Hem

Uula on upouusi koti 20:lle erityistä tukea tarvitsevalle henkilölle

Julkaistu: 2023-03-02

Humanan uusin palvelukoti Uula avautuu Oulussa maaliskuussa. Uula on suunniteltu henkilöille, joilla on kehitysvamma tai autismin kirjon piirteitä. Sen suunnittelussa keskeistä on käytävätön pohjaratkaisu: keskeltä rakennusta löytyy kodin sydän eli asukkaiden yhteiset tilat, ja omat, yksityiset huoneet sijoittuvat tämän sydämen ympärille.

Yhteensä Uulan kokonaisuudessa on kolme erillistä asuntoryhmää, joissa jokaisessa on henkilöstöä asukkaiden apuna. 

– Uula on suunniteltu asukkaiden erityistarpeet huomioiden. On hienoa nähdä asukkaiden pian muuttavan turvalliseen kotiin, jossa myös sitoutuneen henkilöstömme on hyvä työskennellä. Kodin toimintaa ohjaavat Humanan yhteiset arvot eli sitoutuminen, vastuullisuus sekä kohtaaminen ja ilo, Humanan Asumispalveluiden operatiivinen johtaja Hanna Määttä sanoo. 

Uulassa yksikön päällikkönä toimiva Eija Perttula kiittelee modernin rakennuksen tarjoamia puitteita, mutta muistuttaa, että Humanan Hyvän Mielen Koti -konsepti rakentuu arvojen mukaisen toiminnan varaan. 

– Näissä toimivissa puitteissa tärkeintä on kuitenkin asukkaiden kohtaaminen ja hyvinvointi. Jokaisella on Uulassa oikeus ja mahdollisuus hyvään, omannäköiseen elämään, Perttuja sanoo. 

– Henkilöstömme tärkein tehtävä on saada Uula tuntumaan kodilta, jossa voi turvallisesti olla oma itsensä, Määttä painottaa. 

Asukkaat on huomioitu uuden kodin suunnittelussa monin tavoin. Valitut materiaalit vaimentavat ääntä ja ovat värimaailmaltaan rauhallisia ja luonnonmukaisia. Myös valaistuksella pyritään luomaan rauhoittavaa tunnelmaa. Green Care -konseptin mukaisesti luonto ja luontokokemukset tuodaan Uulassa osaksi asukkaiden elämää: pihan marjapensaat ja istutuslaatikot mahdollistavat terapeuttisen ja sosiaalisen puutarhatoiminnan. Uulan sijainti Oulun Hiukkavaarassa merkitsee myös luonnon ja ulkoilualueiden läheisyyttä. 

Tutustu Uulaan