Hem

Kesätöistä omannäköiselle lähihoitajan uralle

Julkaistu: 2023-02-21

Kesätyö palvelukodin virikevastaavana toi varmuuden alanvalinnasta ja roppakaupalla työkokemusta. Tutustu Netta Puution urapolkuun.

Kesällä 2020 juuri peruskoulunsa päättänyt Netta Puutio oli muutaman viikon ajan kesätöissä virikevastaavana Humanan palvelukoti Villa Mariassa, joka tarjoaa ympärivuorokautista huolenpitoa ja hoivapalvelua muistisairaille Kokkolassa. Puutiolla ei ollut aiempaa kokemusta hoitoalalta, mutta hänen siskonsa ja mummunsa olivat olleet töissä samassa yksikössä.

– Tiesin, että paikka on tosi hyvä, niin uskalsin helposti lähestyä. Soitin itse ja kysyin, olisiko kesätyöntekijälle jonkinlaista hommaa, Puutio kertoo.

Työ virikevastaavana ei sisällä varsinaista hoitotyötä, vaan se on ajan viettämistä asukkaiden seurana, pelien pelaamista, erilaisten tuokioiden järjestämistä, ruokailussa avustamista ja yleisestä siisteydestä huolehtimista. Puution mielestä työ virikevastaavana on loistava paikka kartuttaa kokemusta hoitoalasta. Keväällä 2020 hän oli hakenut opiskelemaan lähihoitajaksi, koska halusi auttaa ja tehdä ihmisläheistä työtä. Ennen kesätyötä Puutio oli kuitenkin epävarma, olisiko ala oikea.

– Kesätyön jälkeen oli varma olo, että olin tehnyt oikean valinnan ja voin olla tyytyväinen päätökseeni.

Harjoittelu avasi oven hoitotyön maailmaan 


Syksyllä 2020 Puutio aloitti lähihoitajaopinnot kolmoistutkintona suorittaen samalla lukio-opintoja. Alkuvuodesta 2021 hän suoritti ensimmäisen opintoihin kuuluvan harjoittelun kesätöistä tutuksi tulleessa yksikössä. 

Harjoittelussa Puutio perehtyi hoitotyön maailmaan. Ensimmäinen harjoittelu jännitti, mutta työyhteisön kannustava ilmapiiri hälvensi epävarmuuden.

– Sain hyvin laajan kuvan lähihoitajan työstä ja pääsin osallistumaan kaikkeen. Se oli opiskelijalle tosi mahtavaa.


“Työssä saa käyttää omaa osaamista ja mielenkiintoa” 


Ensimmäisen harjoittelun jälkeen Puutio alkoi tehdä opiskelun ohessa sijaistuksia ja työvuoroja ja jatkoi myös kaksi seuraavaa kesää tutussa yksikössä, ensin hoitoapulaisena ja sitten lähihoitajana. Mukavana lisänä oli esihenkilön Puutiolle tarjoama tehtävä yksikön sosiaalisen median vastaavana.

– Saan käyttää työssäni omaa osaamista ja mielenkiintoa. Ideoita kuunnellaan ja omia vahvuuksia saa hyödyntää, Puutio kertoo.

Työskentely Humanassa on ollut joustavaa, sillä hän on saanut itse ilmoittaa, milloin ehtii tehdä töitä opiskelun ohessa. Lähiesihenkilö saa Puutiolta paljon kiitosta siitä, miten hän huolehtii alaisten hyvinvoinnista.

– Hän muistaa kyllä aina muistuttaa, että onhan sinulla riittävästi vapaa-aikaa!

Vastuuta ja arvostusta lämpimässä ilmapiirissä 


Keväällä 2023 pian 19 vuotta täyttävällä Puutiolla on monta rautaa tulessa. Hän valmistui jouluna 2022 lähihoitajaksi, mutta hänellä on vielä reilu vuosi lukiota jäljellä, ennen kuin kolmoistutkinto on kokonaan valmis. 

Vastavalmistuneena lähihoitajana Puutiolla on jo yli kahden vuoden työkokemus omalta alalta. Hän on viihtynyt Humanassa, koska hänen työtään on arvostettu, häntä on tuettu matkalla eteenpäin ja hän on voinut olla töissä oma itsensä ja hyödyntää vahvuuksiaan. Myös yksikön kodinomaisuus auttaa luomaan lämpimän ilmapiirin niin työntekijöille kuin sen asukkaille. 

– Silloin voi antaa työkavereille ja asukkaille itsestään parasta mahdollista.

Vaikka Puutio ei ole ollut vakituinen työntekijä, hänen työtään on pidetty yhtä tärkeänä kuin muidenkin. Häntä ei ole koskaan pidetty “vain opiskelijana”, mutta silloin, kun on ollut tarpeen oppia uutta, häntä on muistettu ohjeistaa.

– Vaikka itsekin olen lähtenyt nollatasolta, olen koko ajan saanut lisää vastuuta osaamisen ja ajan myötä. Kaikki ovat aina arvostaneet työtä, kehuneet ja tsempanneet.


Ihmisläheistä työtä täydestä sydämestä 


Puution mielestä Humana tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet uralla kehittymiseen. 

– Jokaisella on mahdollisuus tehdä sellainen ura kuin itse haluaa. Vain taivas on rajana, Puutio lisää.

Ihmisläheinen työ on Puutiolle sydämen asia. Hän haluaa, että kaikki yksikön asukkaat saisivat sellaista hoitoa, jota itselle tai omille läheisilleen toivoisi. Vaikka sotealan päälle kertyy usein tummia pilviä, Puutio muistuttaa, että alalla on myös hänen kaltaisiaan, jotka tietävät, että hoitoala on oma juttu, ja joille työ on mielekästä.

– Haluaisin, että minusta välittyy se, että haluan tehdä työtä täysillä ja sydämestä. Haluan muistaa sen, kuinka arvokasta työtä teen, ja näyttää sen myös muille.

Kesätöihin Humanalle? Katso avoimet kesätyöpaikat 2023.

Tutustu Humanan avoimiin työpaikkoihin.

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi