Hem

"Taidan olla sinulle tärkeä"

Julkaistu: 2021-03-17

Tämä on tarina kohtaamisesta. Se on yksi niistä monista arjen tarinoista, joita lastensuojeluyksiköissämme tapahtuu joka päivä.

”Omaohjattavani nuori on ärtyneellä tuulella, tiuskii ja kiroilee. Näen että hänellä on paha olla, mutta hän ei osaa/pysty sanoittamaan tunnettaan eikä oloaan eikä myöskään ole valmis vastaanottamaan apua tunteen käsittelyyn. Useamman kerran päivän aikana tulee lähelle, mutta ei tarpeeksi lähelle. Tarjoan apua ja lohdutusta ja sanoitan, että huomaan että hän haluaa huomiotani, puhun rauhallisesti ja teen hänelle tietoiseksi sen, että olen häntä varten, kun hän on valmis. Hän ei ole vielä valmis. Jatkaa samaa kiukuttelua. Jossain vaiheessa, yllättäen, tyyny lähtee hänen käsistään kohti minua, kaataen kahvit päälleni. Nuori pelästyy itsekin reaktiotaan ja pakenee huoneeseensa. Annan hänelle edelleen tilaa rauhoittua ja miettiä tapahtunutta, enkä mene perässä huoneeseen.

Illalla nuori tulee vaivihkaa sohvan käsinojalle istumaan viereeni, varovaisesti hipaisten kättäni. Katson häneen ja hymyillen kysyn, haluatko tulla kainaloon. Saan onnellisen hymyn vastaukseksi ja nuori solahtaa vierelleni sohvalle ja käpertyy kainaloon. Halaan häntä lämpimästi ja kerron että olen onnellinen, kun hän on siinä. Hän puristaa lujasti käsiäni tiukemmaksi ympärilleen ja hymyillen toteaa: ´taidan olla tärkeä sinulle´! Vastaan, että enemmän kuin arvaatkaan, ja pidän hänet tiukassa lämpimässä halauksessa. Meidän on molempien hyvä olla.”

Humanassa vietetään tällä viikolla arvojen viikkoa. Arvojemme – sitoutuminen, vastuullisuus, kohtaaminen – ohella viikon teemana on ilo. Lue lisää arvoistamme täältä.