Palvelut ikääntyville
Vanhuus on elämänvaihe, jossa jokaisen tulisi saada kukoistaa juuri niin toimeliaana ja sosiaalisena kuin hän haluaa ja mihin kykenee. Tarjoamme palveluasumista ja senioripalveluita niin hoivakodeissamme kuin ikäihmisten omissa kodeissa.
Palvelut ikäihmisille
Humana Kotikylä
Hoivapalvelumuotomme Kotikylä perustuu toiminnalliseen, yhteisölliseen ja turvalliseen ikäihmisten asumiseen. Jokainen Kotikylän asukas saa omien tarpeidensa ja toiveidensa mukaan räätälöityä palvelua. Kotikylä on uniikki palvelukokonaisuus, jossa jokainen asukas tuntee asuvansa aidosti omassa kodissa.
Toiminta-ajatus
Vanhuus on elämänvaihe, jonka tulisi saada kukoistaa juuri niin toimeliaana ja sosiaalisena kuin ihminen haluaa ja mihin hän kykenee. Tästä ajatuksesta syntyi Kotikylä.
Kotikylä on yhteisöllinen asumisen toimintamalli, jossa painopiste on asiakkaan palvelutarpeissa. Kotikylä-toimintamallissa huomioidaan asiakkaan erilaiset palveluntarpeet kevyestä kotihoidosta elämän loppuvaiheeseen asti.
Kotikylät ovat pieniä, tyypillisesti noin 30 asukkaan kokoisia hoivakoteja. Pienuus tarkoittaa kodikkuutta ja sitä, että jokainen asukas saa yksilöllistä hoivaa. Se tarkoittaa myös sitä, että kaikki tuntevat hyvin toisensa, asukkaat ja työntekijät. Kotikylissä eletään ihmisen kokoista elämää.
Kullakin asukkaalla on oma oikea koti, jossa voi asua turvallisesti omilla ehdoillaan. Teemme Kotikylän jokaisessa kodissa työtä suurella sydämellä asiakkaidemme parhaaksi.
Arvot
Kotikylien toimintaa ohjaavia arvoja ovat toiminnallisuus, yhteisöllisyys ja turvallisuus, jotka näkyvät vahvasti jokapäiväisessä arjessamme.
Toiminnallisuus
Toiminnallisuus tarkoittaa Kotikylässä ennen kaikkea aktiivista arkea. Kotiemme asukkaat osallistuvat oman toimintakykynsä mukaisesti arjen toimintoihin ja niiden suunnitteluun. Pienetkin teot ja merkitykselliset asiat tuovat onnistumisen ja onnellisuuden tunnetta.
Toiminnallisuus muodostuu muun muassa näistä aktiviteeteista:
- Ulkoilua ja luonnossa viihtymistä
- Kodin askareisiin osallistumista yhdessä henkilöstön ja muiden asukkaiden kanssa
- Omaa harjoittelua yksilöllisen ohjelman mukaan
- SävelSirkku (yhteiset aamu-, iltapäivä- ja iltahetket musiikin ja ohjatun tekemisen merkeissä)
Kotikylässä on viikon jokaiselle päivälle yhteistä ohjelmaa, johon kodin asukkaat voivat yhdessä osallistua. Jokaisella asukkaalla on lisäksi oma harjoitteluohjelma.
Yhteisöllisyys
Yhteisöllisyys Kotikylässä on yhdessä tekemistä, yhteenkuuluvuuden tunnetta, aitoa läsnäoloa ja lämmintä ilmapiiriä. Yhteisöllisyys rakentuu kohtaamisesta ja toistemme hyväksymisestä sekä siitä, että jokaisella on juttuseuraa halutessaan. Viikko-ohjelma ja yhteisöllisen toiminnan ohjelma tuovat aktiviteetteja arkeen.
Turvallisuus
Meille on tärkeää, että jokainen asukas tietää ja tuntee asuvansa turvallisessa asuinympäristössä. Turvallisuuteen kuuluu ammattitaitoinen ja työhönsä sitoutunut henkilöstö sekä asukkaalle nimetty omahoitaja. Lisäksi mielekkäät arkirutiinit, sosiaalinen elämä, hyvä tiedonkulku ja elämistä helpottavat teknologiset ratkaisut tuovat turvallisuuden tunnetta.
Hoiva ja huolenpito
Kunkin asukkaan hoito suunnitellaan yksilöllisesti yhdessä asukkaan ja hänen läheistensä kanssa. RAI-toimintakykyarviointiin perustuvassa hoito- ja palvelusuunnitelmassa otamme huomioon asukkaan toiveet ja odotukset asumiselle, ja kiinnitämme huomiota hänen osaamiseensa ja vahvuuksiinsa.
Omahoitaja
Kotikylän henkilöstö on asukkaille tuttu ja turvallinen. Jokaisella kotimme asukkaalla on nimetty omahoitaja, joka on hänelle läheinen tukihenkilö.
Omahoitaja vastaa asukkaan kokonaistilanteesta ja -hyvinvoinnista. Hän toimii edustajana ja asioiden edistäjänä asiakkaan puolesta; huolehtii yhteydenpidosta läheisiin, viestii kuulumisia, ja vastaa hoitosuunnitelmasta. Omahoitajan kanssa vietetään yhteistä aikaa viikottain esimerkiksi ulkoillen, valokuvia katsellen ja ihan vain rupatellen.
Lue lisää palveluista ikäihmisille
Hyvinvaikuttajat-tarinoita vanhuspalveluista
Lue kaikki artikkelit“Kun vaan pysyisi tolkuissaan” – vahvat mielen taidot ja omannäköinen arki tukevat ikäihmisten mielen hyvinvointia
Miten ikääntyvän mielen hyvinvointia voidaan tukea? MIELI ry:n Sonja Maununaho ja Humanan Kotikylä Cajanuksen Susanna Junttila herättävät keskustelua ikäihmisten mielenterveydestä ja keinoista sen ylläpitämiseen.
“Tärkeintä on kuunnella, vaikka ei osaisikaan vastata” – yhteisen kielen puute ei estä maahanmuuttajan työskentelyä Humanassa
Työperäisen maahanmuuton merkitys kasvaa, mutta miten työntekijöitä saadaan Suomeen töihin ja osaksi yhteiskuntaa? Humana on ratkaissut haasteen oppisopimuskoulutuksella. Sen avulla työelämään on päässyt esimerkiksi ukrainalaisia.