Hem

Miksi valitsisit uran lapsiperhepalveluissa?

Julkaistu: 2023-09-19

Joustavat työajat, vaihtelevuus ja merkityksellinen työ lasten kanssa. Kaksi Humanan lapsiperhepalveluiden työntekijää kertovat, millaista työskentely lapsiperheiden kotipalvelussa on ja miksi se sopii juuri heille.

 

Lapsiperhepalvelut ovat osa Humanan avopalveluita. Lapsiperheiden kotipalvelun tarkoituksena on vahvistaa perheiden hyvinvointia ja ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä tarjoamalla konkreettista tukea ja apua lasten hoidossa ja kasvatuksessa. Tätä arvokasta ennaltaehkäisevää työtä Humanalla tekevät perheiden kodeissa muun muassa lastenhoitajat ja sosionomit. Humanan työntekijät Mervi ja Jarna kertovat, millaista työskentely lapsiperhepalveluissa on ja miksi se sopii juuri heille.

 

Mervi: “Palkitsevaa työssä on nähdä, miten kiitollisia asiakkaat ovat avusta”

 

Miten päädyit nykyiseen työhösi Humana lapsiperhepalveluille?

“Olen koulutukseltani lastenohjaaja ja tehnyt lastenhoitoa Humanan lapsiperhepalveluissa vuodesta 2015. Sitä ennen tein sijaisuuksia päiväkodissa. Kun lähdin talveksi Malawiin ja tarvitsin myös kesäksi töitä, päädyin töihin Humanalle. Työskentelen talvisin Afrikassa lähetysjärjetön kautta lapsityössä tukemassa orpoperheitä ja tarjoamassa arjen apua niin vanhuksille kuin vammaisillekin. Työskentelyssä lapsiperheiden kotipalvelussa minua viehätti päiväkotiin verrattuna se, että siinä pystyy keskittymään muutamaan lapseen kerrallaan. Se sopii minulle, että työ on rauhallisempaa ja pystyy ihan eri tavalla olemaan läsnä niille lapsille, joita hoitaa sillä hetkellä.”

Miksi työ lapsiperhepalveluissa sopii juuri sinulle? 

“Työskentely lapsiperhepalveluissa sopii minulle erityisesti joustavuutensa vuoksi. Kun palaan Afrikasta Suomeen, tiedän, että töitä on saatavilla. Vaihtelevuus tekee työstä mielekästä. Käyn useammassa eri perheessä, jotka ovat kaikki erilaisia ja joukkoon mahtuu niin vauvoja kuin erityislapsia. Myös työn liikkuvuus on mukavaa, varsinkin kun teen tätä työtä kesäisin.”

Millaisia tilanteita kohtaat työpäivän aikana? 

“Tyypillistä työpäivää on vaikea kuvailla, koska se riippuu paljon perheestä. Esimerkiksi tänä kesänä osa perheistä oli vauvaperheitä, joissa äiti saa omaa aikaa, kun hoidan muutaman tunnin vauvaa. Jossain perheissä vanhempi on kotona, jolloin olen myös hänen tukenaan ja juttukaverinaan. Ihanaa ja palkitsevaa työssä on nähdä, miten kiitollisia asiakkaat ovat avusta ja miten suuri merkitys työlläni on perheelle.” 

Millaisia taitoja ja ominaisuuksia tarvitaan menestyäkseen tässä työssä?

“Perheiden kanssa työskentelyssä tarvitaan tietynlaista joustavuutta ja hienotunteisuutta, Kun avaat oven ensimmäistä kertaa ja astut sisään, et ikinä tiedä, mitä on vastassa. On tärkeää pitää mielessä, että on vieraana toisen kodissa, ja kunnioittaa sitä, miten perhe tekee asioita ja miten he haluavat sinun niitä tekevän. Itselleni toimiminen näin on luontaista. En käy liikaa neuvomaan, mutta pystyn kuitenkin vaikuttamaan joihinkin asioihin. Mielestäni tässä työssä oppii ja kehittyy työtä tekemällä. Työ myös luo tarpeen oppia uutta. Esimerkiksi erityislasten kanssa voi tulla sellaisia tilanteita, joiden myötä haluaisi oppia uutta ja saada lisää työkaluja.”

Millaisia neuvoja antaisit alalla aloittaville tai alasta kiinnostuneille?

“Toivon, että omalla esimerkilläni voisin näyttää, että tätä elämää voi elää vähän muullakin tavalla. Töiden teko 8–16 ei ole ainoa tapa, vaan voi uskaltaa ottaa vähän erilaisiakin haasteita vastaan!”

Jarna: “Jokainen perhe kehittää ammatillisesti”

 

Miten päädyit nykyiseen työhösi Humana lapsiperhepalveluille? 

“Olen tehnyt koko työurani töitä lasten kanssa ja kouluttautunut elämäni varrella. Olen alun perin koulutukseltani kasvatuspedagogi ja työskennellyt pitkään varhaiskasvatuksessa yksityisissä päiväkodeissa. Olen tehnyt vaihdellen kahta työtä; pitkiä rupeamia Montessori-puolella ja keikkatyötä lapsiperhepalveluissa. Nyt olen tehnyt keikkatöitä yhteisöpedagogiopintojeni ohessa.”  

Miksi työ lapsiperhepalveluissa sopii juuri sinulle?

“Oma koulutustaustani on perheohjauksessa, joten voin käyttää työssä osaamistani kokonaisvaltaisesti. Tavoitteenani on kannatella koko perhettä kriisin yli, ei ainoastaan lasta. Työssä minulle merkityksellistä on se, että saan olla lasten kanssa. Koen, että lapsi jää usein jalkoihin perheen vaikean tilanteen keskellä. Jos taas lapsi aiheuttaa ongelman perheessä, olen luomassa siltaa ymmärrykseen siitä, mistä mahdollisesti voi olla kyse. Tykkään työn vapaudesta ja räätälöitävyydestä. Välillä minulla on kaksi perhettä päivässä, välillä taas on vapaapäivä. Kesällä pystyin myös pitämään lomaa ja ottamaan taukoa kaikesta. Rankinta työssä ovat välillä pitkät työmatkat. Hyvä tiimiesihenkilö kuitenkin huolehtii siitä, että asiakkaat ovat järkevien välimatkojen päässä.”

Millaisia tilanteita kohtaat työpäivän aikana? 

“Tilanteet ovat todella erilaisia ja riippuvat paljon perheestä ja lapsesta. Ensimmäiset käynnit ovat tärkeimpiä, jotta voi luoda kontaktin lapsiin ja vanhempiin. Tilanteen ottaminen haltuun on ihmistyötä, jossa pitää osata yhdistää ammatillisuus ja rentous. Perheissä voi kohdata tosi uupuneita ihmisiä, joiden voi olla vaikea päästää tilanteesta irti. Silloin sanon, että nyt on se hetki, jolloin sinun täytyy mennä pois ja viettämään omaa aikaa. Suurin osa tekee sen mielellään, mutta osan voi olla vaikea rentoutua. Annan vanhemmalle tai vanhemmille riittävän ajan, että he tuntevat olonsa turvallisiksi ja jättävät lapsensa tai kotinsa huostaani.”

Miten olet kasvanut ammatillisesti työssäsi?

“Jokainen perhe kehittää ammatillisesti. En mene perheeseen sillä asenteella, että kyllä minä tämän hoidan, vaan jokainen lapsi on yksilö, jonka kanssa teen parhaani siinä tilanteessa. Palkitsevinta työssä on se, kun saan tuotua jotain uutta perheeseen. Tässä työssä saa aina takaisin: kun onnistuu, työ palkitsee. Tulee ammatillisesti hyvä fiilis ja työstä nauttii.”

Millaisia neuvoja antaisit alalla aloittaville tai alasta kiinnostuneille? 

“Millään alalla ei ole heti valmis. Vaikka työhön tulee koulutuksen jälkeen ja on hieno tutkinto, työ itsessään opettaa. Tutkinnon jälkeen ei ole muuta kuin kirjaviisas. Anna siis itselle aikaa oppia. Sosiaalialalle koulutetaan paljon ihmisiä, mutta alalta myös lähtee paljon. Kannustankin pitkäjänteisyyteen, että työssä voi kehittyä. Kaikkea ei saa heti.”

Miksi kotipalvelu on arvokasta ennaltaehkäisevää työtä? 

Tutustu Humanan avoimiin työpaikkoihin https://ura.humana.fi/

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi