Hem

Niemelänniitty tuo kaivattua helpotusta sijaishuoltopaikkapulaan

Julkaistu: 2019-06-20

Kempeleessä Niemelänniityn intensiivisen tuen sijaishuoltoyksikkö on valmis uusia asukkaita varten. Seitsenpaikkainen yksikkö tulee todelliseen tarpeeseen.

”Sijaishuoltopaikoista on viimeisen kahden vuoden aikana ollut huutava pula ympäri Suomen. Asukasmäärään nähden tällä seudulla on vähän lastensuojelun laitospalveluita”, Jokilaakson Perhekotien toiminnanjohtaja Harri Hyvärinen kertoo.

Arjessa-konsernin uusi yksikkö saa motivoituneen ja kokeneen henkilökunnan. Hyvärinen on tyytyväinen työpaikkojen herättämän kiinnostuksen määrään: ”Joukosta päästiin valitsemaan parhaat”.

”Kovasti odotan, että saadaan nuoria sisään ja päästään tekemään töitä”, vastuuohjaaja Mika Seppänen puolestaan iloitsee.

Oma opetusryhmä tukee kuntoutumista

Niemelänniityn tiloissa toimii Kempeleen Kirkonkylän koulun hallinnoima opetusryhmä, jossa nuoret opiskelevat. Tavoite on, että valmiuksien karttuessa nuoret voivat siirtyä Kirkonkylän kouluun ja jatkaa opiskelua siellä.

”Kasvetaan ihmisenä ensin riittävän vahvaksi, että jaksaa käydä koulua”, erityisluokanopettaja Seppo J. A. Karppinen selventää.

Hän pitää Niemelänniityn sijaintia erinomaisena koulutyön kannalta: ”Tässä on ympärillä metsää ja merikin on aika lähellä. Oppimista tulee kokemusten avulla, learning by doing”.

Karppisen mukaan kuntoutumista tukevassa opetustyössä tarvitaan avoimuutta, yhteistyökykyä ja erilaisuuden hyväksymistä:

”Persoonallisuus on se lähtökohta, oppiaine tulee vasta sen jälkeen”.

 

Yksilöitä diagnoosien sijaan

Toinen, psykiatriseen osaamiseen erikoistunut, seitsenpaikkainen sijaishuoltoyksikkö valmistuu Niemelänniittyyn elokuussa. Lastensuojeluyksiköissä lapsilla ja nuorilla on omat huoneet. Lisäksi käytössä on yhteisiä tiloja, kuten oleskelutiloja, keittiö, kodinhoitohuone, wc- ja pesutilat sekä harrastetiloja.

Arjen lomassa harjoitellaan taitoja itsenäistä elämää varten. Ohjaajat auttavat ja opastavat esimerkiksi pyykinpesussa.

”Selkeät arkirutiinit ja viikkorytmi ja aikuisten johdonmukainen toiminta tuovat turvallisuuden tunteen, jota se nuori on ehkä aina ollut vailla”, yksikönjohtaja Krista Latvalehto kuvailee.

Hän pitää tärkeänä, että aikuiset eivät ole vain paikalla, vaan ovat aidosti läsnä ja muodostavat lasten ja nuorten kanssa yhteisön.

”Kun nuori otetaan vastaan, ei oteta häntä tänne esitietopaperina, että paljonko niitä ongelmia taustalla on, vaan pyritään tutustumaan häneen itseensä”, Latvalehto sanoo.

Nuoren saapuessa yksikköön hänelle esitellään paikat ja oma huone laitetaan mieleiseksi.

”Monesti nuoria jännittää siinä tosi paljon. Se alku on mahdollisimman normaalia ja luontevaa tutustumista, juttelua paljon”, Latvalehto kuvailee.

Nuorelle pyritään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa valitsemaan omat ohjaajat.

”Tärkeää on, että nuori saa itse vaikuttaa siihen valintaan, kun löytyy sellainen ohjaaja, jonka kanssa kemiat natsaa”, Latvalehto kertoo.

Arjessalla on yhteensä 45 laitosmuotoista lastensuojeluyksikköä ympäri Suomen ja niissä asiakaspaikka 315 lapselle tai nuorelle.


Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja, Jokilaakson Perhekodit 
Harri Hyvärinen, 050 464 7262, harri.hyvarinen@arjessa.fi