Example image

Helmi-yhteisö

Vantaan Kivistössä sijaitseva 10-paikkainen Helmi-yhteisö on tarkoitettu 18−29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka tarvitsevat tukea itsenäisen asumisen taitoihin esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmista tai neuropsykiatrisista haasteista johtuen. Kohderyhmään kuuluvat myös maahanmuuttaja­taustaiset asiakkaat sekä lastensuojelun jälkihuollon nuoret. Tavoitteena on elämänhallinnan paraneminen, päihteiden­käytön väheneminen tai loppuminen sekä itsenäiseen asumiseen siirtyminen.

Miten meille hakeudutaan?

Asiakkaat ohjautuvat Helmi-yhteisöön kotikunnan käytännöistä riippuen joko sosiaalitoimen, lastensuojelun jälkihuollon tai päihdepalveluiden kautta. Tuettu asuminen sopii hyväksi jatkumoksi esimerkiksi lastensuojelulaitoksesta, kuntoutusyksiköstä tai vanhempien luota itsenäistyvälle nuorelle aikuiselle.

Asumiseen tarvitaan kotikunnan maksupäätös, joka tehdään joko kunnan ja palveluntuottajan puitesopimukseen perustuen tai erillishankintana. Aluksi sovitaan tutustumishaastattelu, jossa kartoitetaan asiakkaan tilannetta ja tuen tarvetta sekä esitellään Helmi-yhteisön toimintaperiaatteet. Tämän jälkeen tehdään vuokrasopimus sekä asumissopimus. Sisäänmuutto pystytään useimmiten järjestämään nopeallakin aikataululla.

Tuetun asumisen palvelun voi ostaa myös yksityishenkilönä hintaan 65 €/vrk.

Tukemme

Helmi-yhteisön tuki toteutuu palveluohjauksen keinoin ja yhteisöllisiä menetelmiä hyödyntäen. Työskentely on asiakaslähtöistä, voimavarakeskeistä sekä asiakkaan vahvuuksia hyödyntävää.

Asuminen yhteisössä on tavoitteellista ja tähtää itsenäisen asumisen taitojen kartuttamiseen. Ammatillinen tuki toteutetaan työparimallilla kahden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen yhteistyönä. Asumisen aikana vahvistetaan arkielämän sekä elämänhallinnan taitoja. Toiminta sisältää asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin vastaten muun muassa työllistymiseen ja opintoihin suuntaavaa työskentelyä, terveellisten elämäntapojen, terveydestä huolehtimisen sekä syömisen ja nukkumisen rytmin opettelua, uusia ihmissuhteita ja harrastuksia. Työskentelyn tavoitteet ja painopisteet valitaan asukkaan kanssa yhdessä.

Asumisjakson tavoitteena on kokonaisvaltainen elämänhallinnan paraneminen sekä itsenäiseen asumiseen siirtyminen. Päihdetaustaisten asiakkaiden kohdalla tavoitellaan sitoutumista päihteidenkäytön vähentämiseen tai lopettamiseen; akuutti ja hallitsematon päihteidenkäyttö on este Helmi-yhteisössä asumiselle.

Asunnot ja yhteisössä asumisen perusasiat

Helmi-yhteisössä nuoret asuvat omissa vuokra-asunnoissaan. Asunnot ovat kooltaan noin 30-neliöisiä, uusia vuokra-asuntoja, joiden vuokra on 745-750 €/kk. Taloyhtiön sauna on maksuton ja vuokraan sisältyy myös vesimaksu, internet-yhteys sekä pyykkituvan ja kuivaushuoneen käyttö. Asuntoihin ja taloyhtiöön voit tutustua täällä: Avara, Kvartsiraitti 10 Linkki toiselle sivustolle.

Asuminen on väliaikaista ja asumisaika on 6-24 kuukautta. Vuokrasopimukset ovat määräaikaisia: ensimmäinen vuokrasopimus tehdään 3 kuukauden mittaiseksi, minkä jälkeen pituus määritellään yksilöllisten tavoitteiden ja tuen tarpeen mukaan.

Asukasta tavataan vähintään kerran viikossa yksilöajalla sekä yhteisökokouksessa, joiden lisäksi viikko-ohjelmaan sisältyy valmennuksellista ryhmätyöskentelyä ja muuta yhteistä toimintaa. Akuutissa vaiheessa asiakasta voidaan tavata ja tukea päivittäisellä tasolla, ja tuen tarve vähenee asteittain itsenäisten taitojen karttuessa.

Tietoa

Kunta
Vantaa
Paikkamäärä
10

Osoite

Topaasipolku 4 01700 Vantaa

Yhteystiedot

Marko Laakso

Tiiminjohtaja

050 471 9262

Tero Koivunen

Yhteisöohjaaja

040 661 6943

Lari Laasjärvi

Yhteisöohjaaja

040 703 8860

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(a)humana.fi