Hem

Jokilaakson perhekotien toiminta laajenee Raaheen huhtikuussa 2022

Julkaistu: 2022-04-19

Humana Lastensuojelupalveluiden toiminta laajenee Pohjois-Pohjanmaalla uusien lastensuojeluyksiköiden myötä, kun Jokilaakson perhekotien erityistason lastensuojeluyksiköt avataan Raahen Pattijoelle. Rekolanniityn ensimmäinen yksikkö aukeaa 19.4.2022 ja toinen yksikkö myöhemmin tänä vuonna.

”Aloitus jännittää ja innostaa minua. Perhosia on vatsassa. Odotamme kaikki ensimmäistä lasta yksikköön”, yksikönjohtaja Nina Koskitalo kertoo avajaistunnelmista.

Juuri remontoiduissa tiloissa sijaitseva 7-paikkainen Rekolanniitty 1 -yksikkö tarjoaa kodikkaan ja turvallisen kasvuympäristön 12–17-vuotiaille psyykkisesti oireileville lapsille. Hoito ja kuntoutus perustuu kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen ja kuntoutumiseen, joka käsittää psyykkisen, fyysisen, sosiaalisen ja pedagogisen näkökulman. Yksikössä lapsen kanssa työskennel­lään dialogisesti, lapsen ihmisarvoa sekä itsemääräämisoikeutta kunnioittaen.

”Onnistumisen edellytys on lasten arvokas, kunnioittava ja yksilöllinen kohtaaminen. Merkittävää on, että lapsi voi luoda luottamussuhteen yksikössä työskenteleviin aikuisiin. Meidän tehtävänämme on olla lapsille rinnalla kulkijoina yhdessä lapsen huoltajien ja muun verkoston kanssa. Tavoitteena on, että jokainen lapsi kokee olevansa arvokas ja oppisi elämään itsensä kanssa oman näköistä elämää”, Nina toteaa.

Uuden yksikön luomisessa tärkeää on Ninan mielestä huolellinen valmistautuminen ja perehtyminen sekä oikeanlaisten ihmisten löytäminen työyhteisöön.

”On ollut mahtavaa, että meillä on ollut myös aikaa ryhmäytyä ennen lapsien tuloa. Yhdessä työyhteisön kanssa olemme käyneet paljon keskusteluita toiminnastamme ja kuinka me haluamme hoitaa ja kasvattaa lapsia. Olemme kouluttautuneet ensiapu-, alkusammutus-, hygieniaosaamis- ja MAPA-koulutuksin sekä perehtyneet organisaatioon. Merkittävä osa valmistautumista toiminnan käynnistymiseen on ollut tilojen valmistelu, yhdessä tehden ja samalla toisiin tutustuen. Vaikka huolellinen valmistautuminen on tärkeää, uskon myös, että tietyt asiat selkiytyvät, muovautuvat, täsmentyvät ja hioutuvat toiminnan käynnistyessä, arjen meitä opettaessa”, Nina sanoo.

Työtä sydämellä lasten eteen

Rekolanniityn vahvuuksiksi Nina nostaa hoidollisuuden ja ammatillisuuden.

”Rekolanniityn työyhteisö koostuu eri tutkinnon omaavista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista. Työntekijöillä on mielenterveyden ja päihdepuolen suuntautumiskoulutuksia. Yksiköstä löytyy myös muun muassa neuropsykiatriaan perehtyneitä ammattilaisia. Työyhteisö on lämminhenkinen ja aidosti välittävä. Minulle henkilökohtaisesti on äärimmäisen tärkeää, että voimme tehdä työtä sydämellä lasten eteen”, Nina kertoo.

Nina on valmistunut psykiatriseksi sairaanhoitajaksi ja työskennellyt noin 12 vuoden ajan psyykkisesti oireilevien asiakkaiden parissa. Nina on opiskellut myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen koulutusohjelmassa.

Nina toteaa uuden yksikön luomisen olevan upea mahdollisuus päästä tekemään asioita alusta saakka. Myös Humana on Ninalle ennestään tuttu yritys.

”Aviomieheni on ollut jo vuosia Humanalla töissä. Minulle oli muovautunut Humanasta työnantajana positiivinen mielikuva, ja näin sosiaalisessa mediassa avoinna olevan yksikönjohtajan paikan. Olen aiemmin työskennellyt eri työnantajalla sijaishuollon erityisyksikössä palveluvastaavana. Pohdin sitä, että mikä mahdollisuus uuden yksikön perustaminen olisikaan, kun kuitenkin perustyön tekeminen minulle on jo tuttua. Innostus heräsi siitä ja laitoin hakemuksen. Tässä sitä nyt ollaan uutta rakentamassa”, Nina kertoo kiinnostuksestaan Rekolanniitty 1:n luotsaamiseen.

Lue lisää Rekolanniitystä: www.humana.fi/rekolanniitty