Hem

Ministeri Kiuru tapasi lastensuojelun nuoria Purossa

Julkaistu: 2020-02-19

”Oli todella tärkeää käydä tutustumassa Puron tapaan toimia, koska siinä yhdistyy perinteisen lastensuojelutyön lisäksi myöskin näihin uusiin haasteisiin vastaaminen. Lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden vahva painotus näkyy siinä, että psykiatrisia palveluita on saatavilla hyvällä henkilöstöresurssilla”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi vierailtuaan perjantaina Nuorisopsykiatrisessa asumiskoti Purossa.

Krista Kiuru vieraili lastensuojeluyksikössä

Krista Kiuru sekä kansanedustajat Kim Berg, Matias Mäkynen ja vuoteen 2019 saakka kansanedustajana toiminut Maria Tolppanen vierailivat Humanan Nuorisopsykiatrisessa asumiskoti Purossa Vähässäkyrössä tutustumassa yksikön toimintaan ja keskustelemassa lastensuojelun ajankohtaisista asioista.

Tärkeää on osata haaveilla

Vierailun merkittävin hetki oli, kun Krista Kiuru pääsi tapaamaan Puron nuoria. Hyvän keskustelun lisäksi ministerin huomion kiinnitti nuorten seinille maalaama taide.

”Tämä on upeaa. Tällä tavalla omasta elämästä jää jälki, ja se on myös muiden nähtävillä”, Kiuru ihasteli seinämaalauksia.

Eräs Purossa asuva nuori puhui Kiurun kanssa omista opiskelusuunnitelmistaan ja toiveistaan käydä kuntosalilla nykyistä useammin.

”Minusta on tärkeää, että hyvin haastavissa olosuhteissa eläneet lapset, joilla on monenlaisia ongelmia elämänsä varrella kohdattuna, osaavat jälleen haaveilla asioista, jotka voivat tapahtua lähitulevaisuudessa tai sitten kauempana tulevaisuudessa. Kyllä se antaa toivoa”, Kiuru totesi vierailun jälkeen.

Mielenterveyspalveluille on tarvetta

Terhi Blomberg, Humanan lastensuojelupalveluiden palvelujohtaja, toi keskustelussa esiin huolen siitä, että lapsille ei ole tarjolla tarpeeksi mielenterveyspalveluita ja tätä puutetta saatetaan paikata sijaishuollolla.

Kiuru myöntää, että nykyisessä palvelujärjestelmässä on puutteita.

”Kyllä varmasti monien lastensuojelulaitoksissa asuvien lasten elämässä on tapahtunut niin monenlaista jo siihen mennessä, kun lopulta sitten ollaan paikassa, joka ottaa kopin. Se vetää monesti jopa ihan sanattomaksi. Nämä tapaukset kertovat sen, että meidän palvelujärjestelmämme on kovin vajavainen erityisesti vastaamaan lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin, mutta myöskin päihdeongelmiin, jotka ovat nykyään osa lasten ja nuorten ahdistuneisuuden ilmentymää. Meidän on aikaisemmin puututtava sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudessa näiden palveluiden puutteisiin, jotta mahdollisimman moni lapsi säästyisi siltä, että he eivät joutuisi näiden raskaiden toimenpiteiden piiriin.”

Purossa nuoret tulevat kuulluiksi

Valmista ratkaisua Krista Kiurullakaan ei tilanteeseen ollut, mutta hän piti Puron toimintamallia kiinnostavana. Purossa työskentelee tavanomaisen lastensuojelulaitoksen henkilöstön lisäksi muun muassa kaksi nuorisopsykiatrian erikoislääkäriä ja oma psykologi.

Puron koulun henkilöstön erityisosaamisen ansiosta sijoitettujen nuorten koulunkäynti on toteutettavissa voimassa olevan perusopetussuunnitelman mukaisesti huomioiden nuorten yksilölliset tarpeet. Nuoret ovat asiakastyytyväisyyskyselyssä antaneet positiivista palautetta esimerkiksi siitä, että Puron koulussa heitä kuunnellaan, koulupäivä joustaa voinnin mukaan ja koulussa uskaltaa puhua asioista.

Terhi Blomberg toteaa, että vaikka Nuorisopsykiatrisessa asumiskodissa toiminta kulkee vahvasti terveydenhuollon rajapinnassa, täytyy sijoitetuilla lapsilla olla kuitenkin muiden kanssa yhtäläinen oikeus myös kunnallisiin psykiatrian palveluihin:

”Päämäärä työllemme nyt ja tulevaisuudessa tulee olla lapsen hyvinvointi ja kuntoutus.”

Tutustu Puron toimintaan

Humana on johtava pohjoismainen sosiaalialan toimija. Tarjoamme vastuullisesti yksilöllisiä sosiaali- ja hoivapalveluita lähellä ihmistä ja perheen arkea. Palveluiden laatu ja asiakastyytyväisyys ovat meille tärkeitä asioita. Humanalla on 16 000 työntekijää, joista Suomessa 2 500. Me kaikki työskentelemme yhteisen vision eteen: ”Jokaisella on oikeus hyvään elämään”.