Hem

Viisi asiaa moderneista lastensuojeluyksiköistä

Julkaistu: 2023-12-14

Humanan uudet lastensuojeluyksiköt on suunniteltu ja toteutettu nykyaikaisesti sekä juuri siihen tehtävään, mihin ne on tarkoitettu – lastensuojelupalveluiden tuottamiseen. Hoivarakentajien Mikko Vainioranta listaa, mitkä viisi ominaisuutta tekevät Humanan lastensuojeluyksiköistä alansa huippuja.

 

 

1. Moderni lastensuojeluyksikkö sulautuu ympäristöön

 

On tärkeää, että yksikkö sulautuu ympäristöön ja on luonnollinen osa muuta katukuvaa. Lastensuojeluyksikön ei haluta näyttävän ulospäin laitokselta, vaan mieluummin arkkitehtonisesti näyttävältä ja nykyaikaiselta rakennukselta. 

 

2. Vastuullista toimintaa ympäristöystävällisessä talossa

Lastensuojelutoiminta tähtää perusluonteeltaan sosiaaliseen ja yhteiskunnalliseen vastuullisuuteen. Humanan lastensuojeluyksiköiden suunnittelussa on kiinnitetty huomiota myös ympäristövastuullisuuteen. Kiinteistöissä käytetään uusiutuvaa energiaa; muutaman yksikön katolla on jopa aurinkopaneelit tukemassa rakennuksen energiaomavaraisuutta. Rakennukset on valmistettu kotimaisesta hirrestä ja niiden hiilijalanjälki on merkittävästi pienempi kuin tavanomaisessa lastensuojeluyksikössä. Kolme Humanan uusinta yksikköä on saanut LEED Gold -sertifikaatin, eli kiinteistöt on rakennettu tarkkojen vastuullisuustavoitteiden mukaisesti. Humanan lastensuojeluyksiköt olivat ensimmäisiä hoivarakennuksia, jotka saivat sertifikaatin. 

 

3. Tilaratkaisuissa panostetaan kodikkuuteen ja turvallisuuteen

Kun tilaratkaisut suunnitellaan juuri lastensuojeluyksikön tarpeita varten, voidaan varmistaa, että koko asiakkaan palvelupolku voidaan toteuttaa yhdessä rakennuksessa. Tilat on suunniteltu lasten parhaaksi sekä kuntoutusmahdollisuudet huomioiden, jotta lapsen on hyvä kasvaa ja elää nuoruuttaan yksikössä. Tärkeä osa toiminnallisuutta on myös kodin tuntu: isot oleskelutilat, omat huoneet sekä lastensuojelussa tarvittaviin eri toimiin sopivat tilat. Henkilökunnan näkökulmasta yksiköissä ei ole tarpeettomia katvealueita, vaan tilat ovat avarat ja niissä on sujuvaa tehdä tärkeää lastensuojelutyötä. Turvallisuuden varmistavat myös materiaalivalinnat, kuten esimerkiksi karkaistu lasi ja kestävät seinärakenteet. 

 

4. Aistiystävälliset sisätilat tukevat kuntoutumista

Yksiköiden sisätiloissa on tärkeä huomioida aistiystävällisyys, joka osaltaan tukee lapsen tai nuoren kuntoutumista ja palvelee myös henkilökuntaa. Sisätilojen pintamateriaalit ovat väreiltään miellyttäviä, akustiikka on lempeä, huoneilman kosteus sopii vuodenaikaan ja sisäilmaa on hyvä hengittää. Humanan uusissa yksiköissä ei ole allergisoivia materiaaleja, vaan sisätiloissa hirsirakennuksen tuoksu hellii aisteja.  

 

5. Pihat kutsuvat leikkiin ja piha-askareisiin
 

Lastensuojeluyksiköiden pihat on rakennettu kasvillisuuden ja toiminnallisten välineiden ympärille. Ulkona on esimerkiksi erilaisia keinuja, tulentekopaikkoja ja viljelylaatikoita. Lapsi tai nuori voi osallistua ikätasoisesti vaikkapa puutarhanhoitoon ja muihin piha-askareisiin.

Asiantuntijana artikkelissa on Hoivarakentajien asiakkuusjohtaja Mikko Vainioranta. 

Tutustu Humanan moderneihin lastensuojeluyksiköihin: