Hem

”Meille tärkeintä työssämme ovat lapset, jotka meillä asuvat”

Julkaistu: 2021-11-25

Omaohjaajat ovat tärkeitä aikuisia lastensuojeluyksiköissämme asuville lapsille. Kysyimme Arjen Sydämestä Siuntiosta ja Metsäapilasta Nummelasta, miten yksiköissämme tehdään omaohjaajatyötä.

”Omaohjaajat ovat tärkeitä aikuisia meidän lapsillemme. Omaohjaajien kanssa jaetaan elämän huolet, murheet, ilot ja onnistumiset”, Vihdissä sijaitsevan Metsäapilan yksikönjohtaja Anne tiivistää.

Jokaiselle lapselle nimetään yksiköissämme omaohjaaja, jonka kanssa hän viettää aikaa tiiviisti yksikön muun henkilöstön ja asukkaiden lisäksi.

”Arjen Sydämessä jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa. Pyrimme mahdollisuuksien mukaan siihen, että toinen ohjaajista olisi mies ja toinen nainen. Omaohjaajuuteen kuuluu lapsen koulunkäynnin seuraaminen, vaateostokset, viikoittaiset kuulumissoitot läheisille sekä palaverit kuten esimerkiksi asiakassuunnitelmapalaveri ja koulupalaverit”, ohjaaja Elina kertoo.

Myös Metsäapilassa jokaisella lapsella on kaksi omaohjaajaa.

”Omaohjaaja eli omis hoitaa kokonaisvaltaisesti lapsen asioita. Mutta mikä tärkeintä, omis on lasta varten. Me haluamme, että lapselle tulee tunne, että hän ja hänen asiansa ovat tärkeitä. Jokaisessa vuorossa omaohjaaja pyrkii huomioimaan oman ohjattavansa jollakin pienellä eleellä, teolla, sanoilla”, Anne kertoo.

Yhteisen ajan viettäminen on tärkeää

Omaohjaajan kanssa tehdään yhdessä tavallisia arjen askareita, mutta myös välillä vähän jotain ”spesiaalimpaa”.

”Välillä voidaan lähteä pois yksiköstä tekemään jotain erikoisempaa, voidaan esimerkiksi käydä uimahallissa kahdestaan, kahvilla kahvilassa tai vaikkapa metsäretkellä. Usein lapselle kuitenkin riittää, että ollaan vaan yhdessä ilman sen kummempaa ohjelmaa. Aikuinen on juuri häntä varten. Se voi olla esimerkiksi illalla, kun yksikkö hiljenee, kuulumisten vaihtoa kaakaokupin äärellä”, Anne kertoo.

Arjen Sydämessä vietetään kolmen viikon välein omaohjaajatuntia. Tunnin aikana keskustellaan, pelaillaan tai vietetään muuten aikaa lapsen kanssa.

”Kahdesti vuodessa pidämme myös omaohjaajapäivän, jolloin lapsi voi toivoa haluamaansa tekemistä. Yleensä käydään syömässä ja sen lisäksi vaikkapa kylpylässä, kiipeilemässä tai elokuvissa”, Elina kertoo.

Myös Metsäapilassa vietetään kaksi kertaa vuodessa omaohjaajapäivää.

”Isommat lapset tykkäävät lähteä elokuviin, syömään ja shoppailemaan. Tärkeintä on viettää rentoa yhteistä aikaa. Meille tärkeintä työssämme ovat lapset, jotka meillä asuvat”, Anne toteaa.

Jokainen lapsi on yksilöllinen

Omaohjaaja luo suhteen lapseen ja elää arkea lapsen kanssa siten, että hän oppii tuntemaan lapsen ja hänen yksilölliset tarpeensa. Omaohjaaja vahvistaa lapsen positiivista minäkuvaa ja sosiaalisia taitoja sekä vahvistaa tunnetta siitä, että hän tulee hyväksytyksi omana itsenään.

Omaohjaajatyöskentely on vuorovaikutussuhde, jossa tärkeintä on lasta arvostava ja kunnioittava asenne.

”Mielestäni hyvän vuorovaikutuksen saamiseksi tärkeintä on luoda hyvä luottamussuhde. Ohjaajan tulee olla helposti lähestyttävä ja kuunnella lasta ja olla läsnä. Yhdessä hassuttelu ei myöskään ole pahitteeksi”, Elina toteaa.

Myös Anne painottaa avoimia, lämpimiä ja luottamuksellisia välejä lapsen kanssa.

”Tärkeää on lapselle tunne siitä, että hän on turvassa. Ja tunne siitä, että hän kelpaa juuri sellaisena kuin hän on”, Anne tiivistää.