Hem

Ylivieskaan avautuu marraskuussa viihtyisä, turvallinen ja ilmastoystävällinen koti mielenterveyskuntoutujille

Julkaistu: 2022-10-03

Humanan hirsirakenteinen Hyvän Mielen Koti Toivontupa avautuu Ylivieskaan marraskuussa. Toivontupa tarjoaa tehostettua palveluasumista mielenterveyskuntoutujille. Kodissa on 19 paikkaa. Toivontuvan myötä Humanan nykyinen tehostetun palveluasumisen toiminta siirtyy Oulaisista Ylivieskaan.

Havainnekuva hirsirakenteisen kodin huoneesta.

 

Toivontuvassa erityistä on sen hirsirakenteisuus, joka tekee paikasta vetovoimaisen niin henkilöstölle kuin asiakkaille. Samalla Humana kantaa yhteistyössä Hoivarakentajien kanssa vastuuta yhteisestä ympäristöstämme.

Rakennettu ympäristö nimittäin aiheuttaa jopa kolmanneksen ympäristölle haitallisista päästöistä. Rakennuksen hiilijalanjälki muodostuu valmistusvaiheesta, käyttövaiheesta ja purkuvaiheesta, jotka kaikki vaikuttavat rakennuksen ilmastoystävällisyyteen. Hirsirakentamisessa ilmastoystävällisyyden lähtökohta on lähellä kasvanut puu, joka on vähähiilinen ja energiatehokas rakennusmateriaali, sillä se sitoo itseensä hiiltä ilmakehästä. Hirsirakennus toimii hiilivarastona ja pitää koko elinkaarensa ajan hiilidioksidin pois luonnon kiertokulusta.

Kiinteistön käyttäjille hirsirakennus on rauhoittava asuinpaikka ja vetovoimainen työpaikka. Toivontupa sijaitsee peltojen keskellä, maisemassa, jossa Green Care -ajattelu tuodaan osaksi asukkaiden arkea niin kiinteistössä kuin sen ympäristössä. Raikas sisäilma ja lämmin hirsipinta luovat kiinteistössä toimimiseen ainutlaatuisen, luonnonmukaisen tunnelman. Tilaratkaisuiltaan Toivontupa on esteetön ja asukkaiden tilat nykyaikaiset ja kodikkaat. Humanan Hyvän Mielen Koti -konseptin mukaisesti toiminnallisuus tarkoittaa aktiivista arkea, joka rakentuu jokaiselle asukkaalle yksilöllisesti laaditusta asiakassuunnitelmasta. Asiakassuunnitelman tarkoituksena on mahdollistaa tavoitteellinen kuntoutuminen kohti itsenäisempää elämää.

Toivontupa laajentaa Humanan palveluita Ylivieskassa: Sähäkkä-yksikkö tarjoaa jo kaupungissa nuorille aikuisille aktiivista kuntouttavaa asumispalvelua ja myös lastensuojelun sijaishuollon palvelut ovat Ylivieskassa.