Hem

“Mul ei oo mitään tekemistä!” – Humanan kesävinkit lapsiperheille

Julkaistu: 2023-06-01

Onko lapsilla tylsää eikä todellakaan “yhtään mitään tekemistä”? Keräsimme yhteen somekanavissamme julkaistavat kesävinkit lapsiperheiden lomapäivien ratoksi. Ihanaa kesää!

Vinkki 1: Haasta perhe keräilemään kesäisiä asioita 

Miettikää yhdessä lasten kanssa, mitä kaikkea voi keräillä. Ainakin erilaisia jäätelömakuja, luettuja kirjoja, pyöräretkiä tai pyöreitä kiviä – vain taivas on rajana. Jatkakaa keräilyä koko kesän ajan, kirjatkaa tulokset ylös ja laskekaa elokuussa pisteet.

Vinkki 2: Upottakaa sormet multaan! 

Nyt on istutusten aika! Kesän lämmössä siemenet voi istuttaa suoraan maahan tai ruukkuun. Valmiilla taimilla saa otettua pienen varaslähdön kasvukauteen. Taimien kasvua on mukava seurata ja niiden kastelusta saa päivittäisen ohjelmanumeron. Mutta mitä multaan voisi laittaa? Tässä muutama ehdotus:

 • Kun laitat multaan kesän alussa jättiauringonkukansiemenen, voi loppusyksystä pihaa koristaa valtavaksi venähtänyt kukka.
 • Perunan viljelyyn ei tarvita kasvimaata, vaan 10 litran ämpäri tai iso ruukku parvekkeella tai terassilla riittää. Siemenperunaksi kelpaa idätetty kaupan ruokaperuna!
 • Lasitetulla parvekkeella olosuhteet ovat kuin kasvihuoneessa, joten se sopii hyvin esimerkiksi tomaatin, kurkun, chilin ja munakoison viljelyyn. 

Vinkki 3: Lintubongaus

Ja pääskysestä ei päivääkään. Lintuja voi seurata niin kaupungissa kuin metsäretkellä. Bongatkaa yhdessä lintuja – montako tunnistat? Myös Googlesta tai maksuttomista Muuttolintujen kevät- tai BirdNET-sovelluksista saa luntata. Kokeilkaa myös matkia niiden ääniä!

Vinkki 4: Kukkaseppele

Keskikesällä luonnon kukkaloisto on upeimmillaan. Juhannusjuhlien kauneimman kukkaseppeleen voi sitoa esimerkiksi yhdistelemällä kesäkukkia, mustikanvarpuja ja muita vihreitä lehviä. Seppeleen sidonnassa voi käyttää apuna rautalankaa. Luonnonvaraisia, rauhoittamattomia kukkia ja muita vastaavia kasveja saa pääsääntöisesti kerätä jokamiehenoikeudella, ei kuitenkaan kenenkään pihalta.

Näin valmistat juhannusseppeleen:

 • Tarvitset: erilaisia kesäkukkia, ohutta ja paksumpaa rautalankaa, pihdit ja sakset.
 • Kerätkää lasten kanssa kukkia ja laittakaa ne veteen odottamaan. Lapsi voi sommitella kukista pieniä nippuja, jotka aikuinen sitoo ohuella rautalangalla. Jätä sopiva pätkä rautalankaa seppeleen sitomiseen.
 • Mittaa paksummasta rautalangasta seppeleen käyttäjän pään ympärille sopiva pätkä ja solmi se renkaaksi.
 • Sido kukkaniput yksitellen runkoon ohuella rautalangalla niin, että seuraava nippu peittää aina edellisen kiinnityskohdan. Lapsi voi valita, mikä kimppu tulee seuraavaksi.

Vinkki 5: Kesälomabingo 

Kesälomareissulla matka-aika voi käydä pitkäksi. Tee auto-, bussi- tai junamatkan ratoksi lapsille helppo kesälomabingo, jossa lapset voivat etsiä matkan varrella toistuvia asioita. Kun joku saa ruudukosta pysty- tai vaakarivin täyteen, kuuluu takapenkiltä bingo! Voittoa voidaan juhlia seuraavalla tauolla, vaikka jäätelöiden merkeissä.

Tässä muutamia ehdotuksia bingon aiheiksi:

 • Eriväriset autot: punainen, musta, harmaa, valkoinen, hopea, keltainen…
 • Eläimet: koira, hevonen, lehmä, lammas, orava…
 • Matkan tapahtumat, eli kun joku sanoo “koska ollaan perillä”, “mulla on kylmä/kuuma/jano/nälkä/vessahätä”, “en se ollut minä”, “missä mun XX on” tai perheen omia sisäpiirivitsejä. 

Hyvää matkaa!

Vinkki 6: Vesileikit

Uiminen ja vesileikit ovat parasta huvia kesähelteillä. Tehkää retki uimarannalle tai maauimalaan, eväitä ja aurinkorasvaa unohtamatta! Pienestäkin vedestä on kesällä iloa, joten vesileikkiin riittää jo pesuvati parvekkeella tai pihamaalla.

Vinkki 7: Retkipäivä 

Retkipäivä on paras päivä! Jo retken suunnittelu ja valmistelu ovat tärkeä osa koko elämystä. Retken voi tehdä lähelle tai kauas – tässä meidän vinkkimme onnistuneisiin retkiin:

 • Luonnossa retkeilystä nauttii koko perhe. Luontoon.fi-sivusto tarjoaa retkikohteita ympäri maata.
 • Myös leikkipuistot ovat oivia retkikohteita, joihin voi saapua kauempaakin. Suomen tunnetuimpia ja suurimpia, sisäänpääsymaksuttomia leikkipuistoja ovat Pelle Hermannin puisto Porin Kirjurinluodolla ja seikkailupuisto Seikkis Turun Kupittaalla.
 • Lähiretket taittuvat kätevästi pyörällä. Retkikohde voi olla vaikka vähän kauempana sijaitseva jäätelökioski! Pyöräretkellä itse matka on usein kohdetta tärkeämpi. Voitkin antaa lapsen päättää, mistä risteyksestä käännytään – näin voitte löytää läheltäkin aivan uusia, jänniä paikkoja!
 • Eväsretki on aina hyvä idea. Retkikohde voi olla vaikka pihanurmi tai lähileikkipuisto. Anna lasten ideoida ja valmistaa piknikeväät itse.

Vinkki 8: Lapsuuden pihaleikit 

Mitä vanhempien lapsuudessa leikittiin ennen kännyköitä ja ruutuaikaa? Kaiva muistin sopukoista lapsuuden parhaat pihaleikit. Tässä meidän suosikkimme:

 • Kymmenen tikkua laudalla
 • Polttopallo
 • Maa on laavaa
 • Hyppynarulla hyppiminen
 • Olympialaiset
 • Peili

Lisää ideoita tarjoilee Leikkipankki.fi

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi