Hem

Perinteikäs lastensuojeluyksikkö saa uudet, modernit tilat

Julkaistu: 2023-06-05

Lahtelainen Namikan pienryhmäkoti on yksi Suomen vanhimmista lastensuojeluyksiköistä. Viipurissa toimintansa vuonna 1925 aloittanut ja Lahteen talvisodan jaloista muuttanut Namika on tänä päivänä modernia lastensuojelua toteuttava kodinomainen yksikkö, ja kesäkuun alusta alkaen myös sen tilat tukevat aiempaa paremmin lasten ja nuorten kuntoutusta.

Namikan uudet tilat on rakenettu yhteistyössä Hoivarakentajien kanssa

Kesäkuun alussa Lahden Mukkulassa avautuu Humanan ja Hoivarakentajien yhteistyössä syntynyt hirsirakenteinen talo. Sinne muuttaa 13 lasta ja nuorta, jotka ovat aiemmin asuneet Namikan pienryhmäkodin vanhoissa tiloissa. Uudet tilat ovat aistiystävälliset ja rauhoittavin sävyin sisustetut. Kokonaisuudessa on panostettu viihtyvyyteen ja kodinomaisuuteen. Lapset ja nuoret ovat itse vaikuttaneet huoneiden sisustukseen.

Namikassa yksikönjohtajana toimiva Sanna Tallgren iloitsee moderneista tiloista, jotka tukevat Humanassa toteutettavaa modernia lastensuojelua.

– Vahvuuksiamme ovat pitkä kokemus ja sitoutunut henkilökunta. Lähes kaikki sijaishuollossa olevat lapset ovat traumaselviytyjiä ja siksi me Namikassa keskitymme tarjoamaan terapeuttista sijaishuoltoa. Panostamme paljon omaohjaajatyöhön ja toiminnallisuuteen arjessa. Uusien tilojemme sijainti lähellä koulua, monipuolisia liikuntamahdollisuuksia ja hyviä kulkuyhteyksiä tukee arjen toiminnallisuutta, Tallgren kertoo.

Hän tietää, että Namikan kaltaiselle, haastavasti oirelevien nuorten lastensuojeluyksikölle, on yhteiskunnassa kova kysyntä. Näille nuorille on tapahtunut elämässä asioita, jotka ovat järkyttäneet ja vaikuttaneet heidän kehitykseensä.

– Traumatietoisuuden ohella se, miten kohtaamme lapsia, nousee merkitykselliseksi tekijäksi luottamussuhteen ja tavoitteellisen kuntoutumispolun rakentamisessa, Tallgren painottaa ja jatkaa:

– Kohtaaminen on kaiken vuorovaikutuksen ydin ja lastensuojelu on vuorovaikutustyötä. Kohtaamisella tarkoitamme sitä, miten asetumme vuorovaikutukseen, miten kuulemme, näemme ja hyväksymme lapsen tai nuoren. Haluamme nähdä heissä vahvuuksia ja asettua heidän puolelleen. Se tarkoittaa myös puheeksiottamista, reagoimista ja rajaamista.

Namikan pienryhmäkoti on yksi Humanan yli 70 toimipisteestä, joissa toteutetaan asiakaslähtöistä, perheen ja lapsen ongelmia oikea-aikaisella ja tarpeen mukaisella tuella ratkovaa lastensuojelua.

Lue lisää Namikan toiminnasta

Tutustu Humanan lastensuojelupalveluihin