Hem

Asumispalveluiden kirje omaisille

Julkaistu: 2020-03-31

Koronavirustilanne herättää paljon huolta ja kysymyksiä. Kuten aina, myös tässä tilanteessa asukkaiden ja asiantuntijoiden terveys, turvallisuus ja hyvinvointi ovat meille ensisijaisen tärkeä asia. Pyrimme kaikin keinoin ehkäisemään koronavirustartunnat yksiköissämme. Erityisesti ikääntyneille ja perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluville koronavirusinfektio voi olla vakava, jopa hengenvaarallinen. Meidän asiantuntijamme pitävät huolta läheisestäsi, jotta sinun ei tarvitsisi kantaa huolta.

Olemme huomioineet mahdollisuuden, että toimistamme huolimatta jossain meidän asumisyksiköistämme saattaa jossain epidemian vaiheessa ilmetä koronavirustartunta. Myös tähän tilanteeseen olemme valmistautuneet huolella, jotta voimme hoitaa sairastuneita parhaalla mahdollisella tavalla ja ehkäistä koronavirusinfektion leviämistä.

Näin Humana on varautunut koronaviruksen leviämiseen

  1. Olemme jo epidemian varhaisessa vaiheessa rajoittaneet vierailuja suojataksemme asukkaitamme ja työntekijöitämme. Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien asumispalveluissa läheisten vierailut on toistaiseksi kokonaan kielletty. Kehotamme välttämään kaikissa yksiköissämme vierailuja, jotka eivät ole ehdottoman tarpeellisia. Näin suojaamme asukkaidemme ja henkilöstömme terveyttä. Mikäli läheisesi elää elämänsä viimeisiä hetkiä, sovimme erityisjärjestelyistä, jolloin pääsette viettämään aikaa yhdessä.
  2. Asukkaamme eivät osallistu Humanan asumisyksiköiden ulkopuoliseen päivätoimintaan. Humanan oma päivä- ja työtoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Asukkaat voivat edelleen osallistua virikkeisiin ja harrastuksiin yksikkömme sisällä.
  3. Olemme tehostaneet siivousta hoiva- ja palvelukodeissamme. Esimerkiksi ovenkahvoja ja muita kosketuspintoja puhdistetaan säännöllisesti, jotta infektio tai mikään mukaan epäpuhtaus ei pääse leviämään pintojen kautta. Huolehdimme erityisen tarkasti käsihygieniasta ja olemme kehottaneet myös muita tekemään niin.
  4. Meillä on suojavarusteita omassa varastossa. Hoivayksiköissämme on edellytykset eristää infektiotartunnan saanut asukas erilliseen huoneeseen, jossa hänestä huolehditaan hoitoturvallisuuden kannalta tarpeellisia suojavarusteita käyttäen.
  5. Humanan hoitohenkilöstö tietää, kuinka toimia tartuntatilanteissa, myös silloin, kun kyseessä on koronavirusinfektio.
  6. Olemme tehneet asumispalveluihin hoivakotikohtaisen riskiarvion ja suunnitelman siitä, kuinka toimimme koronavirustartuntatilanteessa. Jo epidemian alkuvaiheessa perustimme valmiusryhmän, joka seuraa tiiviisti tilannetta, pohtii tarpeellisia toimenpiteitä ja päivittää tarpeen mukaan toimintatapojamme ja ohjeistuksiamme. Valmiusryhmään kuuluu myös Humanan oma lääkäri.
  7. Toimimme tiiviissä yhteistyössä paikallisten, alueellisten ja valtakunnallisten viranomaisten kanssa ja noudatamme heiltä saatuja ohjeita.

Huolehdimme hyvinvoinnista myös koronavirusepidemian aikana

Koronavirusepidemian aiheuttamista rajoituksista huolimatta olemme pyrkineet jatkamaan elämää hoiva- ja palvelukodeissamme mahdollisimman normaaliin tapaan. Kotien sisäinen toiminta ja sosiaalinen kanssakäyminen tullut entistä suurempaan rooliin, sillä vierailuja vältetään. Myös kotien ulkopuolella tapahtuva harrastustoiminta on tauolla. Ulkoilemme, harrastamme musiikkia ja teemme käsillämme samaan tapaan kuin ennenkin. Lisäksi olemme ideoineet uusia tapoja viettää aikaa yhdessä.

Äänekoskella kehitysvammaisten palvelukoti Lounatuulessa lenkkiryhmä starttaa kaksi kertaa päivässä. Siivousta on tehostettu yhteistuumin asukkaiden kanssa, jolloin jokainen näkee oman työn tuloksen heti. Mikkelissä Kotikylä Tupalassa on perustettu Ukkokerho. Kerhossa talon miespuoliset asukkaat kokoontuvat yhteen kerran viikossa esimerkiksi keskustelemaan nuoruusvuosiensa töistä, lukemaan lehtiä tai tekemään itselle mieluisia kotiaskareita.

Keskustelemme kodeissamme myös koronaviruksesta. Keskustelu toisten ihmisten kanssa tukee, rauhoittaa ja auttaa arvioimaan tiedon ja tietolähteiden luotettavuutta. Asukkaiden on tärkeää tietää, että teemme jatkuvasti töitä sen eteen, että he voisivat olla turvassa ja voida hyvin. Koronavirusepidemia ei kuitenkaan määritä koko arkeamme. Kannustamme jatkamaan mahdollisuuksien mukaan itselle mielekkäitä aktiviteetteja, keksimään uusia ja pitämään yhteyttä läheisiin etäyhteysvälineitä hyödyntäen.

Mitä sinä voit tehdä?

Soita, lähetä viesti tai ota yhteyttä läheiseesi videon välityksellä. Lähetä kuvia asukkaallemme tärkeistä ihmisistä ja asioista tai vaikkapa linkki musiikkikappaleeseen, josta hän pitää. Välitämme tervehdyksesi perille. Tärkeintä kuitenkin on, että suojaat läheisesi, muiden riskiryhmiin kuuluvien ja henkilöstömme terveyttä. Voit seurata meitä sosiaalisessa mediassa Facebook-sivulla Humana Asumispalvelut, jonne päivitämme kotiemme kuulumisia säännöllisesti. Yhteistyöllä voimme säilyttää kotiemme arjen rikkaana, mutta silti turvallisena myös tänä poikkeuksellisena aikana.

Annareetta Vaara Asumispalvelut.jpg

Pysykää terveinä,

Annareetta Vaara

Palvelujohtaja, Humana Asumispalvelut