Hem

Tunnistettavaa ja toiveikasta – Mieletön tarina syventyy lastensuojelun maailmaan

Julkaistu: 2024-03-05

Mieletön tarina valottaa lastensuojelun maailmaa ainutlaatuisella tavalla, sillä teoksen käsikirjoitus perustuu nuorten ja sosiaalialan ammattilaisten todellisiin kokemuksiin.

Helmikuisena tiistaina Turun Kaupunginteatterin Pienen näyttämön katsomo täyttyi kasvatus- ja sosiaalialan ammattilaisista, kun Mieletön tarina sai ensiesityksensä. Mieletön tarina kertoo lastensuojelun piirissä elävän Santun tarinan. Kovin tutun kuuloinen tarina saa yleisön vuoroin nauramaan, vuoroin vakavoitumaan. Olemme jonkin jännittävän äärellä. 

Tutustutaan aluksi siihen, mistä Mieletön tarina sai alkunsa.

Uutta ja arvokasta näkökulmaa lastensuojelutyöhön

Humana käynnisti vuonna 2023 Mieletön tulevaisuus -tapahtumasarjan, joka keskittyy nuorten tulevaisuuden turvaamiseen ja eri näkökulmien jakamiseen sosiaalialalla. Tapahtumasarjan teemoista  poiki Mieletön tarina -teatteriesitys, jonka taiteellisesta toteutuksesta vastaa ArtSense.  

Mieletön tarina perustuu lastensuojelun piirissä olevien nuorten ja ammattilaisten kokemuksiin, joita on kerätty työpajoissa ympäri Suomea. Humanan neuropsykiatristen valmentajien kouluttaja Hanni Rättö ja yksikönjohtaja Sanna Tallgren ovat olleet aktiivisesti mukana työstämässä teosta käsikirjoitustiimissä. He ovat tuoneet tarinaan lastensuojelun realismia sekä tarinoita aidosta arjesta. Rättö kertoo, että Mielettömän tarinan tekeminen on herätellyt myös alan ammattilaisessa uusia ajatuksia ja tuonut uutta puhtia yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. 

– Mieletön tarina tuo uutta ja raikasta näkökulmaa lastensuojelutyöhön. Yhteistyö on ollut hedelmällistä ja näyttelijät ovat käyneet meidän lastensuojeluyksikössämme tutustumassa nuoriin ja heidän elämäänsä, Tallgren kertoo. 

”Jalkapallotreenit jäävät Santulta yhä useammin väliin. Hän käy kotona enää kääntymässä. Puhtaat vaatteet ja ruoka vetävät kuitenkin vielä lämpimään kotiin.”

 

Ennakkoasenteita puretaan teatterin keinoin

Mielettömässä tarinassa Santun ja hänen äitinsä rooliin heittäytyvät näyttelijät Antti Peltola ja Vera Kiiskinen. Heidän rinnallaan lavalla nähdään näyttelijät Yasmin Ahsanullah ja Jarkko Pajunen. He esittävät Santun perheenjäseniä, koulun henkilökuntaa, lastensuojelun työntekijöitä sekä muita Santun elämän avainhenkilöitä. Nuorten tekemät videot tuovat myös oikeiden nuorten äänen ja kokemukset lavalle, samoin kuin entisen lastensuojelunuoren tarinaa varten säveltämä räp Lastensuojeluvaisto.    

– Mielettömän tarinan aihe on todella kiinnostava, itsekin vanhempana tunnistan ilmiöt elämässäni. Teokseen kiteytyy niin paljon; yhteiskuntamme puhumattomuutta, tunteiden näyttämisen vaikeutta sekä tiukassa istuvaa lastensuojelun stigmaa. Aihe on rankka ja arkaluontoinenkin, mutta juuri siksi niin tärkeä, käsikirjoittajanakin toimiva Kiiskinen pohtii. 

Peltola on Kiiskisen kanssa samoilla linjoilla. Hän toivoo, että Mieletön tarina valaa uskoa siihen, ettei lastensuojelu ole pelottava asia vaan yhteiskunnan suuri rikkaus. 

– Kuten Santun tarinasta saamme huomata, aivan kuka tahansa meistä voi kohdata näitä haasteita elämässään. On hienoa, jos voimme purkaa ennakkoasenteita teatterin keinoin, Peltola muistuttaa. 

”Mähän sanoin, että se kaveri on ongelma. Me ei oltaisi kaivattu tänne yhtään häirikköä.” 

Forum-teatteri ottaa yleisön osaksi esitystä

Kun väliajan jälkeen yleisöltä kysytään, oliko Santun tarinassa jotain tuttua, jokainen ihminen yleisössä viittaa. Yleisö kuvailee näkemäänsä esitystä tunnistettavaksi, realistiseksi sekä toiveikkaaksi. 

Mieletön tarina tuodaan lavalle forum-teatterin keinoin ja se osallistaa yleisöä pohtimaan yhdessä ratkaisuja. Tarinan toisen käsikirjoittajan ja ohjaajan, ArtSensen Niina Nurmisen mukaan forum-teatteri sopii teemaan esitysmuodoksi, sillä sen tarkoituksena on tuoda vaikeita teemoja näkyviksi ja herättää moniäänistä keskustelua. Vaikka Mielettömässä tarinassa asioita koetaan Santun elämän kautta, katsojalle ei tarjota vain valmista tarinaa loppuratkaisuineen, vaan hänet kutsutaan yhteiseen kokemukseen ja ajatusten vaihtoon.


Forum-teatterille uskollisesti myös toisessa näytöksessä yleisö kommentoi ja auttaa näyttelijöitä toimimaan paremmin jo ensimmäisestä näytöksestä tutuissa tilanteissa ja elämän käännekohdissa. Ongelmat ovat inhimillisiä, mutta monimutkaisia, kuten vanhempien avioero, uusioperheen arki sekä haasteet koulussa ja harrastuksissa.
 

– Yleisön keskustelu ja parempien kohtaamisten pohdinta oli vilkasta. Saimme huomata, ettei Santun tilanteisiin ole oikeaa vastausta tai tapaa toimia. Ihmisen elämä ei ole mustavalkoista, vaan sisältää kaikki maailman värit. Toisen väliajan aikana yleisö nosti esille teemoja, joita itse toivoinkin Mielettömän tarinan herättävän: kohtaamisten merkityksen sekä sen, että vastuu välittämisestä ja kuulemisesta on meillä kaikilla, Rättö pohtii.

Santun tarina on kaikkien asia

Mielettömän tarinan ensiesitys huipentui asiantuntijaraatiin, kun lavalle nousivat muun muassa kokemusasiantuntija, mielen hyvinvoinnin kehittämispäällikkö sekä Turun pormestari Minna Arve. Paneelissa kiteytettiin esityksen mieleenpainuvimmat kohdat sekä oivallutettiin yleisöä vielä eri näkökulmista. Vaikka lastensuojelun teemat ovat yhteiskunnallisesti laajoja ja jopa poliittisia, valonpilkahduksia löytyy paljon. Kuten Turun pormestari Arve asiantuntijaraadissa painotti – sillä, miten me aikuiset puhumme lapsista ja nuorista, on kaikista isoin merkitys.


Keskustelussa pohdittiin myös sitä, kuinka lastensuojelussa ohjaajan tärkein tehtävä on joskus vain olla nuorelle läsnä samassa tilassa sekä antaa nuoren kertoa, miten hän haluaa tulla kohdatuksi ja minkä hän kokee tärkeäksi. Lopulta juuri tämä yhdisti jokaista Mielettömän tarinan hahmoa: jokainen haluaa tulla kuulluksi, saada myötätuntoa ja ymmärrystä.
 

Mieletön tarina nähdään vielä tämän vuoden aikana kolmesti – Seinäjoella, Rovaniemellä ja Helsingissä. Niina Nurminen toivottaa katsojat lämpimästi tervetulleiksi myös seuraavien esitysten katsomoihin. Kun Nurmiselta kysyy, minkä erityisen viestin hän toivoo Mielettömän tarinan välittävän, vastaus tulee empimättä: 

– Vaikka yhteiskunnassamme on rakenteellisia ongelmia, joihin on puututtava, toivon että Mieletön tarina muistuttaa etenkin inhimillisten kohtaamisten merkityksestä. Jokainen voi kysyä nuorelta mitä hänelle kuuluu ja kohdata ihmisen tasavertaisesti, välittäen ja arvostaen. Lastensuojelu on meidän kaikkien yhteinen asia, Santun tarina voi tapahtua kenelle tahansa. 

Koe Mieletön tarina: 

29.5.2024 Seinäjoki 

21.8.2024 Rovaniemi 

18.11.2024 Helsinki

Lue lisää artikkeleita: hyvinvaikuttajat.fi