Hem

Heimosto edistää nuorten osallisuutta ja yhteisöllisyyttä yli yksikkörajojen

Julkaistu: 2024-04-04

Nuorten osallisuuteen tähtäävä Heimosto-toiminta palkittiin Humanan vuoden hyvinvaikuttajatekona. Vastuuohjaaja Karoliina Malkamäki ja 15-vuotias Nanna kertovat, mistä Heimostossa on kyse ja mikä siinä on parasta.

Heimosto-palaverit kokoavat yhteen nuoria ja ohjaajia eri yksiköistä. Palavereissa käsitellään nuorten mielen päällä olevia asioita sekä ideoidaan esimerkiksi yhteisiä tapahtumia. Lastensuojeluyksiköiden nuoret äänestävät keskuudestaan Heimosto-edustajan, joka osallistuu Heimoston tapaamisiin. 15-vuotias Nanna edustaa Jokikallio 2 -lastensuojeluyksikköä. Hän on ollut mukana toiminnassa jo parin vuoden ajan.  

–Heimosto on nuorelle hyvä paikka vaikuttaa. On kiva päästä juttelemaan muidenkin kuin oman laitoksen tyyppien kanssa. Se tuo hyviä kaverisuhteita ja uutta juttuseuraa muista nuorista, Nanna sanoo. 

Humanassa käytössä olevan Heimosto-toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten osallisuutta sekä vaikutusmahdollisuuksia heidän omassa arjessaan. Nuorilta kuullaan, mitkä ilmiöt ja asiat ovat heidän mielensä päällä ja niitä jalostetaan yhdessä. Tällä hetkellä Heimosto-toimintaan osallistuvat pohjoisen alueen lastensuojeluasiakkaina olevat nuoret ja toimintaa vetävät yksiköiden vastuuohjaajat. 

–Heimoston tarkoitus on tarjota nuorille mahdollisuus osallistua heitä koskeviin asioihin yhteistyössä ohjaajien kanssa. Kyseessä on siis vaikuttamiskanava, kertoo Karoliina Malkamäki, joka työskentelee vastuuohjaajana Jokikallio 2:ssa.  

Malkamäen mukaan tarkoitus on, että Heimosto-palavereiden viestit kulkevat yksikköä edustavan nuoren mukana hänen omaan yksikköönsä – ja päinvastoin yksikön nuorten ideat ja toiveet kulkevat isompiin Heimosto-palavereihin. 

–Korona-aikana tapasimme etäyhteyksin, mutta nyt on aivan parasta päästä tapaamaan kasvokkain, Malkamäki toteaa. 

Vuoden hyvinvaikuttajateko-palkintoa juhlittiin Lumilinnassa

Heimosto-toiminta palkittiin vuoden 2023 hyvinvaikuttajatekona Humanan esihenkilöpäivillä. Sen kunniaksi nuoret pääsivät matkalle Kemin Lumilinnaan. Nannan mukaan juuri retket ja yhteiset tapahtumat ovatkin Heimostossa parasta. 

–Pääsimme gaalaan ja Lumilinnaan. Söimme hienossa ravintolassa, otimme kuvia sekä lauloimme ja tanssimme, Nanna muistelee. 

Aiemmin nuoret ovat järjestäneet esimerkiksi Maustetyttöjen keikan Oulussa. Tapahtumasuunnittelu ja vastuunotto tulevat siis tutuiksi ja nuoret saavat harjoitella asioiden itsenäistä hoitamista ohjaajien tuella. Näin nuoret kokevat, että he voivat vaikuttaa omilla teoilla omaan arkeensa. 

Yhteisöllisyyttä yli yksikkörajojen 

Nuorten osallisuuden lisäämisen rinnalla Heimosto-toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä eri yksiköiden välillä. Toimintaan osallistuvat ohjaajat ja nuoret saavat tilaisuuden kohdata toisiaan ja jakaa kokemuksiaan. Tärkeää on myös mukava yhdessäolo, Malkamäki muistuttaa. 

Tällä hetkellä Nanna odottaa kesää ja toivookin, että silloin Heimoston kanssa tehtäisiin pieni reissu tai muuta vuodenaikaan sopivaa tekemistä. Myös Malkamäki korostaa, että yhdessäolo on kaiken suola, vaikka pitkien välimatkojen takia se voi olla haastavampi toteuttaa. 

–Uskomme, että Heimosto-toiminnasta hyötyvät kaikki humanalaiset – kaikilla paikkakunnilla, Malkamäki ja Nannan kiteyttävät.

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi