Hem

Joskus rohkeutta on uskaltaa tehdä päätös odottaa

Julkaistu: 2020-05-22

Koronavirusepidemia muutti meidän jokaisen elämää reilut kaksi kuukautta sitten. Emme tainneet tuolloin arvata, että kyseessä onkin hieman pidempi poikkeustila. Uskalsimme elätellä toiveita normaalista kesästä, festareista, vesipuistoista, ehkä ulkomaillekin matkustamisesta, kunhan pysyisimme hetkisen kotona – sen verran, että korona ehtii pyyhkäistä ohitsemme.

Koululaiset ovat palanneet kouluihin päättämään lukuvuottaan, ja ravintolat alkavat pian avata oviaan. Voisi luulla, että vaara on ohi ja pääsemme palaamaan normaaliin elämään. Kuten hallituskin on korostanut, näin ei kuitenkaan ole. Tehdyt rajoitustoimenpiteet ovat osaltaan auttaneet meitä suojaamaan asiakkaitamme ja henkilöstöämme. Olemme onnistuneet toistaiseksi hyvin asiakkaidemme ja henkilöstömme suojaamisessa koronavirukselta. Kun rajoituksia yhteiskunnassa puretaan, meidän täytyy pohtia, miten voimme turvata palveluntuottajana asiakkaitamme ja työnantajana henkilöstöämme myös jatkossa.

Pohdimme Humanan valmiusryhmässä rajoitusten purkamisten mahdollisia vaikutuksia sekä omaa suhtautumistamme asiaan. Millaisia ohjeita ja suosituksia haluamme ammattilaisillemme asiakastyöhön antaa? Tiedämme, että myös asiakkaamme kaipaavat kovasti normaalia elämää. Tiedämme, että henkilöstöämme kuormittaa jatkuva poikkeustila ja poikkeusjärjestelyt, vaikkakin arkea yksiköissämme pyritään elämään mahdollisimman normaalisti, turvallisuutta korostaen.

Siitäkin huolimatta, että kaipuu arkeen ja normaaliin on kova, päätimme valita strategiaksemme jaksaa hetkisen odottaa ja seurata rajoitusten purkamisten vaikutuksia ja tilanteen kehittymistä. Emme ole siis kirmaamassa laitumelle vapauteen ensimmäisten joukossa, vaan jatkamme tiukkaa linjaamme erityisesti sosiaalisten lähikontaktien välttämisessä, kuitenkin kunnioittaen asiakkaan itsemääräämisoikeutta. Olemme ottaneet huomioon, että kansallisten rajoitusten keventäminen saattaa jopa nostaa koronavirustartuntariskiä, ja teimme sisäiseen ohjeeseemme myös tiukennuksia. Esimerkiksi avopalveluissa suosittelemme henkilöstöllemme maskin käyttöä asiakkaita tavatessa, kuului asiakas riskiryhmään tai ei. Riskiryhmään kuuluvia asiakkaitamme olemme kohdanneet jo tähän saakka ainoastaan riittävällä suojauksella, ja näin toimimme myös jatkossa.

Valittu strategiamme tuo itselleni rauhaa asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuuden puolesta. Edelläkävijyys ei tarkoita aina sanan varsinaista merkitystä. Edelläkävijyys voi joskus olla myös sivusta seuraamista, kuten olemme päättäneet nyt tehdä. Rohkeutta on joskus uskaltaa tehdä päätös odottaa. Arvomme – sitoutuminen, vastuullisuus ja kohtaaminen – toteutuvat tässäkin päätöksessämme: olemme sitoutuneita kohtaamaan asiakkaamme vastuullisesti, jokaisena päivänä.

Lue lisää työskentelystämme koronavirusepidemian aikana