Humanan perhetyö onnistuu myös etäyhteydellä: ”Oli helpompi jutella isoista asioista”
Julkaistu: 2020-04-23Humanan avopalveluiden työskentely lasten, nuorten ja perheiden kanssa toteutetaan osittain etäyhteyksien kautta koronavirusepidemian mukanaan tuomien varotoimenpiteiden vuoksi. Videoyhteyttä käytetään hyväksi, jos perheessä on joku sairaana, perhe on karanteenissa tai perheessä on riskiryhmiin kuuluvia.
Lähiesimies Janica Mustonen kertoo, että Rovaniemen avopalveluissa on toteutettu tämän viikon aikana muutamia tapaamisia etäyhteydellä. Monet asiakasperheet tarvitsevat tukea poikkeuksellisena aikana vielä enemmän kuin tavallisesti, koska lapset ovat päivisin kotona ja omien voimavarojen riittävyys huolettaa vanhempia. Kun aikaa vietetään entistä enemmän yhdessä neljän seinän sisällä, tilanteet voivat kärjistyä tavallista helpommin.
”Meillä on tullut vain positiivista palautetta. Lapset ja nuoret osaavat hyvin käyttää puhelimia ja ovat tottuneet tällaisiin etäyhteyksiin. Luulen, että vanhemmatkin sitä kautta ottavat positiivisen asenteen”, Mustonen arvioi.
Nuorille videoyhteys on luonteva tapa keskustella
Perheohjaaja Tytti Pyhäjärvi kokee, että asiakasperheen nuoreen oli puhelimen videoyhteyden välityksellä jopa helpompi luoda luottamuksellinen yhteys kuin kasvotusten.
”Siinä pystyi tosi hyvin käymään nuoren kanssa keskustelua: miten on mennyt, millaisia ongelmia on ollut ja miettiä omaa käytöstä erilaisissa tilanteissa. Se oli aika intiimi kokemus. Oli helpompi jutella isoista asioista tälle nuorelle kuin oikeasti kasvotusten”, Pyhäjärvi kuvailee ja jatkaa:
”Nuori otti oikeastaan vielä paremmin oma-aloitteisesti kontaktia kuin tavallisesti. Nuoret ovat niin tottuneet siihen, että asioita tehdään puhelimella ja videohommien kautta.”
Työskentely videoyhteydellä on käytännössä helppo järjestää. Yhteyttä varten asiakasperheellä täytyy olla älypuhelin, johon ladataan ilmainen sovellus. Janica Mustosen kokemuksen mukaan älypuhelin löytyy nykyisin lähes joka perheestä, joten laitevaatimus ei ole tuottanut ongelmia ainakaan Rovaniemellä.
Koulutyöhön tarvitaan nyt tukea
Kun koulut ovat kiinni, tarvitsevat asiakasperheiden lapset ja nuoret entistä enemmän tukea opiskelussa. Tytti Pyhäjärvi sopi etukäteen asiakasperheen vanhemman kanssa, että tapaamisessa keskitytään pääasiassa nuoren koulutyön tukemiseen.
”Ensimmäisenä äidin kanssa vaihdettiin kuulumiset, jonka jälkeen sitten äiti antoi oman puhelimensa tälle nuorelle ja me lähdettiin sitten tekemään koulutöitä hänen huoneeseensa. Läksyjen tekeminen onnistui tosi hyvin. Nuori laittoi minut näkymään niin, että näin pojan tietokoneen näytölle ja sitten välillä käänsi puhelimen kameran sillä lailla itseensä päin, että juteltiin kasvotusten”, Pyhäjärvi kertoo.
Opiskeluun oli varattu tunti aikaa, joka kuluikin hujauksessa.
”Se ei tuntunut mitenkään epäluonnolliselta. Siihen oppi äkkiä. Välillä jutellaan kasvotusten ja välillä nuori näyttää, mitä hän näkee siellä. Koin videotyöskentelyn kyllä todella onnistuneeksi”, Pyhäjärvi toteaa.
Humana toimii yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla, ja kriisinhallinnassa on ensiarvoisen tärkeää, että tukea tarvitsevat lapset, perheet, erityisryhmät ja ikäihmiset saavat tarvitsemaansa palvelua myös tänä aikana.