työskentelyssä hyödynnetään erilaisia menetelmiä. Dialogisuus ja jokaisen asiakkaan yksilöllinen kohtaaminen ovat molemmissa yksiköissä työskentelymme pohjana.

Aavan ja Aurin tarina

Asumiskuntoutuspalvelumme Keski-Suomessa alkoi Jyväskylässä keväällä 2013, kun 12-paikkainen nuorten aikuisten asumiskuntoutusyksikkö Itsenäistymiskodit Aava avautui. Aavassa asumisjaksot ovat vaihdelleet keskimäärin vuodesta kolmeen vuoteen ja asukkaiden kuntoutuminen on ollut tuloksellista. Tavoitteellisesti ja laadukkaasti tehdyn työn tuloksena Keski-Suomen alueella kysyntä Itsenäistymiskodit Aavan palveluille kasvoi ja laajentumisen suunnittelu käynnistyi vuonna 2017. Laajennus valmistui huhtikuussa 2019, kun Aava muutti Jyväskylässä Samulinniemeen ja sai kuusi uutta asiakaspaikkaa lisää. Samalle tontille on avautunut Itsenäistymiskodit Auri vuoden 2018 alkupuolella. Aurissa on jatkettu Aavan laadukasta ja asiakasystävällistä asumiskuntoutuksen perinnettä.

Tietoa

Kunta
Jyväskylä
Paikkamäärä
35

Osoite

Kärpänkuja 7, 40400 Jyväskylä

Yhteystiedot

Jani Nyyssönen

Yksikönjohtaja / Toiminnanjohtaja, Keski-Suomi

044 714 3981

Henna Pekkala

Tiiminjohtaja, Aava

henna.marika.pekkala(a)humana.fi044 714 3979

Marissa Pudas

Tiiminjohtaja, Auri

040 559 5049

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)humana.fi