Hem

“Jos kipinä tekemiseen syttyy, niin kyllä siellä jaksaa puurtaa”, - Green Care –toiminta on suosittua Kanta-Hämeessä

Julkaistu: 2021-10-14

Avopalveluiden Kanta-Hämeen tiimeillä oli tänä vuonna toista kertaa käytössään oma viljelypalsta. Viljelypalstalla asiakkaat viljelivät niin hyötykasveja kuin kukkiakin. Asiakkaista kuoriutui varsinaisia viherpeukaloita ja hyvää hoitoa seurasi suuri sato.

Viljelypalsta oli Kanta-Hämeessä käytössä tänä vuonna toista kertaa. Ensimmäisenä kesänä palsta oli hieman pienemmällä käytöllä, mutta tänä kesänä Green Care –toimintaan haluttiin panostaa entistä enemmän. Viljelypalstasta ja Green Care -toiminnasta vastasi tänä vuonna Hanna Lehmusvirta-Riihimäki, joka työskentelee perheohjaajana Humana avopalveluissa Kanta-Hämeessä.  

-Green Care on lähellä omaa sydäntä ja minulta löytyy kotoa myös oma puutarha. Sitä kautta päädyin vastaamaan tästä toiminnasta Kanta-Hämeessä, kertoo Hanna Lehmusvirta-Riihimäki. 

Green Carella tarkoitetaan luontoon tukeutuvien menetelmien ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista hyödyntämistä asiakastyössä. Green Care –toiminta voi sijoittua esimerkiksi luontoon tai maatilalle, mutta toimintaa voi harjoittaa myös kaupunkien viljelypalstoilla. 

Viljelypalsta oli tänä vuonna erityisen suosittu. Viljelypalstalla käytiin mm. työikäisten sosiaalipalveluiden, kotouttamisen edistämisen palveluiden ja lastensuojelun asiakkaiden kanssa. Osa asiakkaista halusi käydä viljelypalstalla yhdessä ohjaajan kanssa ja osa asiakkaista kävi huolehtimassa sadosta myös vapaa-aikanaan. Viljelypalstasta pidettiin asiakkaiden toimesta niin hyvää huolta, että työntekijöiden ei tarvinnut palstalla erikseen käydä. Osa viljelypalstan hoidosta vastanneista asiakkaista ovat myös harkinneet täysin oman viljelypalstan hankkimista tulevaisuudessa. 

Hyötyviljely on hyödyllistä monella mittarilla 

Viljelypalstan hoito vaatii aikaa ja vaivaa. Palstalla täytyy jonkun käydä päivittäin ja vettä pitää kantaa käsin viljelyksille läheisestä ojasta. 

-Jos kipinä tähän tekemiseen syttyy, niin kyllä siellä jaksaa puurtaa ja kuluttaa aikaa, Hanna toteaa. 

Hyötyviljelyllä on monia positiivisia seurauksia. Hyötyviljely tuo arkeen vakautta ja rytmiä sekä lisää asiakkaiden aktiivisuutta. Aikaan saatu sato on maukasta, lähellä tuotettua ruokaa, millä tuetaan myös kestävää kehitystä. Pitkäjänteinen toiminta ja sitoutuminen palstan hoitoon tuottavat palstan hoitajille niin onnistumisen kuin pettymyksen tunteita. 

-Kun jokin menee pieleen, niin samalla voidaan opetella pettymyksen tunteen sietämistä. Paljon on siis sisältöä hyötyviljelyssä, Hanna summaa. 

Viljelypalsta lisäsi myös yhteisöllisyyden tunnetta Kanta-Hämeessä. Asiakkaat pääsivät tutustumaan toisiinsa, jos sattuivat törmäämään viljelypalstalla. 

-Aina löytyi yhdistävä puheenaihe, kun käsillä oli yhteinen projekti, Hanna toteaa. 

Sadonkorjuusta pääsivät nauttimaan asiakkaat 

-Sieltä tuli hurja sato! Kesäkurpitsaa ja avomaankurkkua tuli valtavasti, Hanna iloitsee. 

Suuren suosion saavuttanutta viljelypalstatoimintaa jatketaan myös ensi vuonna. Vielä ei ole tiedossa, mitä kasveja ensi vuonna halutaan lähteä kasvattamaan. 

-Meillä asiakkaat ovat mukana toiminnassa alussa asti. He saavat itse keväällä valita, mitä kasveja palstalla ensi vuonna kasvatetaan, Hanna kertoo. 

-Tämä on lopulta todella matalan kynnyksen toimintaa. Valitsemme yhdessä kasvatettavat kasvit, hankimme siemenet ja istutamme ne. Kasvatustyöstä riittää iloa jokaisessa vaiheessa. Kasvua päästään seuraamaan ihan lähietäisyydeltä ja siitä saa iloa jokaisessa kasvun vaiheessa, Hanna selittää.

CreenCare Kanta-Hämeessä