Hem

Yhteisissä talkoissa

Julkaistu: 2020-05-22

Otsikon toteamus kytkeytyy koronavirusepidemian alkuvaiheeseen maaliskuulle, kun mieleen alkoi tulvia kysymyksiä, mitä tulisi tehdä ja miten suojautua. ”Yhteisissä talkoissa” on sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntijalta saamani sähköpostin otsikko, kun kävimme viestittelyä tilanteesta. Tuo sanapari on jäänyt mieleeni kannustamaan yhteiseen vastuullisuuteen.

Elämä poikkeusoloissa on herättänyt monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Osa asioista on isoja, jopa pelottavan isoja. Osa taas hyvin arkisia. Mieleeni tuli yli vuoden takaa vierailu hoivayksikköömme, jossa Lahjan ja Hilkan kanssa keskusteltiin kahvittelun lomassa. Kun lopettelimme yhteistä kahvihetkeä, rouvat totesivat lähes yhteen ääneen: ”Mukava, kun joku juttelee.”

Laatutyön kannalta tässä poikkeusajassa on korostunut muutama asia, jotka sopivat kaikki tuonne ”yhteisten talkoiden” ja ”mukavaa kun joku juttelee” toteamusten alle. Tässä ajassa on korostunut erityisesti yhteistyö ja avoimuus niin palvelua ostavien kuntien, kuntien terveydenhuollon, infektiolääkärien kuin asiakkaiden läheistenkin kanssa. Kaikkeen ei ole olemassa ohjetta. Asioita, joihin on ohje, on ollut hyvä pohtia, linjata, tarkentaa tai soveltaa yhdessä viranomaisten kanssa. Myös asiakastyössä yhteydenpito on entistäkin suuremmassa asemassa. Etenkin ikäihmisten asumispalveluissa, jossa vierailut hoivakoteihin on kielletty, etäyhteyden kautta tapahtuva viestittely sekä ajatusten ja tunteiden välittäminen koteihin ja omaisille ovat nousseet tärkeään rooliin. Sosiaaliset suhteet ovat merkittäviä asukkaiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn säilymisen kannalta, eikä niitä sovi unohtaa nytkään.

Sitoutuminen on kaiken yhteistyön ydin. Nyt ei ole sooloilun aika, vaan on erityisen tärkeää pitää kiinni sovitusta. Konkreettinen esimerkki tästä on suojautuminen, joka on tehokasta vain silloin, kun mahdollisimman moni käyttää suojaimia ja huolehtii käsihygieniasta. Tästä olemme pyrkineet muistuttamaan henkilöstöämme säännöllisesti. Suojautuminen on aiheuttanut monenlaisia kysymyksiä, koska meillä on sekä asiakkaiden omassa arjessa että omissa toimitiloissamme tarjottavia palveluita. Olemme käyneet tiiviistä vuoropuhelua erilaisista turvallisista työtavoista niin henkilöstön, palveluitamme ostavien asiakkaiden kuin viranomaistenkin kanssa.

Yhteisissä talkoissa tulee myös kantaa vastuu omista teoista ja valinnoista. Perusteltujen päätösten ohella vastuullisuus tarkoittaa oman toiminnan valvontaa ja sen selkeää dokumentointia. Teimme heti poikkeusajan alussa lokikirjan tapaan toimivan erillisen liitteen osaksi toimipisteiden omavalvontasuunnitelmaa. Etenkin tässä ajassa on syytä säännöllisesti pysähtyä, havainnoida ja dokumentoida, miten olemme pystyneet palveluissa toteuttamaan sovittuja yksilöllisiä palvelu- ja hoitosuunnitelmia, sopimuksia, lakia sekä asiakas- ja henkilöstöturvallisuutta. Kirjaamisen myötä toimimme avoimesti ja sitoudumme työn laatuun.

 

Lue lisää työskentelystämme koronavirusepidemian aikana