Humana logo
"".

Nikkarinharju

Kangasalan Harjunsalossa sijaitseva Humanan lastensuojeluyksikkö Nikkarinharju tarjoaa aistiystävällisen ja kodinomaisen ympäristön erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Nikkarinharjun kaksi 7-paikkaista yksikköä on suunnattu lapsille ja nuorille, joilla on neuropsykiatrisia oireita, päihdeongelmia, koulunkäyntivaikeuksia tai mielenterveyden haasteita.

Asuminen

Lastensuojeluyksikkö Nikkarinharju sijaitsee rauhallisella alueella Kangasalan Harjunsalossa, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Nikkarinharjun läheisyydessä on kouluja, palveluita ja luontoa, ja alueella on myös hyvät harrastusmahdollisuudet. Perinteisten harrastusmahdollisuuksien lisäksi Kangasalan ainutlaatuinen luonto kauniine maisemineen houkuttelee retkeilemään turvallisilla, merkityillä poluilla.

Nikkarinharjussa lapset osallistuvat aktiivisesti yhteisen toiminnan suunnitteluun, ja heitä kannustetaan liikkumaan ja ulkoilemaan. Kerran viikossa yksikössä järjestetään lasten kokous, jossa lapset pääsevät ääneen.

Nikkarinharju koostuu kahdesta 7-paikkaisesta erityistason yksiköstä, Oksa 1:stä ja Oksa 2:sta. Yksikkö tarjoaa laadukasta ja lämminhenkistä erityistason lastensuojeluasumista. Vuonna 2022 avautunut yksikkö on aistiystävällinen turvallinen ja kodinomainen yksikkö, jossa esteettömät tilat on suunniteltu kohderyhmän tarpeet huomioiden.

Toiminta

Nikkarinharjussa ammattitaitoinen sosiaali- ja terveysalan koulutuksen suorittanut henkilökunta tukee lapsia elämässä eteenpäin yhdessä vanhempien, huoltajien ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Kannustava ja tiivis perhetyö on yksikössä avainasemassa. Vanhemmat otetaan aina mukaan hoitotyöhön oman lapsensa asiantuntijoina, sillä heillä on paras tieto ja kokemus lapsensa elämästä. Työ toteutetaan suunni­telmallisesti ja kannustavasti.

Nikkarinharjun toiminnassa korostuu lasta kunnioittava ja arvostava asenne. Hoidon ja kuntoutuksen viitekehys on ratkaisu- ja voimavarakeskeinen ja omaohjaajatyöskentelyllä on arjessa merkittävä rooli. Kuukausittaiset omaohjaajasuunnitelmat tehdään yhdessä nuoren kanssa hänen tavoitteita tukien. Omaohjaajat pitävät säännöllisesti yhteyttä lasten läheisverkostoihin ja työskentelevät tiiviisti perheiden kanssa.

Oksa 1 on 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on erilaisia neuropsykiatrisia haasteita, mielenterveyden ongelmia, koulunkäyntivaikeuksia tai muita psyykkisiä haasteita. Moniammatillisessa tiimissä työskentelee kaksi neuropsykiatrista valmentajaa, kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa sekä perhetyöhön erikoistunut ohjaaja, joka tekee tiiviisti yhteistyötä lasten perheiden kanssa. Pienten lasten turvallisen ja ennakoitavan arjen takaamme selkeillä päivärutiineilla ja strukturoidulla toiminnalla. Yksikössämme työskentelee myös tunnetaitovalmentaja, joka tukee koko henkilöstöä lasten tunnetaitojen kehittämisessä ja vahvistamisessa.

Oksa 2 on 12–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on neuropsykiatrisia oireita, päihdeongelmia, koulunkäyntivaikeuksia tai mielenterveyden haasteita. Yksikössä on paljon kokemusta nuorten itsenäistymisprosessin tukemisesta ja henkilöstöllä on myös erityisosaamista neuropsykiatristen haasteiden kanssa elävien nuorten kanssa työskentelystä. Osana moniammatillista tiimiä toimii neuropsykiatrinen valmentaja, joka toimii omaohjaajien työparina.

Molemmissa yksiköissä pystytään vastaamaan myös akuutisti kiireellisiin sijoituksiin. Tavoite on aina saavuttaa jokaisen lapsen kohdalla mahdollisimman hyvä, terve ja tasapainoinen elämä. Tehdyn työn vaikuttavuutta seurataan säännöllisillä RAI-arvioinneilla, ja kuukausittaisella Roidu-kyselyllä kerätään palautetta yksikön lapsilta ja nuorilta. Palautteet käsitellään aina yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Vahvuudet

Moniammatillinen ja sitoutunut henkilöstö tekee töitä vahvalla ammattitaidolla ja sydämellä. He tekevät kaikkensa luodakseen lapsille hyvän ja turvallisen ympäristön, joka tukee heidän kasvuaan ja kehitystään.

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen lisäksi henkilöstöllä on monipuolista osaamista erilaisten lisäkoulutusten ja työkokemuksen myötä. Molempien yksiköiden työryhmät ovat kouluttautuneet dialogisuuteen lastensuojelussa sekä DKT-taitoihin. Koulutusten kautta henkilöstöllä on osaamista vastata moninaisiin elämän haasteisiin, käsitellä lasten tunnetaitoja ja vahvistaa lasten osallisuutta. Yksiköissä vietetään aktiivista arkea yhdessä tekemällä ja harrastamalla.

Aito kohtaaminen on toimintamme lähtökohta. Oleellista kohtaamisessa on tilanneherkkyys ja lapsilähtöisyys. Avoimella vuorovaikutuksella ja kohtaamisella rakennamme syvän luottamuksen, joka luo tärkeän perustan kuntouttavalle työskentelylle.

Omavalvonta

Tietoa

Ikä
7-17
Kunta
Kangasala
Palvelun muoto
Erityistason laitospalvelu
Yritys
Matiimi Oy
Paikkamäärä
14 (kaksi 7-paikkaista yksikköä)

Osoite

Harjunsalontie 6, 36220 Kangasala

Yhteystiedot

Vilma Hemminki

Yksikönjohtaja, Nikkarinharju

050 472 9095

Oksa 1:n ohjaajat

040 568 7961

Oksa 2:n ohjaajat

040 669 4006

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)humana.fi