Hem

Humanan oma joululaulu syntyi halusta jakaa iloa

Julkaistu: 2020-12-11

Humanan avopalveluissa työskentelevät Heini Säisä ja Emilia Suhonen, molemmat myös muusikkoja, keksivät idean Humanan omasta joululaulusta.

Heini Säisä ja Emilia Suhonen

”Olin mukana Humanan edellisessä musaprojektissa viime keväänä, jolloin halusimme tuoda piristystä korona-arjen keskelle Juha Tapion Eläköön-biisin kautta. Biisi sai paljon positiivista palautetta, ja Katja Vastamäki soittikin minulle marraskuussa ja kertoi, että he olivat suunnitelleet joululaulun äänittämistä Humanan työntekijöiden voimin. Ajatus kuulosti innostavalta ja ehdotin, että voisin kysyä Emppu Suhosta tähän juttuun mukaan. Emppu on loistava muusikko ja osaa mahtavan taidon heittäytyä eri juttuihin. Soitin Empulle ja aika pian tulimme siihen tulokseen, että ainoa vaihtoehto on tehdä oma joululaulu”, muun muassa Indica-yhtyeestä tuttu Heini Säisä kertoo ideoinnin alkuvaiheista.

”Vaikka olen säveltänyt elämässäni satoja kappaleita, en ollut koskaan aiemmin tehnyt joululaulua, joten innostuin ideasta välittömästi”, Suhonen kuvailee.

Hän tunnustaa olevansa todellinen jouluihminen. Humanan joululaulun kantava teema on, että hyvä joulun aika kuuluu kaikille – ikään tai elämäntilanteeseen katsomatta. Jokaisella on oikeus hyvään joulun aikaan.

Hyvä joulun aika kuuluu jokaiselle

”Ensimmäinen intuitio oli kirjoittaa aikuisen näkökulmasta joululaulu, kun ne usein ovat lapsen näkökulmasta tehtyjä. Joulu yleensä mielletään lasten juhlaksi, vaikka sitä juhliikin kaiken ikäiset ihmiset. Olen itse syntynyt joulukuussa ja rakastanut aina joulua, lapsena ja nyt aikuisena. Pienet hassut jouluun liittyvät jutut ja tunnelmat herättävät varmaan monessa muussakin aikuisessa lapsenomaisia fiiliksiä. Siitä halusin kirjoittaa”, Suhonen toteaa.

”Pohdimme Empun kanssa, että haluamme tuottaa biisillä kaikille iloista joulumieltä, joten lähdimme suunnittelemaan enemmän hyvänmielen laulua kuin harrasta joululaulua. Hartaat mollivoittoiset joululaulut ovat kauniita, mutta meillä oli tunne, että kaiken tämän koronan keskellä halutaan luoda myönteistä fiilistä. Humanalla on kuitenkin aika iloista porukkaa töissä”, Säisä lisää.

Jo muutaman viikon kuluttua Humanan oma joululaulu äänitettiin Helsingissä Finnvoxin studiolla. Laulamassa ja soittamassa oli Humanan työntekijöitä lapsineen. Samalla kuvattiin materiaalia musiikkivideota varten.

”Tätä on ollut ihan mahtava tehdä. Humanalla on töissä liuta ennakkoluulottomia ja taitavia persoonia. Saimme nähdä studiolla mahtavaa heittäytymistä ja hyvää fiilistä, vaikka päivä olikin jännittävä kokemus varmasti monelle”, Säisä kiittelee.

Joulun iloa levitetään tulevalla viikolla musiikkivideon julkaisun myötä.

”Musiikki on kuulunut aina vahvasti elämääni, ja olen ollut onnekas voidessani tehdä sitä myös ammatikseni nuoresta lähtien. Tällä hetkellä soitan Mira Luodin live-kokoonpanossa. Koronan vuoksi kaikki keikat ovat olleet tauolla, mutta toivottavasti keväällä tilanne korjaantuu”, Heini Säisä kertoo tämän hetken kuulumisistaan.

Muun muassa Tiktakissa soittanut ja laulanut Emppu Suhonen toteaa keskittyvänsä musiikin saralla nyt soolouraansa: ”Sävellän uutta musiikkia. Vietän siis paljon aikaa studiossa erityisesti nyt, kun koronatilanne on vienyt keikat lähes kokonaan.”

Joululaulun tekeminen oli siis piristävää vaihtelua myös näiden muusikoiden arkeen.