Hem

Ouluun Humanan uusi Hyvän Mielen Koti erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille henkilöille

Julkaistu: 2022-04-06

Humana toteuttaa Oulun Hiukkavaaraan uuden, tehostettua palveluasumista tarjoavan kodin erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille henkilöille. Hyvän Mielen Koti Uulan suunnittelun kulmakivinä ovat olleet asukkaiden tarpeet, muuntojoustava tilankäyttö, aistiystävällisyys sekä Green Care -ajattelu.


Hyvän Mielen Koti Uula muodostuu päätalosta, joka tarjoaa tehostettua palveluasumista 17 asukkaalle, sekä neljästä tukiasunnosta erillisessä rivitalossa. Toiminnan on tarkoitus käynnistyä Oulussa alkuvuodesta 2023.

”Humanan Hyvän Mielen Koti -toimintamallia toteuttavassa Uulassa asukkaat saavat parhaan mahdollisen tuen ja pääsevät elämään oman näköistään elämää sekä viettämään yhteisöllistä ja aktiivista arkea”, kertoo Humana Asumispalveluiden johtaja Annareetta Vaara.

”Kodin suunnittelun lähtökohtana ovat olleet asukkaiden erityistarpeet. Uulasta tulee asukkaille turvallinen koti, jossa myös henkilöstön on hyvä työskennellä. Kodin toimintaa ohjaavat arvot: sitoutuminen, vastuullisuus, kohtaaminen ja ilo. Hyvin suunniteltu rakennus tarjoaa toiminnalle loistavat puitteet, mutta tärkeintä Hyvän Mielen Koti Uulassa on asukkaiden aito kohtaaminen ja heidän hyvinvointinsa”, sanoo Humana Asumispalveluiden operatiivinen johtaja Hanna Määttä.

Uulan rakentamisesta vastaa Sikla-konserniin kuuluva Siklatilat Oy.

”Modernin ja asukkaiden hyvinvoinnin parhaalla mahdollisella tavalla huomioivan hoitokodin suunnittelu ja rakentaminen vahvassa yhteistyössä Humanan kanssa on ollut meille erityisen palkitsevaa. Uulan suunnittelussa on päädytty käytävättömään pohjaratkaisuun – perinteisestihän hoitokodeissa asuinhuoneet ovat sijoittuneet pitkien käytävien varrelle. Uulassa ei käytäviä ole, vaan talon keskeltä löytyy kodin ”sydän”, johon sijoittuvat yhteiset tilat. Asukkaiden omat, yksityiset huoneet taas sijoittuvat talon sydämen ympärille, lyhyen matkan päähän henkilöstöstä, avusta ja talon palveluista. Käytävistä säästetty tila saadaan tässä pohjaratkaisussa siirrettyä hyödylliseen käyttöön – asukkaiden oleskeluun. Lisäksi tilat ja näköyhteys ovat avoimet, ja näin myös turvallisuus saadaan maksimoitua”, kertoo Siklan myyntipäällikkö Jaakko Pietiläinen.

”Uula koostuu pienistä asuntokokonaisuuksista. Muuntojoustavalla tilankäytöllä ja kodin jakamisella pienempiin tiloihin mahdollistetaan esimerkiksi se, että asukkailla on käytettävissään omat rauhalliset tilat, mutta myös mahdollisuus osallistua koko talon toimintaan. Ympärikuljettavassa talossa on useampi sisäänkäynti, mikä myös osaltaan mahdollistaa rauhallisen asuinympäristön Uulan asukkaille”, täydentää Määttä Uulan pohjaratkaisun hyötyjä.

Uulan suunnittelussa on huomioitu myös aistiystävällisyys ja Green Care -toiminta.

”Tilojen ääntä vaimentavat materiaalit ja rauhallinen sekä luonnonmukainen värimaailma luovat asukkaille rauhoittavan asuinympäristön. Tätä tuetaan myös esimerkiksi valaistuksella. Green Care puolestaan tuo luonnon ja luontokokemukset vahvasti mukaan asukkaiden elämään. Muun muassa marjapensaat ja istutuslaatikot mahdollistavat terapeuttisen ja sosiaalisen puutarhatoiminnan, ja avara sekä viihtyisä piha esimerkiksi erilaiset pihapelit. Rakennuksen sijoittelussa on pyritty huomioimaan ikkunasta avautuva luontomaisema”, kuvailee Vaara tulevan hoitokodin erityispiirteitä.


Lisätiedot:

Humana Asumispalvelut, johtaja Annareetta Vaara, p. 050 342 6508, annareetta.vaara@humana.fi

Humana Asumispalvelut, operatiivinen johtaja Hanna Määttä, p. 040 506 2270, hanna.maatta@humana.fi

Siklatilat Oy, myyntipäällikkö Jaakko Pietiläinen, p. 044 721 3926, jaakko.pietilainen@sikla.fi